Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Döviz Reel efektif döviz kuru endeksi 99,55'e yükseldi - Döviz Haberleri

        Türkiye'nin fiyat düzeyinin,ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine göre değişiminigösteren TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru endeksi (REK),Temmuz ayında 99,55'e yükselerek 14 ayın en düşük seviyesininhafif üzerine çıktı.

        Reuters'de yer alan haber göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan endeks, Haziran ayında 98,29'agerileyerek 96.91 değerini aldığı Nisan 2014'ten bu yana endüşük seviyeyi görmüştü.

        Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyatdüzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerineoranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.

        Denklemde reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değerkazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallarcinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.

        REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU ENDEKSİ NEDİR?

        TCMB Çalışma Tebliği No: 10/12, 2010'a göreNominal efektif döviz kuru (NEK), belirli bir kriter gözetilerek seçilmiş çift taraflı nominal kurların uygun bir ağırlıklandırma yöntemi kullanılarak elde edilmiş ortalamasıdır. Reel efektif döviz kuru (REK) ise, NEK’in ülkeler arasındaki göreli fiyat veya maliyet farklarıyla düzeltilmiş halidir. REK, ülkeler arasındaki göreli fiyat veya maliyet gelişimi hakkında bilgi içermekte ve dolayısıyla ekonomilerin rekabet güçlerinin değerlendirilmesinde kullanılan anahtar makroekonomik göstergelerden biri olarak kabul edilmektedir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ