Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Serdar Ali Çelikler: "Hem yabancı MHK hem yabancı hakem" - Futbol Haberleri

        HABERTÜRK SPOR / Serdar Ali ÇELİKLER

        Gün geçmiyor ki hakem skandalları ile futbol dünyamız çalkalanmasın. Herkes bir şey söylüyo. Ama çok ama çok az kişi öneri getiriyor. Bendeniz 2 yıl önce bir fitil ateşledim ve “Maçları yabancı hakemler yönetsin” fikrini ortaya attım. Fikir babası olduğum konuya 2 yıl öncesinde gülenler bugün tartışıyor. Hakemlikte bir sorun olduğu kesin. Ama herkes MHK Başkanı’nı ve TFF’yi eleştiriyor. TFF Başkanı bir nevi başarısız kulüp başkanı; MHK Başkanları da bir nevi antrenör yerine konuyor. Ve hep, önce antrenörün, sonra başkanın değişmesi gündeme geliyor. Ben de diyorum ki, hep mi başkanlar; hep mi antrenörler hatalı? Artık kadroyu değiştirelim. Hoca yiyen, başkan yiyen bu takımın oyuncularını tamamen silelim. Yenileri getirelim. Yıldırım Demirören de bu durumdan bıktı ve Fatih Terim’in önerisi olarak MHK Başkanı’nı delegeler seçsin dedi. “Yıldırım Bey yine Beşiktaş Başkanı olsa antrenörünü BJK Kongresi’ne mi seçtirirdi?” sorusu doğru bir sorudur. Şimdi herkes şöyle diyor: “Bu delege yapısıyla bir şey değişmez...” Bu fikre katılıyorum. Bir kısım devam ediyor: “Ama delege yapısı değişirse olur...” Bu fikre katılmıyorum. Açıklayayım: Diyelim ki delege sayısı kulüp hakimiyetinden çıktı ve bin kişilik bir delegasyon oluştu. 3 de başkan adayı çıktı. Örneğin adaylar Kuddusi Müftüoğlu; Yusuf Namoğlu ve Zekeriya Alp oldu. Bin kişilik yeni ve modern delegasyona ne anlatacaklar, neyi vadedecekler? Diyecekler ki, şöyle eğitim vereceğiz, böyle eğitimciler getireceğiz, hepsini profesyonel yapacağız ya da profesyonelliği kaldıracağız v.s. Yani mevcut hakem hazirunu üzerinden yönetsel değişiklikler vadedecekler. Bense MHK Başkanlık ve üyelik yapısını, gözlemcileri komple değiştirmekten söz ediyorum. Detayları defaatle yazdım. Yine yazayım:

        Sistem 4 yıllık bir süreci kapsıyor. MHK’yi kaldıralım. 3 kişilik başkanlık heyeti kuralım. 4 yıllığına MHK Başkanı yabancı olsun. Diyelim ki Collina.. Collina, 2 yabancıyla yönetim kurulunda olur. Bir mihmandarı, bir de tercümanı bulunur. Alın size yeni MHK. Bu ekip dışında ayrı bir “Eğitim Ekibi” kuralım. Başında biri yabancı (Diyelim ki Rosetti) diğeri yerli 2 eğitimci eski hakem olur. Bu ekip şu anda bilinmeyen klasman hakemleri ile yeni başlamış hakem kardeşlerimizi bir ekol çerçevesinde eğitir. Bu yeni jenerasyon 2 yıl eğitim alır. Bir ekole sahip olurlar. Eğitimi devam eden klasman hakemlerinin bir kısmı Süper Lig kadrosuna alınıp 2 yıllık süreçte bazı maçları yönetirler. Süper Lig’de bir sezonda 306 maç oynanıyor. 50’si kritik öneme haiz oluyor. İlk yıl 50 maçı tamamen yabancıya yönettirelim. Kalan 256 maçı klasman hakemi olup bir yandan eğitimi devam edenler yönetsin. Hem tecrübe kazanırlar hem de beceriksizler daha ilk yıldan elenir. 2. yıl ise yabancıların yöneteceği maç sayısı 30’a düşer. 2 yılın sonunda yepyeni, eyyama bulaşmamış, yetenekli olduklarını Rosetti-Türk Eğitmen ve Collina başkanlığındaki ekibe kanıtlamış olanlar, Süper Lig klasmanına çıkar. 3. yıl yabancıların yöneteceği maç sayısı 10’a düşürülür ve Türk hakemler sahne alır. 4. yıl ise maçlar yeni jenerasyon Türk hakemliğine emanet edilir. Yabancı MHK ise son yılında tamamen yeni MHK’ya görevi devretme hazırlıklarına girer. Böylece yıpranmış hakemler elenmiş olur. Kimsenin tanımadığı, kronolojisi olmayan yeni hakemler, yeni ekolleri ile maçları almaya başlar. Biz de biliriz ki “Türk hakem ekolü budur.”

        Bu sistemle ilgili “Yabancı ülke, sana artık hakemini gönderir” eleştirisi ise doğru değil. “Yabancı hakem” diyorum. Sadece Avrupalı değil. Dolayısıyla misal Avrupa’da o hafta tüm ülkelerde önemli maç var ise sende de bir derbi var ise ve yabancı hakemini Avrupa’dan bulmakta zorlanıyorsan Arjantin’den getiririz. Yabancı hakemin tek dezavantajı var o da ülkeler arası hakemlik standardı farkı. Benim önerim bu. Çünkü hakemlikte devrim şart ve devrim böyle yapılır. Daha iyi bir fikri olan varsa tartışalım. Ama lütfen kimse bana “Hakemlerimizi daha iyi eğitmeliyiz” diye gelmesin...

        Gözlemci rezaletlerini de hepimiz biliyoruz. Onların da tamamen silinip yeni bir ekip oluşturulması gerekiyor. O konuyu da ilerleyen zamanlarda yazarız.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ