Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Son dakika: Venezuela'da darbe girişimi! Maduro'dan ilk açıklama geldi

        Venezuela hükümeti, muhalefetle bağlantılı bir grup askerin darbe girişimi başlattığını ve girişimin bastırılmaya çalışıldığını açıkladı.

        Darbe girişiminin yerel saatle 06.35'te başladığı belirtildi.

        Venezuela lideri Maduro, darbe girişimin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Komutanlar anayasaya bağlılıklarını ifade ettiler. Halkı, vatanı ve anayasal düzeni korumak için sokağa davet ediyorum" şeklinde konuştu.

        Venezuelaİletişim, Kültür ve Turizmden Sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Jorge Rodriguez, Twitter hesabında, "sağ görüşlü muhaliflerle çalışan vatan haini" askerlerin küçük bir darbe girişiminin bastırılmaya çalışıldığı paylaşımını yaptı.

        Venezuela Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, "Yapamayacaklar. Tüm Karakas halkını sokaklara çıkmaya davet ediyoruz. Devlet başkanlığı sarayı Miraflores önünde toplanmaya çağırıyoruz" dedi.

        REKLAM

        Karakas'taki La Carlota Hava Üssü yakınlarında bir grup askerin göz yaşartıcı gaz kullandığı görüldü.

        Venezuela Savunma Bakanı ise darbe girişimini reddettiklerini, ordunun mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun yanında olacağını duyurdu.Savunma Bakanı Vladimir Padrino, ordunun Maduro'yu desteklediğini söyleyerek, Guaido'yu hain olmakla suçladı.Lopez: "Hain darbe girişimi karşısında teyakkuzdayız. Askeri birliklerde olağan dışı bir durum yok." dedi.

        GUAIDO'DAN ASKERİ BİRLİKLERE "SOKAĞA ÇIKIN" ÇAĞRISI

        Venezuela'da kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, askeri birlikleri veVenezuelahalkına "sokağa çıkın" çağrısında bulundu.

        Guaido videdo, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun başkanlığına son verme girişiminin başladığını söyleyerek, Venezuelalıları ve orduyu Maduro'nun 'gaspına' son vermek için çağrıda bulundu.

        REKLAM

        Guaido, Caracas'taki La Carlota Hava Üssü yakınında etrafında bir grup askerle çektiği videoyu Twitter hesabından yayımladı.

        Üç dakikalık videoda, bir zırhlı aracın önünde, bir grup askeri ve ev hapsindeki muhalif aktivist Leopoldo Lopez'i yanına alan Guaido, askerleri anayasayı korumak üzere sokağa çıkmaya davet etti.

        Guaido ve darbecilerin işaret olarak ‘mavi bant’ kullanmakta oldukları dikkat çekti. Guaido mavi bandı sağ koluna takarken, bazı darbeci askerlerin bant ile yüzlerini kapatmaya çalıştıkları görüldü.

        ABD'Lİ SENATÖRDEN GUAIDO'YA DESTEK

        ABD’li Senatör Marco Rubio, orduya seslenerek Guaido’ya destek çağrısında bulundu. Rubio, "Venezuela halkı yıllarca süren acıdan sonra özgürlük bekliyor. Bu fırsatı sizden almalarına izin vermeyin. Şimdi sokağa çıkma zamanı" ifadelerini kullandı. Rubio, ayrıca hükümetin halkı askeri üsse yönelmeleri çağrısında bulunduğunu, bunun orduyu kontrol etme inancını yitirdiklerinin açık bir işareti olduğunu belirtti.

        KÜBA VE BOLİVYA'DAN MADURO'YA, KOLOMBİYA'DAN DARBECİLERE DESTEK

        Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ve Bolivya Devlet Başkanı Eva Morales, Twitter üzerinden yaptıkları açıklamalarda, Maduro hükümetine destek verdiklerini belirtti.

        Diaz-Canel, "Ülkeyi şiddet sarmalına sokmayı amaçlayan bu darbe hareketini şiddetle reddediyoruz. Venezuela'nın cadde ve sokaklarında terör yaratmayı amaçlayan silahlı grupların girişimini kınıyoruz. Venezuela halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.

        Morales de "Venezuela'daki yabancı çıkarlara hizmet eden darbe girişimini kınıyoruz. Kardeş Maduro ve dost Venezuela halkının yanındayız." değerlendirmesinde bulundu.

        Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Venezuela ordusunu tarihin doğru tarafında yer almaya çağırıyoruz.” ifadeleri ile darbe girişimini desteklemeye çağırdı.

        Başkent Caracas'ta bazı askeri birliklerin yolları kestiği, bazı yollarda da askeri araçların görüldüğü belirtildi.

        Venezuela'da halka ve askeri birliklere sokağa dökülmeleri için çağrıda bulunan kendisini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido, "Venezuela, siyasi bir çatışmaya gömüldü. Özgürlüğümüzü kurtarmak için birlikte sokağa çıkmamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

        Başkent Karakas'ta arkasına aldığı üniformalı askerlerle çağrı yapan Guaido, hükümetin yetkilerini üstlenmek için şiddete başvurmadan mücadele edeceğini vurguladı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ