Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Akaryakıt Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıttatavan fiyat uygulaması kararında iki aylık süre 21 Mayıs 2014'te doluyor - Enerji Haberleri

        Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıttatavanfiyatuygulaması kararında iki aylık süre 21 Mayıs 2014'te doluyor.

        Dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde litrede 37 kuruşa indirerek sınırlandıran Kurul kararı sayesinde, yaklaşık 2 aydır benzin türlerinin litresi ortalama 13 kuruş, motorin türlerinin litresi ortalama 30 kuruş indirimli satışa sunuluyor.

        EPDK'dan alınan bilgiye göre, dağıtıcı ve bayi paylarının toplamını benzin ve motorinde 37 kuruşa indirerek sınırlandıran Kurul kararı, 21 Mayıs 2014 Salı günü son kez uygulanacak ve sona erecek.

        İlk olarak 22 Mart gecesi uygulanan Kurul kararı ile vergiler dahil ilgili gün geçerli olacak lira/litre cinsinden akaryakıt rafineri çıkışfiyatının, akaryakıt dağıtımtavanfiyatı ve akaryakıt bayitavanfiyatının nasıl hesaplanacağı belirlendi ve EPDK tarafından akaryakıt satışfiyatları her salı ve cuma günleri EPDK internet sitesinde ilan edilerek kamuoyuyla paylaşıldı.

        Son olarak 17-20 Mayıs tarihleri içintavanfiyatı uygulamasını devreye alan Kurul, bu uygulamayı 21 Mayıs 2014 Salı günü son kez yürürlüğe sokacak. Söz konusu tarih itibarıylatavanfiyatı uygulaması için öngörülen 2 aylık süre dolmuş olacak. 22 Mayıs 2014 Çarşamba itibarıyla akaryakıttakitavanfiyatuygulaması kaldırılmış olacak.

        'TÜKETİCİ HAKLARI İÇİN UYGULAMA DEVAM ETMELİ'

        Enerji Uzmanı Cemil Ertem, konuya ilişkin değerlendirmesinde, uygulamanın yürürlükten kalkmasını doğru bulmadığını söyledi.

        Tavanfiyatı uygulamasının tüketici haklarının korunması için devam ettirilmesi gerektiğini vurgulayan Ertem, "Öncelikle önümüzdeki aylarda petrolfiyatlarında Rusya krizine bağlı oynaklıklar görülecek. Ayrıca cumhurbaşkanlığı seçimine bağlı olarak döviz kurlarında stabil ortam oluşamayacak. Bu durum doğrudan akaryakıtfiyatlarını etkiler. EPDK,tavanfiyatı uygulamasını kesinlikle devam ettirmeli. Türkiye'nin enerji piyasaları, kurlarda oynaklık olmasa bile düzenlenmeli, çünkü tekel olan alanlar var. Tekel olan piyasalarda devletin çok ciddi düzenleme yapması gerekiyor. Bu da ancak EPDK'nıntavanfiyatı uygulamasıyla mümkün olabilir" görüşlerini savundu.

        22 Mayıs itibarıyla dağıtıcı paylarının eskifiyatına dönebileceğini belirten Ertem, "EPDKtavanfiyatuygulamasını sonlandırırsa vatandaş 22 Mayıs 2014'te dağıtıcı paylarının eskisi gibi yüksek tutulduğufiyatlarla karşılaşacak" diye konuştu

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ