Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Son dakkika! Booking.com davasında karar çıktı - Turizm Haberleri
        .png
        .png

        Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) vergi ödemediği ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle Booking.com hakkında açtığı davada karar çıktı. Mahkeme davayı kabul etti ve 'haksız rekabet var' dedi.

        Böylece, önceki gün taksicilerin zaferi ile sonuçlanan Uber davasının ardından, Booking.com davasından da turizmcilerin yüzünü güldüren bir karar çıkmış oldu.

        Mahkeme tarafından belirlenen haksız rekabete neden olan eylemlerin giderilmesi ve 500 bin TL teminatın yatırılması karşılığında Booking.com’a erişimin engellenmesi yönündeki tedbirin de kaldırılmasına karar verildi.

        Habertürk'ten Serdar Kulaksız’ın haberine göre, İstanbul 5. Ticaret Mahkemesi’nde görülen duruşmada TÜRSAB avukatları davanın kabulüne karar verilmesini talep etti.

        Davalı Booking.com avukatları ise davanın reddine karar verilerek ihtiyati tedbirin kaldırılmasını talep etti.

        Kararda, şirketin vergi ödemediği ve iş yeri açmak için gerekli izinleri almadığı belirtilirken, dijital ve sabit iş yeri açma yoluyla faaliyette bulunarak idari ve hukuki denetimlerden kaçındığı ifade edildi.

        Bu yolla, denetlenmelerin engellendiğine dikkat çekildi.

        REKLAM

        HAKSIZ REKABETE NEDEN OLAN REKLAMLAR KALDIRILACAK

        Kurumun, otellerle imzalamış olduğu fiyat ve kontenjan oranları ile en iyi fiyat garantisi sunmasının haksız rekabete neden olduğu ifade edilen kararda, Booking.com adresli internet adresinde haksız rekabete neden olan reklamlara yer verilerek şirketin haksız rekabeteyol açtığı belirtildi.

        Ayrıca, davalıların otellerle imzalamış olduğu sözleşmelerle “Geniş MFN”ye, “Fiyat ve kontenjan paritesine”, “Minimum Tahsisat’a” ve “En iyi fiyat garantisine” ilişkin tüm hükümlerin sözleşmelerden kaldırılmasına da hükmedildi.

        Davada, haksız rekabete neden olan reklamların booking.com adresli internet sitesinden ve tüm online uygulamalardan kaldırılması yönünde de karar verildi.

        2 YILDIR YASAKLI

        TÜRSAB, vergi ödemediği ve haksız rekabet yarattığı gerekçesiyle Hollanda merkezli Booking.com'a 2017 yılında dava açmıştı.

        Online otel rezervasyonu faaliyeti yürüten Booking.com, 2 yıldan fazladır Türkiye'de yasaklı durumda. Buna göre, siteye Türkiye'den giren tatilciler Türkiye'deki otelleri sitede görüntüleyemiyor.

        Fakat, yurtdışında siteye girişlerde Türkiye'deki otellerin görüntülenmesine bir sıkıntı yaşanmıyor. Aynı şekilde, Türkiye'den Booking.com'a girenler yurtdışındaki otellere de erişebiliyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ