Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Cumartesi ‘Yolda kalan beni arar’

        Sema EREREN / GAZETE HABERTÜRK

        Yağmurlu bir hafta sonunda Marmaris’te ormanın içinde heyecanla önümden geçecek arabayı bekliyorum, sesi gelmeye başladı. Uzaktan hoş geliyordu ki tam gördüm derken hoop takla! Eyvah gitti pilot! Ben dehşet içinde bakarken her şey olağan devam etti, kimse zarar görmedi. Öyle ki yanımdakiler “Bu işin doğasında var” diyerek beni sakinleştirmeye çalıştı. Uluslararası otomobil sporları organizasyonu Türkiye Rallisi, 45’inci kez ‘Marmaris Rally Turkey’ adıyla ilk kez Marmaris’te gerçekleşti. Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) tarafından düzenlenen rallide adrenalinle burun buruna gelmek neymiş anladım. Marmaris klasik araçlar, yarış otomobilleri ve off road arazi araçlarıyla doluydu. Malum böyle etkinlikler hem tutkunlarının hem de esnafın yüzünü güldürüyor. Yarış sonrası bunları konuşurken yanıma Türkiye’de kadınlarda ralli şampiyonu da olan, TOSFED Yönetim Kurulu üyesi Nisa Bozkurt Ersoy geldi. Konu konuyu açtı...

        ■ Hız tutkunuz nasıl başladı?

        Heyecanlı bir toplumuz. 18 yaşına bastığımız gibi ehliyet alıyoruz. Bilinç kazandırılmadığında tehlike hep var. Oysa otomobil sporları sadece spor değil, eğitici bir yanı da var. Yağmurda, karda nasıl araba kullanılır bilmiyorken, bu spordan sonra hız yapmamaya ya da bilinçli hareket etmeye başladım. İleri sürüş tekniği beraberinde geliyor. A, B, C planı hep kafamda. Ben 6 yıl yarıştım.

        ■ Aile tepkisi oldu mu?

        Olmaz mı! Ülkemizde bu konuda bilinç oluşmadığı için, ailem adını bile doğru dürüst duymadığı bir sporla karşılaşınca tehlikeli bir iş yapıyorum sandılar. Ama beni etaplarda seyrettikten sonra içlerine sindi. Mücadeleci tarafım ve tutkum engelleri delerek aştı. 2006’da bıraktım ve bu 10 senede sporun beyin ölümü gerçekleşecek hale geldi.

        ■ Bu sporun hayatınıza getirisi ne oldu?

        Mücadeleci tarafımı gördüm. Pes etmemeyi öğrendim. Talihsizlikler yaşanır ama düzeltme imkânı hep vardır. Her zorluk aşılır...

        ■ Yarış öncesi toteminiz var mıydı?

        Dualarım vardı. Bazen dilek ağacı gibi olurdum. Kardeşim bir şey verir, annem verir, üst üste bir sürü şey takardım.

        ■ Her yarışta kilo kaybedilirmiş...

        Evet. Yarış esnasında 3 kiloya yakın verirdim su kaybından. Kondisyonun çok iyi olması gerekir.

        ■ Antrenmanlar peki?

        Yarış öncesi keşif için antrenman parkurunu 2 defa geçme hakkı verilir. Şanzıman, otomobil, zemin gibi testler yapılır. Sezon başlamadan lastik değiştirme antrenmanları da var mesela. Benim lastik değiştirme rekorum 3 dakika civarında. Lastik değiştiririm şimdi bir şey olsa... Yolda kalan beni arar; önce “Lastik nerede?” sorusu gelir. (Gülüyor.)

        ■ Yarış psikolojisinden de bahsedelim.

        Seyirci psikolojisinden bahsedeyim. İçim gitti bugün, “Birini durdursak mı?” dedik birbirimize. Onların yerinde olmak istedim. Yarışçı cephesine bakarsak disiplin şart. Uyku ve beslenme düzeni mühim. 1 gram bile kilo alsanız fark eder... Yarışın her kilometresinde ayrı heyecan var.

        ■ Unutamadığınız bir an oldu mu?

        Bir yarışta ilk etapta takla attım, devam ettim. Dördüncü etapta 10 takla attım. Aynı gün içerisinde 2 kere takla atınca devam edemedim. Ama işin bu kısmını konuşmamak lazım. “Kaza yapmadıysanız yeterince hızlı gitmemişsinizdir” derler. Kaza da işin bir parçası... Ama güvenlik olağanüstü. Araç içinde çelik borulardan yapılmış kafes var ve ona 8-9 yerden bağlısınız. Takla da atsanız arabanın bir parçasısınız. Kalem bile girmeyecek şekilde nefesinizi tutup bağlanıyorsunuz. Bu nedenle otomobil sporlarında kaza ve ölüm oranı yok denecek kadar az.

        ‘Formula 1’i Türkiye’ye getirmek en büyük hedeflerimizden’

        TOSFED Başkanı Serkan Yazıcı “Avrupa Ralli Şampiyonası’nı Türkiye’ye taşımak ve Formula 1’i de tekrar Türkiye’ye getirmek en büyük hedeflerimizden. Bu tür müsabakaların ülkemizde yapılması turizmi, ekonomimizi canlandırıyor. Ama her şeyden önce ülkeye karşı algıyı değiştiriyor. Federasyon olarak da başarılı yarışçıları dünya yarışlarında yarıştırmayı istiyoruz. Biz gönüllü elçileriz ve herkesi bekliyoruz”

        ‘10 yılda görülmemiş seyirci kitlesi elde ettik’

        TOSFED Yönetim Kurulu üyesi Ömer Tolon “Olağanüstü seçimle 6 ay önce federasyonun başına geldik. Yönetim kurulunda 7 kişiyiz, hepimiz eski yarışçılarız. Sahadan gelmenin avantajı büyük. Yarışları ‘Yarışçı ne ister’ ve ‘Yarış nasıl daha heyecanlı olur’ üzerine odaklanarak hazırladık. Bugüne kadar yapılmamışları denedik. Mesela drift, off road, ralli gibi bağımsız yarışları birleştirip seyirci sayımızı artırdık. Marmaris’te de klasik otomobil, ralli, eski ralli araçlarını ve off road’u bir araya getirdik. Son 10 yılda görülmemiş bir seyirci kitlesi elde ettik. Her yarışa da bir seyirci etabı koyduk. Yani eskisi gibi dağ başında da değil! Seyirci çekelim ki sponsor alalım ve bu sporu canlandıralım.”

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ