Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ‘Barış suyu der, güneye de su verebiliriz’ - İş-Yaşam Haberleri

        KKTC’nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak 80 kilometre deniz geçişi olan proje hizmete girdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan başta olmak üzere liderler, istenirse Rum Kesimi’ne de su verilebileceği mesajını verdi.

        Yıllardır Türkiye’den, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) su götürülmesinin hayali kuruluyordu. Zaman zaman çeşitli projeler gündeme geldi, ama Akdeniz’in derin sularını geçerek Kıbrıs’a su götürülme işinin zorluğu, külfeti ve başarılı olacak uygun proje geliştirilememesi sebebiyle ertelenmişti. Netice itibarıyla AK Parti hükümeti döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu siyasi irade ve ilgili kurumların da çalışmasıyla tamamıyla milli ve özgün bir projeyle Kıbrıs suya kavuştu. Birçok açıdan ilklere imza atan proje, bu anlamda hem Türkiye’yi ve hem de bu işin altından kalkmayı başaran Kalyon İnşaat’ı dünya literatürüne geçirecektir.

        Zira dünyada benzeri olmadığı için bu konuda tecrübesi olan da yoktu. Mesela 500 metre uzunluğunda, 400 ton ağırlığında ve deniz suyuna mukavemeti olan, uzun ömürlü boru da bulunmuyordu, yapacak şirkette. Bu sebeple dünyadan çeşitli firmalarla temasa geçilirken, Türkiye’den de Fırat Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Demir’e konunun hassasiyeti anlatılmış. Demir, “Biz yapabiliriz” diyerek çalışmaya başlamış. Ve Mersin Taşucu Limanı’na yakın noktadaki eski SEKA tesislerini kiralayarak, boru üretecek tesisleri kurmuş.

        BORULAR 250 METRE DERİNDE ASKIDA DURUYOR

        Projenin hemen hemen her tarafında ilginç hikâyeler söz konusu. Mesela mühendislik tarafında eski İSKİ Genel Müdürü Dursun Ali Çodur’dan “Görünmez kahraman” diye bahsediliyor. Netice itibarıyla önemli bir proje başarıyla bitirildi ve adaya can suyu vermeye başladı. Ama sadece can suyu olmayacak. Anavatan’dan KKTC’ye su temin projesinin hizmete girdiği ‘vana açma’ töreninde, iki ülke cumhurbaşkanının da suyun adanın barışına katkı sağlayacağına yönelik vurguları dikkat çekiciydi. Rumların istemesi halinde onlara da su verileceği şu günlerde devam eden görüşmelere suyun katkı sağlayacağına vurgu yapılması şüphesiz önemli. Erdoğan’ın açılış töreninde, “Güneydekiler bu sudan istifade etmek istiyorlarsa adını barış suyu koyar onlara da buradan su veririz. Bizim için önemli olan insandır ve biz ‘Hep bana’ değil, ‘Hep bize’ diyoruz, özelliğimiz bu” sözü dikkat çekti.

        Akdeniz için tarihi bir gün yaşandığını belirten Başbakan Davutoğlu ise yine Rum kesimine de suyun iletilebileceği mesajını verdi.

        KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve KKTC Başbakanı Ömer Kalyoncu da Türkiye’ye teşekkür ederek “Bu su belki de gün gelecek barış suyu da olacak” sözleriyle barışa vurgu yaptı.

        Öte yandan Mersin Alaköprü Barajı’ndaki suyu Akdeniz’in 250 metre derinliğinden askılı borularla KKTC’ye ulaştıran ve “Asrın projesi” olarak anılan projenin normalde 29 Ekim tarihinde açılması planlanıyordu. Ancak Türkiye’de 1 Kasım seçiminin gündemde olmadığı günlerde yapılan bu planlama, malum atmosfer sebebiyle 12 gün öne alınmış oldu. Netice itibarıyla siyasi iradenin, Türk mühendislerinin, iş dünyasının ve boru imalatçısının başarısı olarak dünyada da anılacak bir eser ortaya çıktı. İki ülke için de hayırlı olsun.

        1.6 MİLYAR LİRALIK PROJEYLE 74 MİLYONM3SU İLETİLECEK

        KKTC’ye Su Temini Projesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da katıldığı törenle hizmete girdi. Alaköprü Barajı’nın suyunu KKTC’deki Geçitköy Barajı’na taşıyacak 80 kilometrelik denizaltı geçişini de kapsayan projeyle, adaya yılda 75 milyon metreküp su iletilecek ve bu suyun 37.76 milyon metreküpü içmekullanma ve sanayi suyuna, geriye kalan 37.24 milyon metreküpü ise sulama suyuna tahsis edilecek. Erdoğan, Anamur’dan Kıbrıs’a toplam 107 kilometrelik su nakli gerçekleştirdiklerini belirterek, “1.6 milyar liraya mal olan bu proje bir hayalin gerçekleşmesini ifade ediyor” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ