Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kediler nefes alırken neden ağızları açık kalır? Kediler koklarken ağızları açık kalır?
        1

        KOKUYU ANALİZ EDİYORLAR

        Bir kedi garip bir koku aldığında, ağzını uzun süre açık tutabilir ve kokuşmuş yüz denilen "Flehmen" tepkisi verebilir. Uzmanlar kedilerin yaptığı bu harekete, "Alışılmadık ve ilginç bir kokuyu analiz etme yetemeği" diyor.

        2

        AĞIZLARINDA KOKU RESEPTÖRLERİ BULUNUR

        Flehmen tepkisi, kokunun ağız çatısında bulunan vomeronazal organa gitmesine izin verir. Jacobson organı olarak da adlandırılan vomeronazal organ, memlilerin, amfibilerin ve sürüngenlerin koku alma sistemindeki duyu hücrelerinde bulunan bir bölgedir.

        3

        Kediler, kokladıkları bölgedeki kokuyu daha iyi algılayabilmek için "Flehmen" tepkisi vererek, üst dudaklarını geri çekerler. Böylece havayı emmek için burunlarını değil, ağızlarında bulunan vomeronazal bölgeye ile analiz yaparlar.

        4

        Köpeklerde de bu reseptörler bulunur, ancak ortalama bir kedide 30 çeşit koku reseptörü bulunurken, bir köpekte sadece 9 çeşit reseptör bulunur.

        5

        Kedilerin Flehmen tepkisi vermesinin bir nedeni elbette var. Erkek kediler bu tepkiyi daha çok gösterir çünkü çiftleşmek için kullanırlar. Kokular uyumluluğu ve zamanlarının doğru olup olmadığını göstermeye yardımcı olur.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ