Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak SON DAKİKA: Orta gelirliye konut kampanyasının detayları belli oldu! 2023 Orta gelirliye konut kampanyası şartları neler, kredi faiz oranı ne kadar ve başvurular ne zaman başlayacak? - Emlak Haberleri

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası'nın detaylarını açıkladı.

        İLK ETAPTA 100 BİN AİLENİN EV SAHİBİ OLMASI HEDEFLENİYOR

        Yeni Evim Kampanyası'nda ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi yapılması planlanıyor.

        Yeni Evim Programından yararlanacakların halihazırda bir konutunun olmaması ve son bir yıl içinde konut alacağı ilde konut satışı yapmamış olması gerekiyor.

        Vatandaşlar tamamlanmış, belirli oranda tamamlanmış, bankaların kredi verme kriterlerine uygun olan ve yapımına başlanacak konutlar için kredi kullanabilecek.

        FİNANSMAN TUTARLARI EN ÇOK 2 İLA 5 MİLYON TL OLACAK

        İstanbul birinci bölge, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm iller 3. bölge olarak belirlendi. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla'da konut almak isteyen vatandaşların, son bir yıl buralarda ikamet etmiş olması şartı aranacak.

        Sağlanacak finansman İstanbul'da en çok 5 milyon lira, 2. Bölge illerinde en çok 3 milyon lira, 3. Bölge illerinde en çok 2 milyon lira olacak.

        AZAMİ VADE 15 SENE, FAİZ YÜZDE 0.69’DAN BAŞLAYACAK

        Asgari peşinat oranı yüzde 10 olarak belirlenirken, azami 15 sene vadeyle sağlanacak finansman da faiz/kar payı oranı yüzde 0.69’dan başlayacak.

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati kampanyadan 1. bölgede azami geliri 80 bin TL, 2. bölgede 65 bin TL, 3 bölgede 45 bin TL olanların faydalanacağını söyledi.

        TAKSİTLER HANEHALKI GELİRİNİN YÜZDE 40’INI GEÇMEYECEK

        Taksitler hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek.

        Bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan, konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere Hazine destekli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkanı sunulacak.

        NASIL FAYDALANILACAK?

        Konut üreticileri kriterlere uygun yapılan konut projelerini ilan edecek.

        Konut almak isteyen bulduğu daireyle banka veya katılım bankalarına başvuracak.

        Banka hem projenin hem de kişinin kriterlere uygunluğunu denetleyecek, uygun olan projeler için kredi tahsis edecek.

        KONUTLAR 5 YIL BOYUNCA SATILAMAYACAK

        İlk 3 yıl aylık taksitlerin bir kısmını geri ödeme şartıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı üstlenecek. İlk 3 sene için taksit tutarları aşağıya çekilmiş olacak.

        16 OCAK'TAN İTİBAREN WEB SİTESİNDEN TAKİP EDİLEBİLECEK

        Yeni Evim Kampanyası ile ilgili detaylar ve gelişmeler 16 Ocaktan itibaren kurulacak web sitesi üzerinden takip edilebilecek.

        Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kırsaldaki ev ve devre mülklerin kapsam dışında olacağını söyledi. Bunun gerçekten ihtiyacı olanların konut sahibi olabildiği bir kampanya olduğunu söyleyen Nebati '' Lütfen kampanyadan ihtiyacı olanlar yararlansın'' dedi.

        'İLK 3 YILDA ÖDEYECEKLERİ AYLIK TAKSİT TUTARININ BELİRLİ BİR KISMINI, KREDİNİN TOPLAM VADESİ BİTMEDEN GERİ ÖDENMEK ŞARTIYLA BİZ ÜSTLENECEĞİZ'

        Nebati ''Azami 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69’dan başlayan oranlarla uygulanacak. Vatandaşlarımızın ilk üç yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz. Sağlayacağımız bu katkı ile ilk üç sene için taksit tutarlarını önemli şekilde aşağıya çekecek ve böylece, vatandaşlarımız konutlarının tamamlanmasını beklerken yüklerini hafifletmiş olacağız'' dedi.

        Program kapsamında 3 farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanılabileceğine dikkat çeken Nebati bunları tamamlanmış konutlar, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar ile yapımına başlanacak olan konutlar olarak sıraladı.

        Nebati ''İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, Program kapsamında finansman imkânı ve Bakanlığımız katkısı sağlanacaktır. Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır. Bu durumda projenin bu program kapsamına alınması için bankanın müteahhitle proje bazında Garantörlük Anlaşması imzalaması gerekecektir. Bu sayede, inşaatın temeli atılmadan konut kredisi kullanma imkânı oluşacaktır'' diye konuştu.

        1 MİLYON TL’LİK KONUTTA AYLIK TAKSİT 13.587 TL; HAZİNE DESTEĞİ İLE İLK YIL ÖDEMESİ 4.410 TL'YE DÜŞECEK

        Nebati Hazine desteğini şu örnekle açıkladı: "Bugün yüzde 1,2 ile 1 milyon TL'lik kredi kullanıldığında vatandaşımız 13 bin 587 TL aylık taksitle konut sahibi olabilir. Bu yeni sistemde yüzde 0,69 ile ilk 3 yılda vatandaşımız ilk yıl aylık 4 bin 410 TL'lik taksit ödeyecek. Yani yıllık 52 bin 922 TL'lik ödeme yapacak. Hanehalkının aylık gelirini 15 bin TL olarak varsayarsak, bu miktarda geliri olan hanehalkı yüzde 30'luk ödeme payıyla konut sahibi olacak. İkinci yıl hanehalkı 5 bin 400 TL taksit ödüyor. 3. yıl da taksitler 6 bin 480 TL oluyor. İlk 3 yılda tüm yükü biz almış oluyoruz, vatandaş buraya kira ödüyor gibi girmiş oluyor." Nebati 4. yılda taksitlerin 10 bin 315 TL'ye çıktığını belirterek "Her geçen yıl 10 bin 315 TL sabit kalmak kaydıyla son 8 yılda 12 bin 697 TL'ye çıkarılarak tüm ödeme miktarı 1 milyon 909 bin 570 TL'ye gelmiş oluyor." dedi.

        Nebati kampanyadan 1. bölgede azami geliri 80 bin TL olan, 2. bölgede 65 bin TL olan, 3 bölgede 45 bin TL olanların faydalanacağın söyledi.

        REKLAM

        Nebati ''Program kapsamında diğer önemli bir hedefimiz de konut arzının dengeli ve sürdürülebilir bir şekilde artırılmasıdır. Böylece, konut fiyatlarında ortaya çıkan dönemsel hızlı yükselişleri de orta vadede en az seviyeye indirmektir.'' ifadesini kullandı.

        'KONUT FİYATLARINI İZLİYORUZ'

        Konut fiyatlarını Bakanlık olarak uzun zamandan bu yana yakinen izlemeye ve değerlendirmeye devam ettiklerini vurgulayan Nebati şöyle konuştu: ''Bakanlığımız tarafından gayrimenkul sektörüne yönelik mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verileri kullanılarak analiz ve değerlendirme çalışmaları detaylı şekilde yürütülmektedir. Ayrıca, enflasyonla mücadele kapsamında, haksız fiyat artışı gerçekleştirenler özelinde de tespitler yapılmakta ve ilgili birimlerle paylaşım sağlanmaktadır. Gayrimenkul sektörüne yönelik fiyat artışları takip edilerek arz-talep dengesini olumsuz etkileyen kişiler ve bu kişilere aracılık edenler özelinde değerlendirmelere itinalı bir şekilde devam edilecektir. Haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacaktır Vatandaşlarımızın refahını artırmak için, enflasyonla amansız bir mücadele verdiğimiz şu dönemde çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz.''

        ''18 YAŞINI DOLDURMUŞ GENÇ BİREYLERİMİZ DE PROJEYE BAŞVURABİLİYOR''

        Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da kampanya ile ilk etapta 100 bin aileyiev sahibi yapmayı hedeflediklerini , 18 yaşını doldurmuş bireylerin de başvurabileceğini söyledi. Kurum kampanya ile ekonomide yaklaşık 600 milyar liralık katma değer oluşacağını aktardı.

        Kurum "Arsa ve veraset üzerinden hissesi düşenler varsa, bu hisse 50'den fazla değilse bu projelere başvurabiliyorlar. 50 ve altındaki hisseleri dikkate almıyoruz. Taksitler hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30’lar seviyesine bile düşecek" dedi.

        Kampanyanın 81 ilde hayata geçeceğini bildiren Kurum ''Ülkemizin her yerinde, özel sektörün konut piyasasına dönüşünü en ileri seviyede hızlandıracağız. Tüm konutlarımız; deprem yönetmeliğine uygun inşa edilecek güçlü, sağlam ve sağlıklı olacak'' ifadesini kullandı.

        Konut fiyatlarını takip edeceklerini kaydeden Kurum ''Projeye dahil olan firmalar belirlediğimiz kriterler çerçevesinde girecek ve kampanya süresince konut fiyatlarını sabit tutacaklar." diye konuştu.

         "Konut kampanyasında faiz yüzde 1'in altında olacak"
        "Konut kampanyasında faiz yüzde 1'in altında olacak" Haberi Görüntüle

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        ÖNERİLEN VİDEO
        Haberi Hazırlayan: Naime Sert
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ