Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika ABD başkanı Barack Obama, Küba’daki Guantanamo Kampı'nı kapatabilir

        GAZETE HABERTÜRK

        11 Eylül terör olaylarının ardından, ABD gizli servislerinin dünyanın dört bir yanından getridiği terör şüphelilerini tuttuğu, işkenceleri ile ünlü Küba’daki Guantanamo Askeri Üssü, bu yıl bitmeden kapanabilir.

        Başkan Barack Obama’nın dün ABD Kongresi’ne sunduğu plana göre, üste kalan 91 esirden ‘aklanan’ 35 esir ülkelerine gönderilecek. Kalanlar ise ABD’deki askeri hapishanelere aktarılacak.

        ‘TARİHTE BIR DÖNÜM NOKTASI’

        Beyaz Saray, geçen yıl sonunda yaptığı çalışma sonucu tutukluların aktarılabileceği 3 eyaletteki 13 hapishaneyi belirlemişti. Başkan Obama, bu eyaletleri Colorado, Güney Carolina ve Kansas olarak açıkladı.

        Obama, kampın kapanması ile ABD askeri harcamalarında 80 milyon dolarlık tasarruf sağlanacağını da sözlerine ekledi. Başkan Obama, konuşmasında kampı “ABD tarihinde kara bir leke” olarak niteledi ve “Bu plan ABD tarihinde bir dönemi kapatacak” dedi.

        Obama, bu esir kampının radikal örgütler tarafından cihatçı yetiştirmek için propaganda malzemesi olarak kullanıldığını, askeri kaynakları sömürdüğünü, ulusal güvenliğe ve diğer ülkelerle diplomatik ilişkilere zarar verdiğini söyledi.

        2008 yılında başkanlık vaatlerinden biri olarak bu kampı kapatacağını açıklayan Obama, bu sorunu kendisinden sonraki başkana bırakmak istemediğini de ifade etti.

        Guantanamo’dan taşınacak mahkûmlar için yapılacak yeni maksimum güvenlikli tesislerin maliyetinin 275 ile 450 milyon dolar arasını bulabileceği belirtiliyor.

        Esirlerin nakledilmesine ilişkin yasa tasarılarını sürekli veto eden kongre üyelerinin, planı kabul etme ihtimalinin zayıf olduğu kaydediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ