Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam THY'de rekorun perde arkası - İş-Yaşam Haberleri

        Selçuk TEPELİ / GAZETE HABERTÜRK

        Esas faaliyet kârı da yine rekor bir seviyede, 895 milyon dolar oldu. THY bugün en büyükler liginde 60 şirketten 13’üncüsü. En çok noktaya uçmada ise birinci sırada. 2023 hedefi büyük: Ciro 30 milyar dolar, 120 milyon yolcu sayısı ve 500’ü aşkın uçak.

        Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, beraberindeki işadamı heyeti ile Afrika seyahatinin Fildişi Sahili ayağında Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile bir sohbet toplantısı gerçekleştirdik. THY’nin rekor kâr açıkladığı saatlere gelen toplantıda kâr artışının perde arkasındaki gelişmeleri de öğrenme imkânı bulduk. THY Başkanı İlker Aycı, “Dünya ve Türkiye için zor bir yıl olduğunu söyleyebileceğimiz 2015 yılını son derece olumlu bitirdiğimizi belirtmek isterim. Türk Hava Yolları bu sonuçlarla global sektördeki yoğun rekabete, yakın coğrafyada yaşanan siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklara ve sektörü doğrudan etkileyen kur dalgalanmalarına rağmen 2015 yılında da en kârlı havayolları arasındaki konumunu korudu” dedi. Aycı, kâr artışında elbette başta akaryakıt giderlerindeki düşüşün etkisi olduğu gibi artan verimliliğin de büyük katkısını gördüklerini ifade etti.

        İŞTİRAKLERİN KÂRI BÜYÜK

        Aycı’nın verdiği bilgilere göre 11 milyar dolara yakın ciro elde edilirken kârlılık da yüzde 9.4 arttı. Aycı şöyle konuştu: “Cironun içindeki 7 milyar dolar, hizmet ihracatı. Yani bu kadar ülkeye döviz getirmişiz. Bugün 287 varış noktası, 113 ülkeye uçuyoruz. 61.2 milyon yıllık yolcu taşıyoruz. Transit yolcu oranı yüzde 51, ama bu yıl biraz daha fazla olacak. Doğru önceliklendirmeyle verimli projelere ağırlık verdik. İştiraklerden gelen kârlarımız arttı. Bu şirketlerin gider yönetiminde mali disiplini sağladık. Örneğin, Almanlarla ortak işimiz olan Sun Express ciddi kâr yaptı. 80 milyonu geçti. Ben de orada yönetim kurulu başkanıyım. Ortaklık başarıyla yürüyor. Sonra yılın başında yurtdışı bilet gelirlerinde Euro’dan dolara döndük. Zira karşılıklı parite açısından doların güçlendiği bir dönem oldu 2015. Borçlanmada da Euro’nun payını artırdık. Borçlanma sepetlerini çeşitlendirdik. Euro, Frank ve Yen ile...” Aycı kârdaki artışta kârlı pazarlara olan uçuşların da etkili olduğunu ifade ederken “Kârlı yerde filoyu büyüterek örneğin Libya gibi bazı yerleri kapattık. Mevsimsel etkileri azaltmak için de ters hat hamleleri yaptık” dedi.

        BİZİMKİSİ 'KALECİNİN PENALTI ANINDAKŞ ENDİŞESİ GİBİ

        İlker Aycı, Avusturyalı yazar Peter Handke’nin sözünü örnek vererek servis sektörünün zorluğunu işte böyle tarif ediyor: “Kalecinin penaltı anındaki endişesi...” Zira 31 Aralık günü uçuşlarda aksamaların yaşandığı dönemi aktaran Aycı, 31 Aralık gecesi yolcular için 13 bin konaklama, 50 binden fazla yemek servis edildiğini ifade ediyor ve 28 bin rezervasyon değişikliği yaptıklarını da sözlerine ekliyor. Aycı, THY ile en çok uçan 100 kişi içinden seçilen yolcularla buluşup kendilerini eleştirmelerini de istediklerini belirterek müşterileri daha iyi anlamanın yolunun da buradan geçtiğini söylüyor

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ