Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa SON DAKİKA HABERİ: Kartal Maltepe'de bina çöktü! Enkaz altında kalanlar var | Kartal'dan son gelişme

        Son dakika: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kartal'da çöken binanın enkazından 1'i ağır 4 kişinin daha kurtarıldığını duyurdu.

        Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, toplam 7 binanın emniyet amaçlı boşaltıldığını açıkladı.

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yaptığı açıklamada,binanın çökmesi sonucu 2 kişinin öldüğünü,1'i ağır 7 kişinin yaralı kurtarıldığını bildirdi.

        Vali Yerlikaya, ''Muhammet Alemdar'ımız, 9 yaşında, kendisiyle devamlı görüşüyoruz. Dua edelim, onu oradan sağlıkla inşallah kurtaracağız.Enkazın altındaki 2 kişiyle daha konuşuyoruz, onları da inşallah kurtaracağız." dedi.

        Binanın enkazında kurtarma çalışmaları sürüyor.

        Enkaz mahalline gelen TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, burada bir açıklama yaptı.

        MECLİS BAŞKANI YILDIRIM: TEDBİR ALMADAN İLAVELER YAPARSANIZ

        BÜYÜK BİR RİSKLE KARŞI KARŞIYA KALIRSINIZ

        Meclis Başkanı Binali Yıldırım şöyle konuştu: ''Kurtarma çalışmalarına başlamıştır. Az önce valimizin de verdiği bilgilere göre şu ana kadar 6 vatandaşımız sağ ve yaralı olarak kurtarılmış, hastanelerde tedavi ediliyor. Durumları iyi. 2 vatandaşımız malesef hayatını kaybetmiş durumda. Şu anda zamanla yarışarak büyük bir fedakârlıkla ekipler çalışıyor. Az önce bana verilen bilgiye göre 4 tane vatandaşımızla temas kurulmuş, onların sağ salim çıkarılması için arkadaşlarımız olağanüstü gayret içerisindeler. Tabii çok üzücü bir hadise, ama şu anda bu neden çöktü, nasıl çüktü, niye çöktü şeklinde bir meseleyle uğraşmak yerine bir an önce içeride olabilecek vatandaşlarımızı sağ salim çıkarabilmenin gayreti içerisinde arkadaşlar. Tabiatıyla soruşturmalar eş zamanlı olarak başlamış durumda. Sonuç ortaya çıkacaktır. Ben bir kez daha burada bu büyük felaketi yaşayan vatandaşlarımızın kurtulanlara geçmiş olsun diliyorum, vefat edenlerin acılarını paylaşıyoruz. İçeride bulunan vatandaşlarımız, hemşehrilerimiz sağ salim çıkarılabilsinler. Burada yaşayan, yaşamayan, basın mensupları, medya mensupları dahil herkesin bu çalışmaları kolaylaştıracak, oradaki arkadaşların olağanüstü çalışmalarına engel olmayacak şekilde olmalarını istiyorum. Bakanımız konunun teknik yönüyle incelemelerini yapıyor. Muhtemelen bitişik bina da çökme sırasında zarar görmüş olur. Tedbiren oradaki vatandaşlarımızın emniyeti alınmış durumda. Allah böyle acıları bize daha yaşatmasın. Bu olay bize şunu gösteriyor, emniyet herşeyden daha önemli. Aşırı iştah yüzünden, kurallara, kaidelere, fennine, tekniğine uymadan, bir şey olmaz, benim temelim sağlam, demirim fazla diyerek hiçbir tedbir almadan ilaveler yaparsanız büyük bir riskle karşı karşıya kalmak kaçınılmaz oluyor. Bugün İstanbul'un depremden sakınmaya yönelik çok önemli bir sorun olduğunu biliyoruz. Acil 30 bin yapının depremsel dönüşüme ihtiyacı var. Bütün bu konuları Çevre Şehircilik Bakanımız, belediyemiz, bütün kurumlarımız yakından takip ediyor. Şu an itibarıyla arkadaşlarımın verdiği bundan ibaret.'' dedi.

        ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM: ÖNCELİĞİMİZ

        ENKAZ ALTINDAKİ VATANDAŞLARIMIZI ÇIKARMAK...

        Bu elim olayda göçük altında kalan vatandaşlarımızın şu an hayatları sözkonusu. Bakanlığımızın ilgili birimleri buradalar. Valiliğimiz koordinasyonunda çalışmaları yürütüyorlar. Önceliğimiz enkaz altındaki vatandaşlarımızı çıkarmak. Ölenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türk Milletinin başı sağolsun, geçmiş olsun diliyorum.

        İÇ İŞLERİ BAKANI SÜLEYMAN SOYLU: TEK GAYEMİZ GÖÇÜK

        ALTINDAKİ VATANDAŞLARIMIZI SALİMEN ÇIKARABİLMEKTİR

        İlk dakikadan itibaren İstanbul'daki bütün arkadaşlarımız AFAD, Emniyet, Jandarmamız, diğer arama kurtarma ekipleri elinden gelini yapmaya çalışıyorlar. Bu olaydan çıkaracağımız sayın bakanımız da başkanımız da ifade eti. Gereken adımları kesinlikle atmaya çalışacağız. Tek gayemiz göçük altındaki vatandaşlarımızı salimen çıkarabilmektir.

        BİNADA YAŞAYANLARIN YAKINLARI OLAY YERİNE AKIN ETTİ

        Binadaki tüm dairelerin dolu olduğu ileri sürülürken, itfaiye ekipleri, enkaz çevresinde sürekli çağrı yapıyor. Vatandaşlar da arama kurtarma çalışmalarına yardım ediyor. Binada yaşayanların yakınları da haberi alarak olay yerine akın etti.

        REKLAM

        ENKAZDAN BİR KADIN ÇIKARILDI

        Bu arada, ekiplerin çalışmaları sırasında, çatının bir bölümünde yeniden çökme yaşandı.

        Binanın enkazından 1 saat 20 dakika sonra biri kadın 3 kişi yaralı olarak çıkarıldı. Yaralılar ambulansla hastaneye sevk edildi.

        AFAD Başkanı Güllüoğlu, 'Olayın başından itibaren itfaiye, UMKE ve 112 ekipleriyle birlikte kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz' dedi.

        Habertürk canlı yayınına katılan bir görgü tanığı Kenan Ayyıldız olay anını şöyle anlattı: "Gürültüyle dışarıya fırladık. Binanın çöktüğünü gördük. Herkes evlerindeydi. Bütün hepsi bizim komşumuz arkadaşımız, şu an enkazın altındalar".

        Binanın bulunduğu sokakta emlakçılık yapanSüleyman Can, binanın 1992 yılında yapıldığını söyledi. Binan altında bir atölyenin bulunduğubelirtildi.

        Orhantepe Mahalle Muhtarı Zeki Dağ, atölyenin faaliyet içinde olmadığını, binada 25-30 kişinin bulunduğunu ve 4 kişinin yaralı olarak enkazdan çıkarıldığını söyledi.

        Çökmenin nedeni ise henüz bilinmiyor.DHA'nın iddiasına göre, binadaki çökme patlama sonucu gerçekleşti. A.A muhabirinin aktardığına göre ise binanın içinde çok sayıda yaralı var.

        İSTANBUL VALİSİ: BİNANIN 3 KATI KAÇAK

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya'nın olay yerine gitti. Yerlikaya, binanın 3 katının kaçak olarak yapıldığını, en alt kattaki atölyenin işletme ruhsatınınbulunmadığını açıkladı.Yerlikaya, "Adrese dayalı nüfus sisteminde buranın 14 daire ve 43 vatandaşın kayıtlı olduğunu Kaymakamımız arz etti" dedi. Yerlikaya, gazetecilerin binada patlama olduğu iddialarını sorması üzerine de 'Her şeyi araştırıyoruz' yanıtını verdi.

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Kartal Orhantepe Mahallesi Sema Sokak'ta meydana gelenbinaçökmesine İBB itfaiyesi (Kartal, Maltepe, Pendik, Kayışdağı, Kadıköy, Yakacık, Bakkalköy, Sultanbeyli, Şişli) 26 araç, 86 personelle müdahale etmektedir." denildi.

        KARTAL BELEDİYE BAŞKANI ALTINOK ÖZ'ÜN AÇIKLAMASI

        Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, bina ile ilgili bir yıkım kararı olmadığını söyledi. Öz, kayıtlara göre, 14 dairede 43 kişi yaşıyor.

        Bu arada Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz, TGRT Haber'de yaptığı açıklamada, binadaki kaçak konfeksiyon atölyesinin belediyelerinin zabıta ekiplerince tespit edilerek kapatıldığını bildirdi.

        "Binanın taşıyıcı kolonlarına hasar verilmiş mi?" şeklindeki soru üzerine ise Altınöz, "Bu Yeşilyurt Apartmanı. Bizim Başkan Yardımcımızın da ailesinden... Aileden aldığımız bilgiler doğrultusunda şunu rahatlıkla söylüyorum, kolon kesilmesi söz konusu değil." dedi.

        Kaçak üç katın nasıl yapıldığı konusunda ise Altınöz, "Bu başkan yardımcımız, 2014 seçiminden sonraki yardımcımız. Bu binanın kaçak yapımı 1992'den sonraki dönem. Dolayısıyla Başkan Yardımcımızla bağlantısı olmayan bir şey." ifadelerini kullandı.

        "Çevredeki birkaç bina için bu bina da dahil yıkım kararı var ama bazı vatandaşlar buna direndiler ve yıkım gerçekleşmedi" iddiası doğru mu şeklindeki soruya ise Belediye Başkanı Öz, "Yanlış. Hemen o çöken binanın karşısında iki tane bina, riskli yapıya başvurdular ve Kartal Belediyesi tarafından yıkılmıştır: Kartal Belediyesinde yıkım kararı olan hiçbir bina ayakta değildir. Bunu net söylüyorum. Dolayısıyla bu binanın da riskli raporu söz konusu değil. Yıkım isteği söz konusu değil ama imar barışına başvuru söz konusu. İmar parasını yatırsalardı, imar barışına başvursalardı o zaman da iskanını almış olacaklardı. Konu bu." ifadelerini kullandı.

        "Kartal Belediye Başkanı, bu olayla ilgili vicdani bir sorumluluk hissediyor musunuz?" şeklinde yöneltilen soruya ise Öz, "Hissetmiyoruz. Çünkü kentsel dönüşüm, yerinde dönüşümü en iyi uygulayan belediyeyiz. Belediyenin sitesine girerseniz 48 bin 500 civarında insanı, bu nedenle evlerinden boşalttırdık, yeni sağlıklı binaya kavuşturduk. Dolayısıyla bu konuda Kartal Belediyesi olarak yetkinliğimizi kanıtlamış bir belediyeyiz. Öyle bir suçluluk duygusun en ufak üzerimizde taşımamız mümkün değildir." diyerek karşılık verdi.

        SAVCILIK SORUŞTURMA BAŞLATTI

        Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Kartal'da8 katlı binanın çökmesine ilişkin soruşturma başlattı. 2 savcı olay yerinde geldi.

        YAYIN YASAĞI GELDİ

        Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturması yürütülen Kartal'da 8 katlı binanın çökmesi olayı ile ilgili olarakyayınyasağıkararı verildi.

        YARALILAR HASTANEYE GETİRİLDİ

        DHA'nın haberine göre enkazdan çıkarılan yaralılar Kartal Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Yaralı yakınları da hastane önüne geldi.

        İBB'DEN AÇIKLAMA

        Kartal'da çöken 8 katlı binanın çevresindeki risk altında olan evlerden çıkarılan vatandaşlar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce (İBB) hazırlanan misafirhanelere yerleştirilecek.

        Alınan bilgiye göre, Orhantepe Mahallesi Bankalar Caddesi Sema Sokak'ta çöken binanın enkazında arama kurtarma çalışmaları sürerken, etrafındaki risk altında olan diğer binalar da tedbir amacıyla boşaltıldı.

        İBB ekiplerince olay yerinde yapılan anonsta, "Risk altında olan binaların boşaltılmasından dolayı vatandaşlar için misafirhaneler ayarlandı. Vatandaşlarımız Çakabey İmam Hatip Ortaokulunda kurulan kriz masasına başvurmaları halinde kalacakları yerlere yönlendirecekler." denildi.

        Öte yandan, binanın enkazında kalan araçları kaldırmak için çekici getirildi.

        Bu arada, olay anı güvenlik kamerasına yansıdı. Görüntülerde, bir kişinin içeri girişinden hemen sonra binanın çöktüğü, bu sırada sokakta yürüyen öğrencilerin de kaçarak olay yerinden uzaklaştıkları görülüyor.

        1 KİŞİ DAHA ÇIKARILDI

        Enkaz altından 1 kişi daha çıkarıldığı belirtildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ