Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Atatürk Barajı 25 yılda 176 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretti - Enerji Haberleri
        1

        Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin yaptığı açıklamada, Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından olan Atatürk Barajı'nın Türk mühendislerin alın teriyle çeyrek asırdır milli ekonomiye destek sağladığını hatırlattı.

        2

        Barajın işletmeye açılışından itibaren elektrik üretimi ve tarımsal sulamada üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini vurgulayan Erin, Türkiye'nin en büyük hidroelektrik santrali olan Atatürk Barajı HES'in yıllık bazda da en fazla elektrik üreten santrallerin başında geldiğini söyledi.

        3

        Barajdan yaklaşık 9 milyar kilovatsaat yıllık enerji üretiminin yapıldığını ifade eden Erin, şu açıklamalarda bulundu:

        4

        Türkiye'nin en büyük üçüncü baraj gölüdür, 820 kilometrekareye uzanan büyük bir gölümüz. Türkiye'nin hidroelektrik üretiminin de yüzde 20'sini karşılayan bir projemizdir. Atatürk Baraj Gölü ve ana gövdesine 4 milyar dolar civarında bir kaynak ayrılmak suretiyle tamamlandı.

        5

        Elektrik üretmeye başladığımızdan bugüne kadar 20 milyar doların üzerinde getirisi olan bir projedir. Sulamada kattığı katma değer, ürün ve verimlilik artışını da hesaplamıyoruz.

        6

        2 bin 400 megavat toplam büyüklüğe sahip bir enerji kapasitesi var. 8,9 milyar kilovatsaatte yıllık enerji üretimi sağlayabildiğimiz projelerden biridir. Bugüne kadar da 176 milyar kilovatsaat elektrik ürettik. Bu gerçekten Türkiye ekonomisi açısından büyük bir anlam ifade ediyor.

        7

        DOLGU KAPASİTESİ DE DEVASA

        Vali Erin, Atatürk Barajı'nın gövde dolgu hacmi bakımından Türkiye'nin en büyük, dünyanın ise altıncı büyük barajı olduğuna dikkati çekti.

        8

        Barajın yapımı esnasında devasa dolgu malzemesinin kullanıldığına işaret eden Erin, sözlerine şöyle devam etti:

        9

        Gövdede kullanılan malzemeyi somutlaştırarak örneklediğimiz zaman barajın büyüklüğü daha belirgin bir şekilde ortaya çıkıyor. Burada kullanılan dolgu malzemesiyle Türkiye sınırlarının tamamı çevreleyen neredeyse 8 metre yüksekliğinde bir metre genişliğinde bir duvar örülebiliyor.

        10

        Orada kullanılan malzemeyle, yine o dolgu malzemesiyle ekvatorun enlem itibariıyla 4 metre yüksekliğinde yarım metre genişliğinde bir duvarı bu malzemeyle örme imkanınız var. Bu derece devasa, büyük bir projedir, bu tamamen yerli ve Türk mühendislerin alın teri ile başlanan ve tamamlanan bir projedir.

        11

        ATATÜRK BARAJI'NIN ÖZELLİKLERİ

        12

        Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında yer alıyor. Fırat Nehri üzerinde GAP projesi içinde inşa edilen Atatürk Barajı'nın inşaatına 1983 yılında başlandı. 1992 yılında işletmeye açılan Atatürk Barajı, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine 24 km uzaklıkta konumlandırıldı.

        13

        Atatürk Barajı 162 metre yükseklikte, 84.5 milyon metreküp şeklinde inşa edildi. Meydana gelen göl alanı 817 kilometrekaredir.

        14

        Barajda elektrik üretimi için derinliğin en az 133 metre olması gerekiyor. 2400 MW gücüyle yıllık 8 900 GWh elektrik enerjisi üretim kapasitesine sahip olan Atatürk Barajı, Türkiye'deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20'sini tek başına karşılayabiliyor.

        15

        Atatürk Barajı, dolgu hacmi bakımından dünyanın en büyük 6. barajı olarak biliniyor. Hidroelektrik Santralı da, dünyada halen yapımı sürenler arasında 3., inşa edilmiş olanlar arasında da 5. en büyük santral olarak biliniyor. Aynı zamanda Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk Barajı, İstanbul'un yıllık su ihtiyacını 5 günde sağlayabilecek seviyede varlığına devam ediyor.