Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Başakşehir-Fenerbahçe maçı yazar yorumları - Fenerbahçe Haberleri
        1

        Uğur Meleke (Hürriyet): Dün Fenerbahçe’ye karşı işleri birkaç sebeple çok zordu: Takımın geriden pasla çıkmasında önemli rolü olan orta saha oyuncusu Abeid sakat. Üzerine Ömer Ali de 30’da sakatlanınca Başakşehir kendi ceza alanına yığıldı adeta. O sakatlık sonrası Çağdaş Atan’ın neden daha kuvvetli, ayakları yere daha sağlam basacak ve takımını çıkarabilecek Josef’i sokmadığını anlamadım. Herhalde sebebi fiziksel olmalı. Bu değişiklikten 15 dakika sonra bir de Figueiredo’nun kırmızıyla atılmasıyla daha da zorlaştı işleri. İlk devrenin sonunda Fenerbahçe’nin 7’si Dzeko’dan olmak üzere 14 şutu vardı. Rakip ceza alanında topla oynama istatistiği 30’a 3’tü. Tek eksiği goldü Fenerbahçe’nin.

        2

        Konya ve İstanbul maçlarında ikinci devrenin başında 5’i bulan Fenerbahçe, son 3 müsabakadır (Gaziantep, Samsun ve Başakşehir önünde) son bölüme beraberliği bozma çabasıyla giriyor. Antep’i İrfan Can çözdü. Samsun karşısında öndeki 4 adamın birden oyundan çıkmasıyla 2 puan kaybettiler. Dünün kırılma noktasıysa bence uzaktan şutlardı. Başakşehir bu sezon ceza alanı dışından 7 gol yemiş. Ligin uzaktan en fazla gol yiyen takımlarından biri. Fenerbahçe dün 90’a kadar çok zorlandı Volkan’ı geçmekte. Szymanski’nin ceza alanı dışından denemesiyle kazandığı penaltıyla kazandılar 3 puanı.

        3

        Gürcan Bilgiç (Sabah): Zor maç, Başakşehir'in "olağanüstü" direnciyle daha da zor hale geldi. Volkan Babacan kurtarışlarıyla taşıdı takımı. Penaltıyı da kurtarıyordu neredeyse. Kulüp, daha önce hiçbir derbi maçında yapmadığını yaptı, bir gün öncesine antrenmana taraftar getirdi. 11 sarı kart gördü takım. İkisi iki sarıdan kırmızıya döndü. Böyle bir motivasyon diğer maçlarda olmadığı için incelenmeli ve Göksel Başkan ile Çağdaş Hoca'nın "sırrı" başkalarına örnek olmalı.

        4

        Yine de golün sürekli etrafında dolaştı Fenerbahçe. Sanki tekrar filmi gibi önce Samsunspor maçındaki cümle vardı anlatımda, "Top direğin yanından auta çıktı." Rakip ceza alanında 70 kez topla buluşup, 30 şut üretip, maçı penaltıyla kazandılar. İsmail Kartal bu detayı çözmeli. Demek ki merkezde "beceri" problemi var. Düşünün böyle bir maçı "mucizevi" kazanıyorsunuz. Doğru değil bu denklem…

        5

        Serdar Ali Çelikler (Habertürk): 25. dakikada Fenerbahçe yavaş yavaş oyununu oturttu. Özellikle 30 - 50 arası Başakşehir'i hapsettiler. Tadic ile 2; Dzeko ile 2 iyi pozisyonda en az bir gol bulunmalıydı. Bitiricilik problemi sürüyordu. Bu ikili dışında Sebastian da İsmail de Mert de şut atmaya korkar, son bir ekstra pas arayışı haldelerdi. Nitekim onların yapamadığını Serdar Aziz yapıyordu. Şut atmaktan korkmayan, daha da mühimi forvetlerinin skor vuruşlarının daha temiz olduğu bir Fenerbahçe'ye ihtiyaç var. "Yeni santrfor alınsın" önermesi çok mantıklı değil. Çünkü Dzeko çok kaliteli bir 'striker' olmasa da oyun tamamen onun üzerinden dönüyor. Çift santrforlu bir düzen düşünülebilir ya da Dzeko ve Tadic'e daha net gol vuruşu çalışması yaptırılabilir.

        6

        Stres yönetilemedi, çok net 4 pozisyondan gol çıkmadı. Tadic - Mor değişikliği son hamleydi. Batshuayi'nin saçma sapan şutları derken zaman iyice eridi. Yapılacak son şey stoperleri de rakip ceza sahasına gönderip karambol aramaktı. 90'da Szymanski'nin şutundaki Onur'un bloklaması penaltıyı getirdi. Onur dirseğini kaldırmıştı. Penaltı 3 dakika atılmadı. Keny de 2. sarıdan zorla kendini attırdı. Penaltı geldi ama kim atacaktı? O da bir stres unsuruydu. Batshu geldi ve golü attı. Gol sadece Başakşehir filelerini değil Samsun maçından bu güne yansıyan stresi de salladı. 97'de Dzeko bu kez de direğe takıldı. Akabinde maç bitti. Hayati 3 puan alındı ama stres yönetimi muhakkak öğrenilmeli.

        7

        Ercan Güven (Milliyet): Başakşehir deplasmanı Fenerbahçe için üç gün önce Kadıköy’de berabere kaldığı Samsunspor kabusunun devamıydı resmen. Özeti iki kelimeydi; “kaçan goller”! Doksanda penaltı olmasa “üstün oyunlu-tek puanlı” ikinci travmayla derin bunalıma girip şampiyonluk yarışından kopacak neredeyse Fenerbahçe. Sadece ilk 45 dakikada yedi tane net pozisyonu vardı Fenerbahçe’nin.

        8

        Daha 32 dakika direndi Başakşehir. Fenerbahçe maçın son dakikasında bir penaltı aldı ve 9 kişi kaldı ev sahibi. Volkan’ın kurtaramadığı tek şut Batshuayi’nin penaltısıydı. Ardından kör talih fazla mesai yapıp Dzeko’nun bir şutu direkten dönse de kabus bitti. Fenerbahçe şeytanın bacağını mı kırdı, maçı mı kazandı belli değil. Lakin son iki doksanın derin izleri bir süre daha titretecektir Fenerbahçe’yi. “Ya tekrarlanırsa”!

        9

        Ömer Üründül (Sabah): Fenerbahçe'nin Samsun maçından sonra dün geceye hırslı ve tempolu bir başlangıç yapacağını tahmin ediyordum. Ancak Başakşehir'in ısrarla harakiri yapacağını beklemiyordum. Daha ilk dakikadan kaleci ile birlikte geriden prese karşı riskli paslarla çıkmaya çalıştılar. Bu onların ilkesiydi ama Fenerbahçe'nin etkili takım presi karşısında her çıkışta top kaybedip arka arkaya rekor sayıda pozisyon vermek mantıkla bağdaşmıyordu. Çok sayıda hücum presiyle top kazanan Fenerbahçe'nin dengesiz yakalanan rakip savunma karşısında 45 dakikada golü bulamayışı gerçekten inanılır gibi değildi.

        10

        İsmail'in çıkmasıyla pres yükü azalınca Fenerbahçe sayısal üstünlüğe rağmen rakibinin ani ataklarıyla karşılaşmaya başladı. Kısacası giren Keny ile çıkan İsmail Yüksek bütün dengeleri değiştirdi. Maç beraberliğe kilitlenmişken son dakika penaltısı imdada yetişti. Krunic'i her şeye rağmen olumlu buldum. Dzeko ve Tadic'in fiziki düşüşü devam ediyor. İtiraza neden olan penaltıda hakemin kararı doğruydu.

        11

        Faik Çetiner (Fanatik): Aslında hep söylediğimiz gibi Fenerbahçe, tartışmasız Fred’i arıyor. Fred olmayınca, Szymanski, İrfan Can, Tadic ve Dzeko’nun performansları da düşüyor. Fred’in yerine formayı kapan Krunic‘i ise henüz anlatıldığı kadar etkili göremedik. İkinci devre maç tek kaleye döndü. 10 kişilik Başakşehir’in gol yemeden nereye kadar dayanacağını merak etmeyen yoktu. Dakikalar geçiyor, gol gelmiyordu. İsmail Kartal ilk hamlesini son 30 dakikada yaptı. İsmail Yüksek ve İrfan Can’ı (Neden çıkar?) oyundan alıp, Cengiz Ünder ve Batshuayi’yi sahaya sürdü.

        12

        Tek kale maç sürüyor, rakip ve Volkan Babacan direniyor, Fenerbahçe bir türlü golü bulamıyordu. Maç gidiyor derken Fenerbahçe’nin imdadına son dakika penaltısı yetişiyordu. Batshuayi’nin golüylede Fenerbahçe korkulu rüyadan uyanıyordu. Deplasmanda alınan galibiyet elbetteki değerli ancak Fenerbahçe’nin futbolu geri gitmeye başladı. Bu futbol ile liderliği sürdürmek de kupalar kovalamak da zor. İsmail Kartal’ın bilgilerine...

        13

        İlker Yağcıoğlu (Takvim): Maç beklenildiği gibi zor geçti. Bunun en önemli sebebi de Fenerbahçe'nin aradığı golü bir türlü bulamayışydı. Maç baştan sonuna kadar Başakşehir'in ceza sahası içinde ve önünde oynandı. Fenerbahçe rekor sayıda rakip ceza sahasında topla buluştu. Son vuruşlardaki hatalar ve kaleci Volkan'ın iyi oyunu Fenerbahçe'nin istediği golü bulmasını engelledi.

        14

        Geçen hafta yaptığı 3 değişiklikle tepkileri çeken İsmail hoca, bu maçta da değişikliklerde geç kaldı. Özellikle Emre Mor'u oyuna sokmakta 85 dakika beklemesi hataydı. 9 kişiyle savunma yapan rakibe karşı dribling yapıp, adam eksiltecek oyuncalara gerek varken Emre'yi bu kadar kenarda tutması olmadı. Sonuçta 10 kişi kalmış bir rakibe karşı maçı son dakika penaltı golüyle kazanıyorsanız, eleştireler de olacaktır. F.Bahçe, Samsun maçından sonra Başakşehir maçında da puan kaybetseydi sorunlar daha da büyüyecekti. 3 puan geldi ama bu maçı iyi bir ders olmalı.

        15

        Engin Verel (Akşam): Fenerbahçe'de ilk kez 11'de sahaya çıkan Krunic'in bir Fred kadar etkili ve yararlı olmadığını düşünüyorum. İlk maç itibariyle bu şekilde yargılamak belki çok insafsız olacak ama yaptığı pas hataları ve yanlış pas tercihleri, ayrıca hücuma katkısı Fred kadar verimli değil. Elbette Oosterwolde'yi de övmek lazım Başakşehir karşısındaki performansından dolayı. Savunmada çabukluğuyla belki de takımının geri düşmesine neden olacak iki kritik pozisyonda kademeye girip, tehlikeyi önledi.

        16

        İlk yarının uzatma bölümlerinde Figueiredo'nun kırmızı kart görmesi, ikinci yarı Fenerbahçe'nin işini kolaylaştırmadı. Tam tersine anlamsız bir telaş ve bir an önce gol bulma isteği vardı. Gol gecikince de stres büyüdü. Uzatma dakikalarında neyse ki penaltıdan golü bulup kazandılar. Ama bu stresle zirve yarışında işleri zor. Daha sakin olmak zorundalar.

        17

        Serkan Akcan (Fanatik): Fenerbahçe öylesine baskılı bir ilk yarı oynadı ki, Başakşehir’in tabelayı ilk yarı 0-0’da tutması büyük bir mucizeydi. Fenerbahçe tam 30 rakip ceza sahası topla buluşması gerçekleştirdi, 5’i isabetli 14 şut attı, net pozisyonlar kaçırdı. İsmail Kartal ve futbolcularının sevdiği tarzda bir oyun başlangıcı yapan Çağdaş Atan’ın öğrencileri ısrarla kalesinden pasla oyun başlatmayı tercih edince Fenerbahçe en iyi yaptığı şeyi, yani ön alan baskısını öldürücü boyutlarda yaptı. Bu baskı ikinci yarıyla birlikte devam etti çünkü Başakşehir baskıdan çıkmak için santrforunu neredeyse hiç kullanamadı. İsmail Kartal 58’de Cengiz ile Batshuayi’yi oyuna alıp İrfan Can ile İsmail’i çıkararak Szymanski’yi merkeze çekti. Önde de Dzeko-Batshuayi ile kalarak baskıyı iyice artırdı.

        18

        Başakşehir, Figueiredo’nun atılmasının ardından eksildiğinde aslında bir değil iki kişi eksilmişti. Zira santrfor Piatek takımını baskıdan çıkaracak istasyon olamadı, çok fazla top kaybı yaptı. Başakşehir, oyuncu envanterine Bandırmaspor’dan Keny’yi tamamen bu senaryolar için katmışken Çağdaş Atan devre dönüşü yapması gereken değişikliği 59’da yaparak baskıya razı oldu. Fenerbahçe tüm istatistikleri alt üst etmesine rağmen bir türlü bitirişleri yapamayınca oyun son iki dakikaya kadar iyice sıkıştı. Batshuayi’nin penaltısı ise belki de sezonun en kritik üç puanını Fenerbahçe’ye getirdi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ