Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Dünya Kadınlar Günü 2023 bu yılki teması nedir ve neden önemlidir? "DigitALL: Cinsiyet eşitliği için inovasyon ve teknoloji"
        1

        BM tarafında bu yıl Dünya Kadınlar Günü teması "DigitALL: Cinsiyet eşitliği için inovasyon ve teknoloji" seçildi. Tema, Kadın Statüsü Komisyonu'nun yaklaşan 67. oturumu'nun öncelikli sembolü. Bu yıl belirlenen tema "Tüm kadınlar ile kız çocuklarının güçlendirilmesi için cinsiyet eşitliği, yenilik ve teknolojik değişim ile dijital çağda eğitim uyumu."

        2

        Seçilen temas teknolojinin kadın hakları ilerletilmesi için ne kadar önemli olduğunu fakat büyüyen dijital cinsiyet uçurumunun kadınların iş fırsatlarından çevrimiçi güvenliğine kadar her şeyini etkilediği vurgulanıyor.

        3

        BM'ye göre internet erişimi söz konusu olduğunda kadınların sayısı erkeklere oranla 259 milyon daha az ve kadınlar bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik kariyerlerinde büyük ölçüde yetersiz olarak yansıtılıyor.

        4

        BM'nin web sitesinde "Kadınları teknolojiye dahil etmek daha yaratıcı çözümlerle sonuçlanır ve kadınların ihtiyaçlarını karşılayan toplumsal cinsiyet eşitliğini destekleyen yenilikler için daha büyük potansiyele sahi olur" ifadeleri yer alıyor.

        5

        DÜNYA KADINLAR GÜNNÜ NEDEN ÖNEMLİ?

        BM'nin bu yılki teması, cinsiyet eşitliği için mücadelenin 21. yüzyılda nasıl geliştiğini göstermek olsa da, dünyanın dört bir yanındaki kutlamalar yoksulluk ve kadına karşı şiddet gibi uzun dönemdir devam eden sorunlara odaklanarak devam ediyor.

        Dünya Sağlık Örgütü'nün 2021 yılında yayınladığı rapora göre, dünya genelinde neredeyse her üç kadından birisi yaşamı boyunca fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor.

        6

        HAKKINI KUCAKLA!

        International Women's Day, internet sitesinde yayınlanan Dünya Kadınlar Günü 2023 teması ise "Hakkını Kucakla" veya "EmbraceEquity"dir. Dünya Kadınlar Günü web sitesi "Eşitlik sadece sahip olunması gereken bir şey değil, olması gereken bir şey. Toplumsal cinsiyet eşitliğine odaklanmak her topulumun DNA'sının bir parçası olmalıdır. Eşitlik ile Hak arasındaki farkı anlamak çok önlemlidir. #EmbraceEquity temasının amacı, "Dünya neden eşit hak fırsatları için yeterli değil" sorusunu sorgulatmaktır."

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ