Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji BP Akdeniz’de gaz ve petrol arar mı? - Enerji Haberleri

        Malum olduğu üzereDoğu Akdenizhavzası özellikle doğal gazda önemli rezervlerin tespit edildiği haberleriyle gündemde. Ama iki toplumluKıbrıs, mevcut meselesini çözemeden bu defa enerji kaynakları sebebiyle tartışmaların parçası.Güney Kıbrıslı Rumların, adanın diğer yarısını(KKTC)yok sayarak, bazı enerji şirketleri ve komşu ülkelerle yaptıkları anlaşmalar ise tartışmaları beraberinde getiriyor.Türkiye’nin itirazları, müdahaleleri, yapılan anlaşmaları tanımamasıyla daAkdeniz’de suların soğumuyor.

        Türkiye ile yoğun işbirliği olanLondramerkezliBritish Petroleum’un (BP)tepe yöneticisiyle sohbet imkanı bulunca merak ettiğim bu konuyu da sordum.BP Küresel Rafinaj ve Pazarlama Grubu CEO’suTufan Erginbilgiç, ‘BP Akdeniz’de bir şey yapacak olursa Türkiye ile yapar’ cevabını aldım. Ama hali hazırda Akdeniz’de gaz veya petrol arama gibi çalışma planları yokmuş. Veya açıklanacak duruma gelmemiş olabilir.

        REKLAM

        BPdaha önceKaradeniz’deTürkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)ile petrol arama çalışması yapmıştı. Benzer bir durumAkdeniz’de ortaya çıkan enerji rezervleri sebebiyle veBP’ninMısır’daki tecrübesinden hareketle gündeme gelmiş olabilir mi diye merak etmiştim. Tartışmalı bölgelerdeBPyer almak istemiyor, amaAkdeniz’de Türkiye’ye ait sorunsuz sahalarda ortak arama neden yapılmasın?

        BP’nin global akaryakıt, madeni yağlar, havacılık yakıtları, dağıtım, pazarlama, petrokimya ve rafineri operasyonlarını yönetenTufan Erginbilgiçile hafta içinde bir kaç gazeteciyle birlikte sohbete ettiğimizde, gündem doğal olarakAzerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCARileBP’nin ortaklığındaİzmir Aliağa’da kurulacağı daha önce açıklanan petrokimya tesisi oldu.Tufan Beybu konuda yeni bir şey söylemedi. Ancak henüz görüşmelerin bitmediğine ve bu yılın ikinci çeyreğinde anlaşmaya imza atılabileceğine işaret etti.

        İzmir’e dünyanın en iyi teknolojisi

        BP-SOCARortaklığıylaAliağa’ya dünyanın en yeni petrokimya teknolojisini getireceklerine dikkat çekenErginbilgiç, ‘Şu anda en yüksek teknolojiye sahip petrokimya tesisimizBelçika’da faaliyet gösteriyor. Ancak sonradan teknolojisi yükseltmiş bir tesis. EğerSOCARile anlaşırsak,Aliağa’daki tesis sıfırdan yapılmış, dünyanın en son teknolojisine sahip olacak. 3 yıl önceÇin’de benzer bir tesis kurduk. Ama bu ondan daha gelişmiş teknolojiye sahip olacak.’ Açıklamasını yaptı.

        REKLAM

        Daha önceSOCARileBP’nin yaklaşık olarak duyurduğu yatırım rakamı bilgisiniTufan Beyde 1,5 miyar olarak teyit etti. Yeni tesiste üretilecek petrokimya ürünlerinin şu anTürkiye’ye ithalat yoluyla geldiğini ve bu sebeple arz güvenliği anlamında önemli olacağını belirtenEnginbilgiç, Türkiye’nin petrokimya ürünlerini ithal etmesi sebebiyle, bu tesis ürünlerinin tamamıyla iç piyasaya yönelik olacağını söyledi.

        Star Rafinerisi’nin mütemmimi olan yeni yatırım ithalatı azaltacak, istihdama katkı sunacak, cari açığı aşağı çekecek. Tesis 2 yıllık yapım sürecinden sonra 2022’de hizmete girecek.Star Rafinerisi’ne entegre olarak aynı bölgede devreye gireceği için yapımı ve işletim maliyeti de düşük olacak.Tufan Bey, işbirliği için de şu cevabı verdi:‘BP küçük ortak olarak girmez. Dolayısıyla yüzde 50-50 gibi düşünülebilir.’

        Türkiye’ye 8,5 milyarlık yatırım

        Türkiye-BPilişkilerinin köklü ve stratejik olduğunu ifade edenBP CEO’suErginbilgiç, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı(BTC), doğal gaz boru hattıTANAPveŞahdenizprojelerindeki yatırımlarının 8.5 milyar doları bulduğunu, Türkiye’den çıkmalarının da söz konusu bile olmadığını söyledi.

        REKLAM

        BTChattından hizmete girdiğinden günümüze kadar 3.2 milyar varil ham petrol geçmiş. Şu an günlük geçen ham petrol miktarı ise 650-700 bin varil civarında seyrediyor.

        Hazar’dakiŞahdeniz1 sahasının doğal gazıErzurum’a,Şahdeniz 2’ninki iseEskişehir’e geliyor.TANAPileTürkiye,TAPileAvrupaüzerindenİtalya’ya gidecek, 40 milyar dolarlık bu boru hattı yatırımıBP’nin dünyadaki en önemli projelerinden birisi.

        BP’nin 107 yıldırTürkiye’de olduğunu hatırlatanEnginbilgiç, Türkiye,BPiçin stratejik öneme sahip, çok yatırım yaptık, yapmaya devam edeceğiz. Türkiye’deki akaryakıt dağıtımı ve madeni yağlar işimize yılda 150 milyon dolar daha yatırım yapıyoruz. Türkiye son 10-15 yılda ham petrol ve gazda transit oyuncu olarak öne çıkmaya başladığına işaret edenBP CEO’su, Türkiye’nin transit oyuncu rolüne projeleriyle katkı sunduklarını ve bu yöndeki stratejiyi de desteklediklerini belirtti.

        REKLAM

        Gaz ve yenilebilir enerji dönemi

        BP’ninEnerji Görünümüraporuna vurgu yapanTufan Enginbilgiç, elektrik üretiminin küresel enerji artışında yüzde 75’lik paya sahip olacağını, enerji arzındaki artışın 2040 yılı itibarıyla yüzde 85’inin yenilenebilir enerji ve doğalgaz kaynaklarından karşılanacağını hatırlattı. Ama bütün bunların yanında 2040 yılına kadar da küresel enerji talebinin karşılanabilmesi için petrol sahalarına yatırımlar devam edecek.

        Anladığım şu: Gaz önem kazanıyor, hatta kendi başına fiyatını, piyasasını belirleyecek hale kısa zamanda kavuşuyor. Petrol her şeye rağmen değerini yitirmiyor. Güneş, rüzgar hayatımızın bir parçası oluyor.

        Öte yandanBP, Türkiye’de de 12 havalimanındaAir BPolarak hizmet veriyor.

        Air BPolarak havacılık alanında dünyanın en büyük yakıt ve servis sağlayıcılarından bir tanesi olanBP, 55 ülkede 950 lokasyonda bulunuyor. Ve bu alanda global çapta lider.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ