İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, yaptığı açıklamada, geçen yılın başlarında, pandemiye dek ihracatta yüzde 9'luk artışlarla devam ettiklerini, pandemi ile birlikte ciddi anlamda etkilenmenin başladığını, Türkiye'de ihracatı en fazla etkilenen sektör olduklarını söyledi.
Sektör ihracatının haziran ayına dek keskin düşüşle devam ettiğini, hazirandaki normalleşme ile tekrar artıya geçtiklerini belirten Şenocak, şunları kaydetti:
"Daha sonra tekrar düşüşe geçti. 2020 yılını, yüzde 20'lik düşüşle 1 milyar 350 milyon dolar civarında bir ihracatla kapatıyoruz. Alt sektörlere baktığımızda, düşüşten en ağırlıklı olarak deri ve kürk konfeksiyon sektörü etkilendi. En önemli pazar Rusya'ydı. Orada yüzde 58 gibi bir düşüş var. İlk defa bu sektörde Rusya ikinci sıraya düştü, Fransa ilk sıraya çıktı.
Ayakkabı sektörü nispi olarak daha iyi durumda. Ondaki düşüşler daha az. Çünkü pazarı daha geniş. Her şeye rağmen 2020 yılında bazı ülkelerde ciddi artışlar da sağladık. Bunların başında ayakkabıda Nijerya geliyor, yüzde 150 civarında bir artış yaşadık. İspanya'da da belli sektörlerde yüzde 30'a varan artışlar var. Pazar çeşitliliği değişti gibi duruyor."
"ARALIK AYINDA İVME YUKARI DÖNDÜ"
Mustafa Şenocak, her şeye rağmen aralık ayında rakamların iyi geldiğini, birçok sektörde artışlar yaşandığını ifade ederek, aralık ayı itibarıyla ivmenin yukarı döndüğünü söyledi.
Şenocak, 2020 ihracatının yine AB ağırlıklı olduğunu, ABD'nin de belli sektörlerde ikinci, üçüncü sıraya yerleştiğini, ayakkabıda Hollanda'nın öne çıktığını anlattı.
Terlik, ev ayakkabısı kategorilerinde önemli artış yaşandığını kaydeden Şenocak, diğer kategorilerde ötelenen taleplerin ise bu yıl yeniden sektörün canlanmasına katkı sağlamasını beklediklerini söyledi.
Şenocak, düşüşlerin istihdama etkisine ilişkin, "Yaşanan sıkıntılardan dolayı sektör çalışanlarının başka sektörlere kayması gibi endişelerimiz var. Sektör olarak yatırım teşvikinin yanında üretim teşviklerinin olmasını önemsiyoruz." dedi.
"DİJİTAL ŞART"
İDMİB Başkanı Şenocak, 2021 yılı için pandemiden ders çıkararak çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Pandemi sürecinde anladık ki dijital dönüşüm şart. Web portalımızı oluşturduk, önümüzdeki günlerde lansmanını yapacağız. Portalın oluşması için farklı bir strateji izledik. Global piyasalardaki alıcılarla sektör firmalarımızı web üzerinde buluşturacağız.
Sektör dijital ihracata yöneldi. Süreç bunu gerektiriyor. Şartlar dijital dönüşümü gerektiriyor. Bunu yapmazsak geride kalacağız. Fiziki ortamda fuarlarımız olursa onları da gerçekleştireceğiz ama dijital şart. 2021'in ilk aylarından itibaren bunu devreye alacağız."
"BELLİ ÜLKELERE KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜN SATIŞLARI ARTMAYA BAŞLADI"
Mustafa Şenocak, 2021 beklentilerine değinirken, "2021 yılı ihracat hedefimiz 2 milyar dolar, pazarımızı da çeşitlendireceğiz. Bunu başaracağız. Bu potansiyele sahibiz." ifadelerini kullandı.
Belli ülkelere katma değeri yüksek ürün satışlarının artmaya başladığını bildiren Şenocak, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.
Şenocak, "2021, V tipi büyüme ile beraber hedeflerimize ulaşacağımız bir yıl olacak. Bunun emareleri aralık ayında görüldü." dedi.
Haberturk.com ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Haberturk.com yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Haberturk.com yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Haberturk.com bunlardan sorumlu tutulamaz.
Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.