Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Son dakika haberi Petrol savaşında yeni hamle! - Enerji Haberleri

        Suudi Arabistan devlet petrol şirketi Saudi Aramco, Rusya ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) arasında petrol konusunda işbirliğinin sona ermesinin ardından petrol arzını artıracağını duyurdu. Aramco CEO'su Emin Nasser, şirketin nisan ayında azami sürekli üretebileceği seviye olan 12 milyon varilin 300 bin varil üzerinde" üretim yapacağını, 1 Nisan'dan itibaren üretim artışını müşterilerine arz olarak yansıtayacağını belirtti. Aramco, geçen ay günde 9.7 milyon varil petrol üretmişti.

        RUSYA: OPEC İLE İŞBİRLİĞİ İHTİMAL DIŞI DEĞİL

        Öte yandan Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, petrol üretimini kısa vadede 500 bin varil kadar artırabileceklerini belirtti. Novak, Rus devlet kanal Rossiya-24'e yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının toparlanmasının aylar alacağını, petrol piyasalarında istikrar sağlanması için OPEC ile iş birliği yapmanın ihtimal dışı olmadığını söyledi. Novak, "Rusya ile OPEC arasında bir sonraki toplantının mayıs ve haziranda yapılması planlanıyor." dedi. OPEC ile yürütülen üretim kesintisi anlaşması sayesinde Rus bütçesine 3 yılda yaklaşık 10 trilyon ruble katkı sağlandığını ifade eden Novak, "Üretimimizi kısa vadede günlük 250-300 bin varil, genel olarak 500 bin varil düzeyinde artırabiliriz. Petrol fiyatlarının toparlanması aylar alacak." ifadelerini kullandı.

        'BİZ ANLAŞMAYI UZATMAYI TEKLİF ETTİK'

        Rus hükümetinin basın servisinden yapılan açıklamaya göre Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, başkent Moskova’da Başbakan Mihail Mişustin ile petrol piyasalarında yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi. Görüşmede, petrol fiyatlarındaki ani düşüşü beklediklerini aktaran Novak, "Rus petrol sektörünün kaliteli kaynakları ve tüm fiyat seviyeleri ile rekabet edebilecek ve pazar payını koruyabilecek güçlü mali yapısı var." ifadesini kullandı. Rusya’nın, OPEC ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkeler arasındaki petrol üretim kısıntısına yönelik anlaşmayı uzatmayı teklif ettiğini anlatan Novak, “Rusya olarak, koronavirüsün etkilerini daha iyi anlamak için anlaşmayı mevcut haliyle ikinci çeyreğin sonuna kadar uzatmayı teklif etmiştik. Ancak OPEC üyeleri, petrol üretimini artırma ve pazar payı için rekabete girmeye karar verdi.” değerlendirmesinde bulundu.

        REKLAM

        PETROL FİYATLARI DÜN YÜZDE 30 DÜŞTÜ

        Rusya, cuma günü toplanan OPEC’in istediği üretim kesintisini yapmamış, Suudi Arabistan bunun üzerine petrol ihracatında fiyat indirimine gitmiş, ayrıca üretimini artıracağı iddia edilmişti. Brent petrol fiyatı dün yüzde 30 düşerek 31.7 dolara çakılmıştı.Ocak 1991’de Birinci Körfez Savaşı'nın başlangıcındakinden sonra en büyük düşüş olarak kayıtlara geçen bu düşüş küresel piyasalara kara pazartesi yaşatmıştı. Brent petrolün varil fiyatı bugün 35 doların hemen üzerinde seyrediyor. Petrolün varil fiyatı yılın başında 70 dolar seviyesindeydi.

        .png
        .png

        2014 yılında da Suudi Arabistan ile ABD arasında petrol fiyatı savaşı yaşanmış, brent petrolün varil fiyatı 2014'te 115 dolar iken 20 Ocak 2016'da 27.70 dolara kadar inmişti.

        En büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan
        Sıra Ülke İhracat (bin varil) 2018
        1 Suudi Arabistan 7.371
        2 Rusya 5.069
        3 Irak 3.862
        4 Kanada 3.150
        5 Birleşik Arap Emirlikleri 2.296
        6 Kuveyt 2.050
        7 ABD 2.002
        8 Nijerya 1.979
        9 İran 1.849
        10 Kazakistan 1.436
        .png
        .png

        SON DAKİKA HABERLERİ için ayrıca HABERTURK.COM uygulamasını,

        App Store

        Google Play

        App Store

        Google Play

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ