Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Emlak Kampanyalar 100 bin liraya al 1.4 milyona kirala! - Emlak Haberleri

        Saliha ÇOLAK/HABERTÜRK

        Sayıştay, devletin kiraya verdiği taşınmazların çok daha yüksek bedellerle üçüncü kişilere kiralandığını, yeşil alan gibi ortak kullanım amacıyla terkedilen alanların amaç dışı kullanıldığını belirledi. Raporda kiraya verilen kamu taşınmazlarında rayiç bedel uygulanmadığı için devletin zarara uğratıldığı tespitine yer verilirken bu konuda somut örnek olarak da Sarıyer'deki bir yakıt istasyonu gösterildi.

        İstanbul'un Sarıyer ilçesinde 154 ada 114 parsel nnolu taşınmazın akaryakıt istasyonu olarak kullanılmak üzere irtifak hakkı tesis edildiği, ilk yıl mevzuat gereğince belirlenen irtifak hakkının yıllar içinde rayiç bedelin altında kaldığı belirtilen raporda, 2010 yılında 110.135 TL olan kiraya verilen taşınmazın, aynı yıl 1.466.273 TL bedel karşılığında, toplamda 13 katına üçüncü kişilere kiraya verildiği vurgulandı.

        Raporda ayrıca aralarında Galatasaray Yüzme Havuzu, Fenerbahçe Konukevi de; kamu tarafından ortak kullanım için ayrılan yerler üzerinde yasaya aykırı kullanım olduğu yolundaki tespitlerde örnek olarak gösterildi. Raporda, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kira gelirlerinin yüzde 25'nin Dini ve Sosyal Hizmet Vakfı'na aktarıldığı, dolayısıyla kamuya ait olması gereken tutarın vakfın kasasına girdiği belirtildi.

        YEŞİL ALAN YERİNE HAVUZ, KAFE

        Sayıştay'ın Maliye Bakanlığı Genel Bütçe Hesabı 2011 Yılı Denetim Raporu'nda yer alan tespitler şöyle: "İmar Kanunu'na göre terki yapılan taşınmazların bazılarının terk amacına aykırı olarak kullanıldığı, Milli Emlak birimlerince bu durumun tespitine yönelik çalışmaların rutin olarak yapılamadığı, yapılan tespitlerde ise herhangi bir yaptırımın uygulanmadığı görülmüştür. Yaptırımın uygulama alanı bulabilmesi için öncelikle taşınmazın fiili kullanımına ilişkin tespitlerin rutin olarak yapılması gerekmektedir. Bu konuya ilişkin olarak örnek mahiyetinde İstanbul Defterdarlığı ve Ankara Defterdarlığı Tespit Koordinatörlüğü ekibi eşliğinde yapılan yerinde incelemelerde aşağıdaki durumlar tespit edilerek tutanağa bağlanmıştır. Yeşil alan olarak kullanılmak üzere Hazine tarafından belediye lehine terk edilmiş olan 427 ada ve 8 parsel nolu taşınmazın, çevre parsellerde yer alan muhkimlerce işgal edildiği ve kamunun ortak kullanım alanı olması gereken yerlere ticari nitelik kazandırıldığı görülmüştür.

        TRUE BLUE RESTORAN

        Taşınmazın 17 nolu parseli, spor tesisi olarak kullanılmakta olan Galatasaray Spor Kulübü'nde kapalı yüzme havuzu inşa edilmek suretiyle, 16 nolu parseli, sosyal tesis olarak kullanmakta olan Fenerbahçe Spor Kulübü tarafından konukevi ve restoran, 11,12,13 ve 18 nolu parselleri tahsisli olarak kullanan Fenerbahçe D/G İstasyon ve Sosyal Tesisler Komutanlığı'nca bina yapılmak suretiyle, 15 nolu parseli kulüp binası ve sportif tesis olarak kullanmakta olan İstanbul Yelken Kulübü tarafından bine yapılmak suretiyle, İstanbul Otopark İşletmeleri Ticaret A.Ş.(İSPARK) tarafından ücretli otopark yapılmak suretiyle, Kadıköy Belediyesi True Blue Sosyal Tesisleri tarafından restoran yapılmak suretiyle, kısmen işgal edilerek imar planı değiştirilmeksizin terk amacı dışında kullanıldığı tespit edilmiştir."

        RAYİÇLERİ GÜNCELLEYİN ÖNERİSİ

        Raporda, hazine taşınmazlarının kullanım bedellerinin belirli aralıklarla günün rayicine göre güncellenmesine ilişkin mevzuat oluşturulması önerildi. Sayıştay, Maliye Bakanlığı'nda ayrıca, çifte maaş ödemeleri, yanlış giyecek yardımları, fazla huzur hakkı ödemeleri gibi mevzuata aykırı işlemler de tespit etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ