Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Uzmanlardan Covid-19 belirtileriyle ilgili sevindiren açıklama! Covid-19 uzun süre belirtileri nelerdir?
        1

        1 YILDAN SONRA UZUN COVİD BELİRTİLERİ AZALIYOR

        İsrail'de bulunan KI Araştırma Enstitüsü uzmanları, Covid-19'u hafif geçiren kişilerde, uzun Covid belirtilerinin önemli bir kısmının bir yıl içinde kaybolduğu tespit edildi.

        2

        Koronavirüs'ü hafif geçirmiş kişiler ile hiç geçirmemiş kişilere kıyasla bazı başka hastalıkların yaşanma ihtimali daha yüksek ancak bu riskin 1 yıl sonra ortadan kalktığı öğrenildi.

        Ülkenin en büyük dört sağlık hizmetleri sağlayıcısından (HMO) biri olan Maccabi Sağlık Hizmetleri'nin işbirliği ile gerçekleştrilen araştırmada çok geniş kapsamlı bir analiz yapıldı.

        3

        KORONAVİRÜS'Ü HAFİF GEÇİREN KİŞİLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

        Araştırma kapsamında Mart 2020 - Ekim 2021 arasında Covid-19 geçiren ancak semptomları hastanede tedavi gerektirecek kadar ağır olmayan 300.000 kişinin verileri ele alınarak incelem yapıldı. Bu kişiler Covid-19'u atlattıktan sonraki bir yıl boyunca takip edildi ve uzun Covid ile ilişkilendirilen 70 farklı sağlık sorununun katılımcılarda görülme sıklığına bakıldı.

        Elde edilen veriler yaş ve diğer faktörler açısından benzer özellikler sergileyen ama aynı dönemde Covid-19 geçirmemiş kişiler ile karşılaştırıldı.

        4

        Covid-19'u hafif geçiren kişilere odaklanılmasının sebebi, bu kişilerin hem tüm Covid-19 hastaları içinde hem de uzun Covid belirtileri gösterenler içinde en yüksek orana sahip olmalarıydı.

        5

        BEYİN SİSİ, SAÇ DÖKÜLMESİ VE NEFES DARLIĞI GİBİ BELİRTİLER GÖRÜLEBİLİR

        Çalışmayı yürüten Maytal Bivas - Benita ve meslektaşları, hafif Covid-19 geçirenlerin, enfeksiyondan sonraki 1 ila 6 ayda başka hastalıklar yaşama ihtimalinin, hiç Covid-19 geçirmemiş olanlardan daha yüksek olduğunu tespit etti.

        Söz konusu olan başka hastalıklar ise, saç dökülmesi, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve beyin sisi olarak bilinen hafıza ve konsantrasyon problemleri gibi 13 rahatsızlık.

        6

        Ancak altıncı aydan itibaren riskin azaldığı tespit edildi. Tat ve koku kaybı, beyin sisi, nefes darlığı ve genel halsizlik görülme sıklığı bir yılın sonunda nispeten daha yüksek seviyeden düşük seviyelere doğru ilerlediği kaydedildi.

        Yapılan araştırmaya rağmen uzmanlar Covid-19'un uzun süreli belirtilerine dair daha çok araştırma yapılması gerektiğini söylüyor. Uzun Covid dönemini hala yaşayan ancak doktora gitmeyen kişiler olduğu da düşünülüyor.

        7

        Pandemi döneminde akut vakalarda erken test uygulamalarıyla dikkat çeken Pzifer/BioNTech aşılarının da ilk kullanıldığı ülke oldu. Aşıların etkinlik oranıyla ilgili ilk araştırmalar yine İsrail'de yürütüldü.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ