Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Uçak modu ne işe yarar, uçuş sırasında neden kullanılır, kullanmazsak ne olur?
        1

        Uçak modu, her telefonda olan bir özellik. En başta uçuş sırasında kullanılsa da aslında günlük hayatta başka kullanım şekilleri de var. Peki, uçuş modu nedir, ne işe yarar? İşte, detaylar...

        2

        UÇAK MODU NE İŞE YARAR?

        Airplane Mode adı verilen uçuş modu günümüzde tüm akıllı telefonlarda bulunur. Uçak modu uçak yolculuklarında telefonu kapatmaya gerek kalmadan bağlantıları kesmek için kullanılır. Telefonunuzu uçak moduna aldığınızda telefon şebekesi bağlantısı, wifi, mobil veri, bluetooth gibi özellikler kapanmış olur.

        3

        Ancak, telefonunuzun uçak modunda olması wi-fiye bağlanamayacağınız anlamına gelmez. Kişi, hattı dahilindeki interneti kullanamasa da wifi ağı ile internete bağlanabilir. Uçak modu, bazen sadece bunun için bile kullanılabiliyor. Rahatsız edilmek istemeyen kişiler, internette gezinirken, diğer kullanıcılar onu çevrim dışı olarak algılıyor.

        4

        Bazı uygulamalar, uçak modunda hiçbir internet ağı olmadan da çalışır. Özel olarak geliştirilen bu uygulamalar sayesinde özellikle uçuş sırasında sanki internete bağlıymışsınız gibi uygulamaları kullanmaya devam edebilirsiniz.

        Bununla beraber, telefonunuzu hızlı şarj etmek istediğiniz zaman telefonu uçak moduna alabilirsiniz. Bu şekilde batarya çok daha hızlı dolacaktır.

        5

        UÇUŞ SIRASINDA UÇAK MODU NEDEN KULLANILIR?

        Cep telefonlarında bulunan frekans ve emisyon kaynakları, baz istasyonlarından uzaklaştıkça sinyal gücünü artırır. Bu durum da uçakta bulunan bazı cihazlara etki ederek elektromanyetik uyumsuzluk (EMU) durumu yaratabilir.

        6

        Telefonun normal konumdayken radyo frekanslarda yayın yapan tüm kanalların açık bulunması uçağın çeşitli alıcı ve algılayıcı devrelerine parazit yapabilir. Aynı zamanda tüm bu bağlantılar uçağın elektronik sistemlerine ve kule ile iletişimlerine de parazit oluşturabilir.

        Kısacası uçak modu; uçak modu, uçakta yer alan tüm yolcuların güvenliği için kullanılır.

        Haberi Hazırlayan: Başak Kanık

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ