Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sigara pazarının % 14’üne talip oldu! - İş-Yaşam Haberleri

        Seçkin ÜREY /HT GAZETE

        Türkiye’de neredeyse tamamı kaçak satılan sarmalık sigarada kullanılan içi boş tüpler (makaron) ilk kez şubat ayında bandrollü olarak ayrı biçimde satışa sunulacak. Sigara Harici Tütün Mamulleri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, ‘200’lük paketler halinde satılacaklar. Sektör olarak şubat ve mart ayları için Maliye Bakanlığı’ndan 20 milyon bandrol talep ettik. Yani 4 milyar adetlik satış öngörüyoruz. Yaklaşık olarak sigara pazarının yüzde 14’ü kadar tutuyor’ dedi. Türkiye’de yakaşık 2 milyon sarma tütün içicisi bulunduğunu söyleyen Ersöz, “4 milyar rakamıyla birazda piyasa doldurulmuş olacak. Maliye Bakanlığı makaron satışlarını merkezi sistemden takip edebilecek. Sarma tütünde kaçak sorunu maalesef devam edecek. Böylelikle kaçak tütün tüketim miktarı da kendiliğinden takip edilebilecek şeklinde konuştu.

        ‘KAÇAK YASALLA REKABET EDEMEZ’

        Türkiye’de eylül ayında yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine kadar makaronların sarma tütünle birlikte satılma şartı bulunuyordu.1 gram tütünün yanında 2 makaron satma zorunluluğu olduğunu söyleyen Ersöz, şunları söyledi: “Sarma tütündeki yüzde 65 ÖTV’nin yanında yüzde 15 KDV ve faturada makaronu göstermek gerekiyordu. Yüksek maliyet tütün gibi makaron ve sigara kâğıdını da kaçağa itiyordu. Şimdi ayrı satılacak makaronun maliyeti çok düşük olacak. Kaçakla fiyatı aynı olacağı için önünü kapatacak.” Sigara kâğıdı için de benzeri bir düzenme yapılması için çalışmaların devam ettiğini belirten Ersöz, “Mayıs ayında hayata geçecek” dedi.

        ‘7 ÜRETICI TAPDK’NIN RUHSATINI BEKLIYOR’

        Yedi tütün şirketinin Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’na (TAPDK) makaron üretme lisansı almak için başvurduğunu söyleyen Ersöz, “TAPDK’nın bir tesis için en az 2 milyar adet üretme şartı var” diye konuştu. Şirketlerde toplam ilave 1000 istihdam yaratılacağının öngörüldüğünü anlatan Ersöz, başvuranlardan birinin bilinen bir sigara üreticisi olduğunu kaydetti. Ersöz, “Ikisi de iç piyasaya yönelme kararı alan ihracatçı” dedi.

        ‘GEÇİCİ OLARAK SARI BANDROL KULLANILACAK’

        Makaronların 200’lük paketler halinde satılması ve bandrollü olması sayesinde kaçak takibinin çok kolay olacağını kaydeden Ersöz, “Bandrolleri basan firma bu yılın hazırlıklarını Kasım 2014’te yaptığı için ilk iki ay sarı bandroller kullanılacak. Ardından farklı bir bandrol rengi tespit edilerek basılmaya başlanacak. Sektörün yasallaşması bakımından önemli adımlar atıldı” dedi.

        DEVLETE 100 MİLYON LİRA KALACAK

        Ersöz, “Hesaplarımıza göre makaron satışından 53 milyon lira KDV gelirinin yanı sıra diğer vergi ve harçlarla devletin kasasına yıllık yaklaşık 100 milyon lira girecek” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ