Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Sağlık Bakanlığı'ndan Novartis'e soruşturma - İş-Yaşam Haberleri

        Sağlık Bakanlığı İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis'in Türkiye'de rüşvetle avantaj sağladığı iddialarının ihbar kabul edildiğini ve inceleme başlatıldığını bildirdi. Basında yer alan haberlerinardından bir açıklama yapan Novartis iddiaların asılsız olduğunu duyurdu.

        Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada şirket ismi belirtilmedi, ancak Reuters bu hafta isimsiz bir ihbarcının

        İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis'i bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye'de rüşvet dağıtarak toplam 85 milyon dolar değerinde yeni iş ve rekabet avantajı sağlamak ile suçladığını bildirmişti.

        Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada, "Basına yansıyan söz konusu iddialar ihbar olarak kabul edilmiş olup, bakanlığımız

        denetim elemanları marifetiyle büyük bir titizlik ve hassasiyetle incelenip, soruşturulacaktır. İnceleme sonucunda

        herhangi bir suistimalin tespit edilmesi halinde gerekli idari ve adli işlemler derhal yapılacaktır" denildi.

        İsimsiz bir ihbarcı, İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis'i bir danışmanlık şirketi üzerinden Türkiye'de rüşvet dağıtarak toplam 85 milyon dolar değerinde yeni iş ve rekabet avantajı sağlamak ile suçlamıştı.

        İKİ İLACIN TÜRKİYE'DEKİ İSMİ DEĞİŞTİRİLDİ İDDİASI

        Novartis'in elde ettiği yeni iş ve rekabet avantajı, şirketin ürettiği ilaçların kamu hastaneleri satın alma listelerine eklenmesi ve iki ilacın Türkiye'deki isimlerinin kamu izniyle değiştirilmesinden oluşuyor. İddiaya göre, iki ilacın Türkiye'deki isimlerinin değiştirilmesi başka ülkelerde ilaçların fiyatlarının düşürülmesinin önüne geçiyor.

        NOVARTİS İDDİALARI YALANLADI

        Novartis Türkiye, basında yer alan 'rüşvet' haberleriyle ilgili olarak, "Novartis Türkiye ile ilgili asılsız iddialar, ismi belli olmayan bir kişiye ait eski bir şikayete dayanmaktadır" açıklamasında bulundu.

        Novartis Türkiye'den yapılan açıklamada, "2013 yılında bu konuyla ilgili yürütülen iç soruşturmada bu iddiaların tamamen asılsız olduğu ortaya çıkmıştır" denildi.Açıklama şu şekilde:

        "Novartis Türkiye ile ilgili asılsız iddialar, ismi belli olmayan bir kişiye ait eski bir şikayete dayanmaktadır. 2013 yılında bu

        konuyla ilgili yürütülen iç soruşturmada bu iddiaların tamamen asılsız olduğu ortaya çıkmıştır.2014 yılında Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu iddialarla ilgili bir soruşturma açmıştır. Novartis soruşturma sürecinde tüm kurumlarla tam işbirliği sonucunda tüm iddiaların asılsız olduğu sonucuna varılmıştır ve Bakanlık tarafından hiçbir aksiyona gerek görülmemiştir.

        Standart raporlama uygulamalarımız çerçevesinde tüm iddialar ve soruşturma sonuçları SEC (Securities and Exchange Commission – Amerika’da Yolsuzlukla Mücadele Kanunu’na uygunluğu denetleyen kurum) ve yerel makam-mercilere raporlanmıştır. Novartis olarak tüm iş süreçlerimizde yüksek standartlardaki etik uygulamalara, mevzuat ve uyumluluk kurallarına uygun hareket ediyor, bu çerçevede tüm iddiaları ciddiyetle ele alıyoruz."

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ