Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya İlk siber savaş

        Nisan sonlarında Baltık'taki eski Sovyet ülkesi Estonya ile Rusya'yı karşı karşıya getiren heykel krizi sırasında Rusya'nın Estonya'ya yönelik bir siber saldırı düzenlediği bildirildi. Bilgisayarların üretim ve toplumsal örgütlenme yapılarına yoğun olarak girdiği günümüzde, Rusya'nın bu saldırısı bir devlet tarafından bir başka ülkenin bilgisayar sistemlerine karşı siber ortamda yapılmış ilk baskın olarak kayıtlara geçti.

        Estonya'nın devlet, haberleşme ve bankacılık sistemlerini felç eden saldırı karşısında NATO ve AB'nin büyük bir şaşkınlık yaşadığı ve alarma geçtiği ortaya çıktı. NATO, Estonya'ya uzman ekip göndererek saldırının boyutunu ve yarattığı tahribatı ölçmeye çalışıyor.

        27 Nisan'da başladı

        İngiliz "The Guardian" gazetesinin haberine göre olaylar zinciri, 27 Nisan'da Estonya'nın başkenti Tallinn'deki 2. Dünya Savaşı'nda Alman ordusuna karşı savaşırken ölen Sovyet askerlerini sembolize eden meçhul asker heykelinin sökülmesiyle gündeme geldi. Bir kişinin öldüğü, 153 kişinin yaralandığı ve 1300 kişinin tutuklandığı karışıklık sonrasında Avrupa'da e-devlet uygulamasına geçen öncü ülkelerden olan Estonya'nın birçok önemli kuruluşunun bilgisayarları felç oldu.

        Estonya devlet başkanlığı ve parlamentosu, bütün bakanlıklar, siyasi partiler, 6 büyük haberleşme kuruluşunun 3'ü, en büyük iki banka ve 2 büyük iletişim kuruluşundaki bilgisayarlar siber saldırı sonucu çalışamaz duruma geldi. Bu kuruluşların web sitelerine aynı anda binlerce giriş yapılarak "hizmet sağlayıcı"lar devre dışı bırakıldı. Saldırıların dünyanın her yanından geldiği görüldü. Ancak Estonyalı uzmanlar, erken aşamalarda bazı saldırganların internet adreslerinin belirlendiğini ve bunların çoğunun Rus kamu kuruluşları olduğunu bildirdi.

        NATO ekip yolladı

        Postimees adlı gazetenin editörü Merit Kopli, "Siber saldırılar Rusya kaynaklı, buna şüphe yok. Siyasi bir olay" diye konuştu. Başka Estonyalı yetkililer de siber saldırıların arkasında önemli beyinlerden biri olarak yakalanan 19 yaşındaki bir gencin, Rus istihbarat servisiyle ilişkisi olduğunu belirttiler. Estonya Savunma Bakanı Jaak Aaviksoo da saldırıların ardında Kremlin'in olabileceğini söyledi. Aaviksoo, anıtı kaldırmaları üzerine, son haftalarda dünya çapında yaklaşık 1 milyon bilgisayar kullanılarak, Estonya internet sitelerine saldırılar düzenlendiğini belirtti.

        Saldırılar 3 aşamalı olarak yürütüldü. 27 Nisan'da bronz heykel ayaklanmasından 9 Mayıs'a kadar sürdü. 3 Mayıs'ta zirve yapan siber saldırılar 8 ve 9 Mayıs'ta Rusya'da Zafer Günü kutlamaları sırasında da şiddetle devam etti. Aynı gün Rusya lideri Vladimir Putin, Estonya'yı sert dille eleştirirken Bush yönetimini de Hitler rejimine benzetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ