Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para SON DAKİKA! FED bir kez daha faiz indirdi! Dolar fiyatları ne kadar? Son dolar kuru - Para Haberleri

        Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısı sonrası merak beklenen faiz kararını açıkladı. Fed, faizlerin 25 baz puan indirilmesine karar verdi. Böylelikle ABD'de politika faizi 1.75 - 2.00 aralığına geriledi. Ayrıca aşkın rezerv faizi (IOER) ve gecelik ters repo faizleri de 30 baz puan indirilerek sırasıyla 1.8 ve 1.7 puana çekildi.

        Fed, ABD ekonomisinin uzun vadeli büyüme beklentisini 1.9'da tutmaya devam etti. Ekonominin ılımlı hızda büyüdüğünü belirten Fed, iş gücü piyasası ve ücret artışlarının sağlam olduğunu vurgulayarak enflasyonun da yüzde 2 hedefinin altında kaldığına dikkat çekti.

        Faizler piyasanın beklediği üzere 25 baz puan indirilmesine rağmen FOMC kararı oy birliğiyle vermedi, 3 Fed üyesi karara karşı çıktı. 2 üye faizin indirilmemesi yönünde tercih belirtirken Bullard ise 50 baz puanlık daha güvercin bir adım istedi.

        Hatırlanacağı üzere ABD Başkanı Donald Trump, son olarak Avrupa Merkez Bankası'nın da faizi indirmesiyle iyiyden iyiye belirginleşen dünya genelindeki negatif faiz trendine Fed'in de uyması gerektiğini söylemiş ve Başkan Powell'a yönelik sert eleştirilerde bulunmuştu.

        Trump açıklamasında,"Fed faizimizi sıfıra veya daha altına düşürmeli. Harika bir para birimine, güce ve bilançoya sahibiz. ABD daima en düşük faizi ödemeli" derken"Enflasyon yok! Jay Powell ve Fed'in diğer ülkelerin zaten yaptıklarınıı yapmamıza olanak tanımamaları sadece bir saflık. Hayatta bir kez gelebilecek bir fırsatı 'Mankafalar' yüzünden kaçırıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

        Trump, dünkü kararın ardından da yine Powell'a yüklendi. "Powell ve Fed yine çuvalladı" diyen Trump, Powell için "korkunç bir iletişimci" ifadesini kullandı.

        Powell ise basın toplantısında Trump'ın sözlerine "seçilmiş yöneticilere cevap vermem" şeklinde karşılık verdi ve bağımsız bir şekilde işlerini yapmaya çalıştıklarını söyledi. Asli görevlerinin fiyat istikrarını sağlamak ve istihdamı artırmak olduğunu vurguladı.

        "Negatif faizleri kullanacağımızı düşünmüyorum" diyen Powell, ekonomik durumun ılımlı faiz ayarlamalarını gerektirdiğini ve Fed'in resesyon beklemediğini fakat çok fazla belirsizlik olduğuna dair görüşlerini yineledi.

        Powell, "Fed'in bundan sonra faizlere ilişkin ne yapacağı gelecek verilere bağlı olacak. Ekonomi terse dönerse daha geniş çaplı bir faiz indirim dizisi uygun olabilir." ifadelerini kullandı.

        Kararın ardından Dolar/TL ise anlamlı bir hareket yaşamadı. 25 baz puanlık indirimin fiyatlandığı piyasada dolar kuru indirim öncesi 5.66'lı seviyelerden 5.69'a hafif yukarı yönlü bir ivme yaşadı. ABD borsaları ve altın düşerken tahviller yükseldi.

        DOLAR

        $
        32,2197 -0,02
        • Alış: 32,2096
        • Satış: 32,2418
        Son Güncellenme Tarihi: 27/05/2024 09:08:30
        Güncelleme 27/05/2024 09:08:30

        Karar sonrası parasal genişlemeye yönelik adımlar izleniyor ancak ilk projeksiyonlar yetkililerin daha fazla genişlemeden yana görüş ayrılığı yaşadığını gösteriyor.

        REKLAM

        Piyasada bir süredir yaşanan dolar likiditesindeki sıkışıklık nedeniyle Fed, 10 yıl sonra ilk kez repo kanalıyla 2 günde bankalara 128 milyar dolar para vermiş ve Fed'in politika faizini geçerek 2.30'a çıkan efektif fon faizi sorunlu seviyelerden gerilemişti.

        Powell, repo kanalı gibi gecelik enstrümanları kullanmaya devam edebileceklerini ve piyasaların beklediğini aksine bilançoyu organik bir şekilde yani sıkışıklık olduğu takdirde büyüteceklerinisöyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ