Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam ESM: Yunanistan'ın borçlarına saç traşı yok - İş-Yaşam Haberleri

        Euro Bölgesi'nin kalıcı kurtarma fonu ESM'nin Başkanı Klaus Regling, Yunanistan'a borç rahatlatması sağlanması için borçlarında saçtraşına gidilmesi olasılığını dışladı.

        Regling, Yunanistan'ın borçlarınınvadesinin uzatılması, faizinin ertelenmesi gibi seçeneklerin borcu daha yönetilebilir yapmakta kullanılabileceğini vurguladı.

        Regling, Tokyo'da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın borcunun nasıl yeniden yapılandırılacağına karar vermeden önce kurtarma programının ilk gözden geçirmesinin tamamlanması gerektiğini de vurguladı.

        Avrupa Birliği ve Yunanistan arasında varılan 86 milyar Euro’luk kredi anlaşmasına yönelik farklı tepkiler gelmeye devam ediyor. ESM, Yunanistan’ın gelecek 3 yılda ihtiyaç duyduğu 86 milyar Euro seviyesindeki finansmanın karşılanmasına 40-50 milyar Euro katkı yapacak. Uluslararası Para Fonu’nun(IMF) ise 16 milyar Euro seviyesinde katkı yapması bekleniyor. Ayrıca Yunanistan’ın 2 yıllık sürecin sonunda kendisini finansal piyasalardan finanse edebilir hale gelmesi planlanıyor.

        30 YIL ÖDEMEOLMAMALI

        Diğer yandan IMF tarafından hazırlanan bir raporda Yunanistan ekonomisi ve bankalarının son iki hafta içinde gördüğü tahribat nedeniyle Atina’nın borçlarının varılan anlaşmalarda öngörüldüğü seviyelerin çok üzerinde azaltılması gerektiği belirtildi. Raporun Euro Bölgesi hükümetlerine pazartesi geç saatte iletildiği belirtildi. Raporda, Avrupa ülkelerinden Yunanistan’a ilk 30 yılı geri ödemesiz borç vermeleri, mevcut borçların daha da uzun vadeye yaymaları tavsiye edilirken, bunların yapılmaması halinde Yunan bütçesine her yıl destek verilmesinin gerekeceği belirtildi. Bu iki seçeneğin de uygulanmaması halinde Atina’ya verilen borçların “önden yüklemeli olarak büyük ölçekte” azaltılması gerektiği ifade edildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ