Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Aziz Patrick Günü neden kutlanır, anlamı nedir, neden yeşil giyilir, Aziz Patrick kimdir?
        1

        Her sene 17 Mart gününde coşkuyla kutlanan Aziz Patrick Günü'ne artık saatler kaldı. Peki, Aziz Patrick kimdir ve neden bu özel günde yeşil giyilir?

        2

        Beşinci yüzyılda yaşamış olan Aziz Patrick, İrlanda'nın koruyucu azizi ve ulusal havarisidir. Roma Britanya'sında doğdu ve kaçırılarak, 16 yaşında köle olarak İrlanda'ya getirildi.

        3

        Daha sonra kaçtı, ancak İrlanda'ya döndü ve halkına Hristiyanlığı getirmesiyle tanındı. Her sene Aziz Patrick'in öldüğü varsayılan 17 Mart tarihinde onun adına kutlamalar yapılıyor.

        4

        Peki, neden bu günün rengi özellikle yeşil? Aslında Aziz Patrick'in en eski tasvirleri onu yeşil değil mavi giysiler giydiğini gösteriyor. Mavinin yeşile neden döndüğüne gelirsek, bu muhtemelen İrlanda halkıyla ilgili.

        5

        İrlanda'nın bayrak renkleri; yeşil, turuncu ve beyaz. Bu bayram, özellikle İrlandalılar adına çok önemli ve Hıristiyanlığa yaptıkları katkının unutulmaması için Aziz Patrick Günü'ne ulusal renklerini taşımış olabilecekleri düşünülüyor.

        6

        Ayrıca yeşil giyinmek, İrlanda mitolojisinde yer alan cüce cinlere bir gönderme. İrlanda folklorunda "küçük bedenli adam" anlamına elen "lobaircin"ler bulunur. Bu cüce cinler, diğer perilerin ayakkabılarını tamir etmekten sorumlu huysuz ruhlardır.