Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Taşerona kadroda yeni gelişmeler - Taşerona kadro verilecek mi? - İş-Yaşam Haberleri

        Taşeron işçiye kadro müjdesi bekleyen vatandaşlar, büyük merakla son gelişmeleri takip ediyor. Taşerona kadro konusunda yapılan son açıklamaları takip eden binlerce taşeron işçisi, internet üzerinde sık sık "taşerona kadro verilecek mi?" ve "taşerona kadroda son durum" aramalarını yaparak süreci yakından takip ediyor. Peki taşerona kadro verilecek mi? Taşerona kadro son durum ne? İşte konu hakkında çeşitli yetkililerden yapılan açıklamalar...

        TAŞERONA KADRO VERİLECEK Mİ? İŞTE SON GELİŞMELER!

        Taşeron işçi pozisyonunda çalışan binlerce işçi, hükümetten ve yetkili makamlardan yapılan taşeron açıklamalarını yakından izliyor. İnternet üzerinde sık sık "taşerona kadro verilecek mi?" diye arama yapan işçiler, konu hakkında son dakika gelişmelerini takip ediyor. Peki taşerona kadro verilecek mi? Taşerona kadroda son durum nedir? İşte yapılan son açıklamalar ve gelişmeler...

        "TAŞERON İŞÇİLİK TARİHE KARIŞMALI"

        Türk-İş Genel Mali Sekreteri ve Yol-İş Sendikası Genel Başkanı Ramazan Ağar,taşeronişçilik konusunda günü kurtaran çözüm ve formüller yerine samimi ve sorunu kökten çözen bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini belirterek, "Asıl iş ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan, işçi işi yapan işçi, memur işi yapan memur olarak kadroya alınmalı.Taşeronişçilik artık tarihe karışmalı." dedi.

        Ağar, hükümetin gündeminde olantaşeronişçilerle ilgili düzenleme konusunda AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

        Taşeronişçiliğin insan onuruna yakışmayan bir istihdam biçimi olduğunu dile getiren Ağar, kamuda 1 milyona yakın kişinintaşeronşirketler üzerinden çalıştığını ifade etti. Ağar, bu istihdam biçiminin kontrolden çıkarak bugün çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri haline dönüştüğünü söyledi.

        Yol-İş'in 53 bine ulaşan toplam üyesinden 12 bininintaşeronişçi statüsünde olduğunu bildiren Ağar, "Hatırlanacağı üzere Karayolları'ndataşeronişçi olarak çalışan üyelerimiz, asıl işi yaptıkları yönünde açtıkları davaları 2010 ve 2011'de kazandı. Yargıtay da mahkemelerin aldığı kararı onayarak bu işçilerin 'Karayollarında asıl işi yaptıklarına ve derhal kadroya alınmalarına' hükmetti. Bunun üzerine gerekli duyarlılığı gösteren hükümet, Karayolları'ndataşerona bağlı çalışan 10 bin işçiyi kadroya aldı. Bu adımın bugün de atılmasını istiyor ve bekliyoruz." diye konuştu.

        "Sorunu bugünkünden daha vahim hale getirir"

        Ağar,taşeronişçiler ile ailelerinin gözü ve kulağının hükümet yetkililerinin yapacağı açıklamada olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

        "Hükümetintaşeronişçilik sorununu çözüme kavuşturma iradesini önemsiyoruz. Maliye ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları tarafından yürütülen çalışmaların en kısa sürede nihayete erdirilmesi gerekiyor. Tabii bu yapılırkentaşeronişçilerin talep ve beklentileri de göz önünde bulundurulmalı. Çünkü beklentileri karşılamayan bir düzenleme, var olan sorunu ortadan kaldıramaz."

        Önceki hükümet döneminde verilen kadro vaadinin karşılanması gerektiğine işaret eden Ağar, "Taşeronişçilik konusunda günü kurtaran çözüm ve formüller yerine samimi ve sorunu kökten çözen bir düzenlemeye gidilmeli. Asıl iş ya da yardımcı iş ayrımı yapılmadan, işçi işi yapan işçi, memur işi yapan memur olarak kadroya alınmalı.Taşeronişçilik artık tarihe karışmalı." dedi.

        Taşeronişçilerle ilgili düzenlemenin içeriğiyle ilgili medyada bazı haberlerin yer aldığını ifade eden Ağar, şu değerlendirmelerde bulundu:

        "Hükümetin, çözümü kamuoyuyla paylaşmaması nedeniyle ortada birçok iddia söz konusu. Bir iddiaya göretaşeronişçilere özel sözleşmeli personel statüsü verilecek, diğer iddiaya göre devlet bir şirket kuracak,taşeronişçiler bu şirket üzerinden çalışmaya devam edecek. Biz bu iki yönteme de karşıyız.Taşeronişçilerin, devletin kuracağı şirket üzerinden kamuda istihdam edileceği bir model doğru ve kabul edilebilir değil. Böyle bir uygulama bizzat devletin kendisinintaşeronolması anlamına gelir ki bu da sorunu bugünkünden daha vahim hale getirir."

        REKLAM

        CHP LİDERİ KILIÇDAROĞLU'NDAN TAŞERON AÇIKLAMASI

        Cumhurbaşkanlığı seçimleri hatırlatılıp, CHP'nin vaatlerinin sorulması üzerine Kemal Kılıçdaroğlu, "Dört yılda terörü bitiririz, beşinci yılda bunun keyfini yaşarız. Bu konuda hiçbir tereddütümüz yok. Parti olarak biz bunu bitiririz. Çünkü bizim cumhurbaşkanı adayımız kazanacak ve biz bu belayı Türkiye'nin başından atacağız.Taşeronişçileri en geç 6 ay içinde kadroya alacağız. Biz bütün ülkelerle, gerçek anlamda barışı sağlayacağız." dedi.

        Öte yandan Salı günü partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Kılıçdaroğlu,taşerona kadro konusuna da değinmişti. Türkiye'dekitaşeronişçi sorununu ilk kez kendisinin dile getirdiğini vurgulayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Tamamına sahip çıktım. Sizin haklarınızı savunmak benim boynumun borcudur." ifadesini kullanmıştı.

        REKLAM

        BBP GENEL BAŞKANI MUSTAFA DESTİCİ'DEN TAŞERONA KADRO AÇIKLAMASI

        BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, yaptığı açıklamalarda taşerona kadro konusunda da bazı ifadeler kullandı.Taşeronişçilerin kadro beklentilerine değinen Destici, devlet kurumlarında çalışan bütün işçilerin kadro probleminin yıl sonuna kadar mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

        TÜRK-İŞ GENEL BAŞKANI ATALAY'DAN TAŞERON İŞÇİ AÇIKLAMASI

        Şimdi gündemlerinde taşeron işçi konusu olduğunu belirten Atalay, ülkede 1 milyon civarında taşeron işçisi olduğunu, bunun da ancak 4'te 1'inde örgütlü olduklarını anlattı.

        Taşeronla ilgili çalışmaları Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü dile getiren Atalay şunları söyledi;

        REKLAM

        "Bakanlık yetkileri çalışmayla ilgili sendikaları çağırsın. Bunun yanında 30 büyük şehirden bir bayan, bir erkektaşeronu çağırsın. Yani sadece bizim sendikaların üstüne bırakmasınlar. 30 büyük şehirden 60 kardeşimizi çağırsınlar, onların da görüşlerini alsınlar. Çünkü onlar yaşıyorlar, onlar çalışıyorlar.

        Her ne kadar biz onların 4'te 1'inde örgütlü olduğunu ifade ettiğim için bunu özelliklen söylüyorum. Yani olanlarla ve sendiklarla beraber daha sağlam bir çözüm buluruz diye düşünüyorum. İnşallah bununla ilgili yılsonuna kadar olumlu bir sonuç alırız."

        KABUL EDİLEN TORBA TASARI'DA "TAŞERON" İFADESİ

        Geçtiğimiz günlerde Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Torba Tasarı'da taşeron ile ilgili ifadeler de yer aldı. Kabul edilen yönetmelikte, taşeronla ilgili "Kamu kurumlarında çalıştırılacak taşeron personel sayısı ile idareler, hizmet türleri, işin yapıldığı yer gibi ücret düzeyini etkileyen unsurların biri, birkaçı veya tamamı dikkate alınarak ihale dökümanında belirlenecek ücret ve benzeri mali ödemelere ilişkin tavanların tespitinde Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınacak." ifadeleri yer aldı.

        REKLAM

        HAK-İŞ GENİŞLETİLMİŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANTISI'NDA TAŞERON KONUSU

        HAK-İŞ'in 42. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Ankara'da yapılan Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı tamamlandı.

        Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, HAK-İŞ Başkanlar Kurulu'nun, Ankara'daki toplantıdataşeronişçiler, geçici mevsimlik işçiler, işsizlik, iş sağlığı ve güvenliği gibi konularını ele aldığı belirtilerek, sonuç bildirisi paylaşıldı.

        HAK-İŞ'in, dünden daha güçlü, kendinden daha çok emin, kendine daha çok güvenen, geleceğine umutla bakan, önemli bir tarihi noktada bulunduğuna işaret edilen bildiride, konfederasyonun, sıkıntı çeken emekçilerin sığınma merkezi olduğu belirtildi.

        REKLAM

        Türkiye'nin öncelikli gündem maddelerinden birinin,taşeronve geçici mevsimlik işçiler olduğu ifade edilen bildiride, "HAK-İŞ Genişletilmiş Başkanlar Kurulu,taşeronişçilerimiz, geçici ve mevsimlik işçilerimizin sorunlarının hükümet tarafından daimi olarak bir an evvel çözülmesini talep etmektedir." denildi.

        Bildiride, HAK-İŞ'in sendikasızlaştırmaya, güvencesizleştirmeye, kayıt dışı ve düşük ücretlerle çalıştırmaya her zaman itiraz ettiği ve itiraz etmeye devam edeceği de vurgulandı.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ