Yerel Haber Hattı 0536 266 79 69
KONUŞMAYI BAŞLAT
Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
AA

Kırgız milletvekilleri, Avrupa Parlamentosunun (AP) kararının, Türkiye'nin önünü açacak bir fırsat olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

İktidardaki Sosyal Demokrat Partisi milletvekili Yevgeniya Strokova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'nın içeride yaşadığı kriz neticesinde böyle bir tavsiye kararı aldığını belirterek, "Bu karar, Türkiye için bir şans. Türkiye, böylece kendisini korudu." ifadesini kullandı.

Strokova, AB'ye üye olması halinde Türkiye'de yaşanan gelişmelerin durma noktasına gelebileceği endişesini dile getirerek, Türkiye'nin Avrasya'daki ortaklarıyla güçlü bir ittifak kurabileceğini ifade etti. Strokova, "Türkiye çok güzel ve kendisine yetecek bir ülke." dedi.

"TÜRKLERİN ÜZÜLMESİNE GEREK YOK"

Sosyal Demokrat Partisi milletvekili Anvar Artıkov da, Türklerin AP'nin kararına üzülmelerine gerek olmadığının altını çizdi.

Artıkov, AB'ye girmesi halinde Türk halkının, birlik içinde, mutlu ve konforlu bir hayat süremeyeceğini savunarak, "Türkler ve Avrupalılar birbirinden çok farklı. Bakış açıları ve kültürleri farklı. Türkler için AB bir hedef değil. Türklerin üzülmesine neden yoktur." yorumunu yaptı.

Anvar Artıkov, AB ile müzakerelerin, Türkiye'nin gelişimini engellediği kanaatinde olduğunu da dile getirdi.

"TÜRKİYE KAYBETMEMİŞTİR"

İlerleme ve Kalkınma Partisi milletvekili Junusuulu Altınbek da AP'nin kararını değerlendirirken "Türkiye kaybetmemiştir." dedi.

AB içindeki sorunları hatırlatan Altınbek, "Almanya, birliğin cüzdanı haline gelmiş durumda. İstediğini talep ediyor. İngiltere birlikten ayrılıyor. Yunanistan'daki sorunlar malum. Avrupa içinde durum parlak değil." ifadesini kullandı.

Birliğin, Türkiye'yi sığınmacı krizi ve diğer sorunlar nedeniyle, güneyinde bir kalkan olarak gördüğünü belirten Altınbek, "Türk Silahlı Kuvvetleri çok güçlü. Türk ekonomisi çok güçlü. Türkiye tarihi, güçlü bir devlettir. Bunu Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri biliyoruz. Türkiye'nin, kendi etrafında ve özellikle Türk dili konuşan devletlerle siyasi bir birlik kurmaya gücü var." dedi.

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan-Özbekistan ziyareti dönüşünde Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmasına yönelik sözleri, Rusya ve Çin’den gelen olumlu mesajlar tartışılırken, Ankara’da önemli bir toplantı yapıldı. Şanghay İşbirliği Örgütü üye ülkelerden akademisyen ve devlet adamlarının katıldığı Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye Rusya, Çin, Kazakistan gibi ülkelerden üst düzey isimlerin katıldığı toplantıda; Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Belarus’tan da temsilciler yer aldı. Toplantıda; “Avrasya Ekonomik Birliği: Yaşanan Tecrübeler ve Bölge Ülkeleri için Sorunlar”, “Avrasya Bölgesinde Ulaşım Koridorları: Sorunlar ve Fırsatlar”, “Avrasya ve Uluslararası Aktörler: Yeni Jeopolitik ve Jeoekonomik Dinamikler”, “Uluslararası Enerji Politikası Bağlamında Türkiye ve Avrasya”, “Avrasya’da Güvenlik ve İstikrarı Sağlamada Olası Güçlükler: Temel Bölgesel Sorunlar” başlıkları tartışıldı.

‘ÖRGÜT TÜRKİYE İLE GÜÇLENİR’

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyeliğine olumlu yaklaşan ve birliği güçlendireceğine inanan katılımcılar, şunları söyledi:

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi Stanislav Cherniavsky:

Rusya’daki genel görüş, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerini geliştirmesi yönünde. Eğer Türkiye Şangay 5’lisi ile ilişkileri geliştirecek olursa, örgütün otoritesi güçlenecek. Dolayısıyla hem Türkiye hem de Şanghay İşbirliği Örgütü bu ilişkiden çıkar sağlayacaktır.

Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rus İncelemeleri Bölümü Öğretim Üyesi Ding Xiaoxing:

Türkiye bir taraftan Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri çok iyi bir ülke. Böyle bir ülkenin Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerini güçlendirmek istemesi, Çin tarafından olumlu karşılanacaktır. Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye devletlerin istikrarına ve bölgesel güvenliğe katkı sağlama isteği varsa, Çin tarafı ilişkileri geliştirmeye elbette olumlu bakacak. Türkiye, Doğu ve Batı arasında köprü olduğu sürece kazanç sağlayacaktır.

Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Uzmanı Lidiya Parkhomehik:

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne diyalog ortağı olarak kabul edilmesi, üyelik için önemli bir kriter. Türkiye’nin tam üyeliğine yönelik uzmanların genel görüşü olumlu.

BÜLENT AYDEMİR/GAZETE HABERTÜRK