Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Depremler devam edecek mi ve ne zamana bitecek? Uzman isimden açıklama: Artçı depremler ne kadar süre daha devam eder ve Kahramanmaraş'ta tekrar deprem olacak mı?
        1

        Türkiye Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki deprem ile sarsıldı. Deprem Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis, Şanlıurfa, Adıyaman, Hatay, Osmaniye, Adana'da büyük yıkıma sebep oldu. Artçı depremlerin devam ettiği bölgede yaşayan depremzedeler her bir sarsıntıda büyük bir korku yaşıyorlar. Vatandaşlarımız depremlerin devam edip etmeyeceğini sorguluyorlar. İşte konuya dair detaylar haberimizde...

        2

        DEPREMLER DEVAM EDECEK Mİ?

        İstanbul Aydın Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zeki Gündüz, “Hasarlı binalar konusunda da yaşanabilecek artçılar dolayısıyla uyarılarda bulunan Prof. Dr. Gündüz, “Kandilli 7.4 olarak açıklamış ama dış kaynaklardan daha şiddetli deprem olduğu noktasında gelen haberler var. Belli bir süre geçtikten sonra bununla alakalı daha doğru değerler ortaya çıkacaktır.

        3

        Büyük bir deprem sonuçta ve burada artçı depremler olacaktır. Bu artçı depremler sırasında hasarlı binalara girilmemesi gerekmektedir. Çünkü artçıların da yıkıcı etkisi oluyor. 2-3 ay boyunca azalarak devam edeceği gibi 1 yıla kadar artçılar devam edebilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.” İfadelerini kullandı.

        4

        "BU DEPREM, SON YÜZYILIN EN BÜYÜK DEPREMİ"

        Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Habertürk'e bir açıklama yapmıştım. Deprem bölgesine gelmeden önce bu depremin, son yüz yılın en büyük ikinci deprem felaketi olduğunu söylemiştim. Fakat dün geceden beri gözlediğim verileri deprem verileriyle birleştirdiğimde, bu depremin Türkiye'de son 100 yılda meydana gelmiş en büyük deprem olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim." açıklamasında bulundu.

        5

        "GÖLCÜK DEPREMİNDEN DAHA BÜYÜK

        1999 Gölcük depreminden daha büyüktü ama artımız şu; Gölcük merkezli depremde nüfus yoğunluğumuz daha fazlaydı ve buna bağlı olarak maalesef can kaybımız yüksekti. Burada nüfus yoğunluğumuz daha az.

        6

        "ARTÇILAR BAŞKA FAYLARI ETKİLEYEBİLİR"

        Bu parçanın kırıldığı görülüyor. Ancak bununla birlikte başka fay hatları da kırılmış olabilir. Meydana gelen artçılar geniş alanlara yayıldığı için başka fay hatlarını etkileyebilir.

        7

        "4-5 METRELİK YER DEĞİŞTİRME YAŞANDI"

        Fayın niteliği saptandı sol yanal doğrultu atımlı bir fay. 7.7'lik ilk depremle, 4-5 metrelik bir yer değiştirme söz konusu.

        8

        "18 FAY HATTINDA KIRILMA BEKLENİYOR"

        Türkiye'de 20 fay hattında kırılma bekleniyordu. 6.8'lik Elazığ ve 7.7'lik Pazarcık'ın ardından bu sayı 18'e düştü. Bununla birlikte; Hatay'dan geçen parça da uzun zamandır deprem üretmiyor. Sismik boşluk sınıfında değerlendirilen İstanbul'un güneyinde de bir hat var.

        Bingöl tarafında, Gölbaşı'nın kuzeyinde yine Doğu Anadolu Fayı'nda, Erzincan'da Güneysu, İzmir'de Tuzla fayı, Balıkesir'de Gökçeyazı segmenti korkutan fay hatları. Yakın gelecekte deprem üretebilir."

        9

        "EN AZ 3 FAY SEGMENTİ DEPREMDE KIRILDI"

        Bölgedeki izlenim ve gözlemlerim kapsamında; gördüğüm kadarıyla en az 3 fay segmenti yaşadığımız depremlerle kırılmış oldu.