Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol İtalya Cristiano Ronaldo'nun sıçrayışını bilim bile açıklamakta zorlanıyor! - Futbol Haberleri
        1

        Kariyerini Juventus'ta sürdüren Cristiano Ronaldo, 34 yaşında bile inanılmaz bir atlet olduğunu Sampdoria karşısında attığı harika kafa golüyle bir kez daha hatırlattı. Açılan ortaya vurmadan önce 71 santimetre zıplayan ve topa kafa vurduğunda 2,56 santimetre yüksekliğe ulaşan Ronaldo, SKY İtalya'nın aktardığına göre havada 48 salise asılı kaldı!

        2

        Portekizli yıldızın attığı bu harika gol dünyanın gündemine otururken Chichester Üniversitesi, Ronaldo'nun nasıl bu kadar yükseke çıkabildiğini bilimsel olarak açıklamaya çalıştı.

        3

        2011 yılında bir dizi biyomekanis teste tabii tutulan ve karanlıkta açılan ortaya kafa vurabilecek kadar ilginç işler çıkaran Portekizlinin boyu 1 metre 87 santimetre. 2011 yılında yapılan testlere göre durduğu yerden 44 santimetre yükselebiliyor. Ronaldo'nun boyuna bunu eklediğinizde sonuç 2 metre 31 santimetre çıkabiliyor.

        4

        Koşarak sıçradığında yapılan testler ise bir başka veriyi ortaya koyuyor. Ronaldo, hareketliyken tam 78 santimetre zıplayabiliyor! Yani NBA'de top koşturan ortalama bir basketbolcudan 7 santimetre daha fazla!

        5

        Hareketliyken 2 metre 65 santimetreye kadar ulaşabilen Ronaldo'nun havada asılı kalmasının cevabını ise Chichester Üniversitesi'nden Dr. Neil Smith veriyor.

        6

        Daha önce yapılan testler doğrultusunda Smith şu tezi ortaya koyuyor: Ronaldo, sıçrarken dizlerini bükerek kalçasının altına doğru kıvırarak alçalma hızını yavaşlatıyor.

        7

        Bu da ağırlık merkezini yükseltmesine neden olurken havada kalmış gibi görünmesini sağlıyor. Smith'e göre Ronaldo, zıplarken 5 g kuvvetine (Herhangi bir cismin maruz kaldığı fiziksel etkiyle ağırlık değeri üretmesi, yani hızlanmayı belirten bir terim) maruz kalıyor. Bu da bir astronotun, roketin kalkışı esnasında hissetiğine yakın bir değer!

        8

        2019'da yapılan bir araştırmaya göreyse Ronaldo 2014 yılında 76,2 santimetre sıçramayı başarmıştı. Bu da MLS'te bir dönem top koşturan Antonio Brown'dan sadece 9 santimetre daha az anlamına geliyor!

        9

        Cristiano Ronaldo'nun diğer sporlardaki bazı atletlerle kıyaslandığında çıkan sonuçlar şöyle:

        LeBron James = 111 santimetre

        13

        Vücudunun hemen hemen her bölgesi kaslı olan Ronaldo'yu diğer futbolculardan öne çıkaran bölgeler ise karın ve bacakları. Sıçramak için en çok ihtiyaç duyulan bölgelerin başında ise baldır ve uyluk kasları geliyor. Portekizli, bu bölgeler için özel program dahilinde hemen hemen her gün çalışıyor.

        14

        'Havada asılı kalmasını' sağlayan şey ise karın kasları. Bunun yanında güçlü ve isabetli bir kafa vuruşu yapabilmesi için sırt, omuz ve boyun kaslarının da sağlam olması gerekiyor.

        15

        33 yaşındayken Juventus'a transfer olduğunda İspanya'da yayın yapan Diario AS, oyuncunun geçtiği sağlık kontrolünden detayları aktarmıştı:

        Vücut yağ oranı yüzde: 7

        Kas ağırlığı: yüzde 50

        16

        EN YÜKSEK ÜÇ KAFA GOLÜ!

        Time24'ün aktardığına göre Ronaldo'nun attığı en yüksek üç kafa golü şöyle:

        17

        3 | Deportivo: 2 - 8 Real Madrid | La Liga | 20 Eylül 2014

        Arbeloa'nın sağ kanattan açtığı ortaya penaltı noktasının üzerinde yükselen Ronaldo, bu golde 2,60 santimetreye yükselmişti.

        18

        2 | Portekiz: 2 - Galler: 0 | EURO 2016 | 6 Temmuz 2016

        2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda ülkesini zafere taşıyan Ronaldo, yarı finalde Galler ağlarını sarstığında 2 metre 61 santimetreye kadar çıkmıştı. Yani yaklaşık 74 santimetrelik bir sıçrama gerçekleştirmişti. Kaleden 17 santimetre daha yükseğe çıktığı belirtilen Ronaldo'nun kafa vuruşunda topun hızı ağlarla buluştuğunda ise 71.3 kilometreydi!

        19

        1 | Real Madrid: 1 - Manchester United: 1 | Şampiyonlar Ligi | 13 Şubat 2013

        Old Trafford'da Manchester United formasıyla birçok golünü izleyen İngilizler bile Ronaldo'nun o golüne şaşırıp kalmış, onun hayatında önemli bir noktası olan Sir Alex Ferguson maçtan sonra yorum yapamamıştı. 30. dakikada Angel Di Maria'nın ortasında Evra'nın neredeyse tamamen üzerine çıkan Ronaldo, bu golü atarken 2 metre 89 santimetre yüksekliğe ulaşmıştı! Yani tam 1 metre 2 santimetre yükselmişti!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ