Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Panama Belgeleri tüm dünyayı salladı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Jürgen Mossack ve Ramón Fonseca isimli avukatların 1977 yılında kurduğu Panama merkezli Mossack Fonseca hukuk bürosuna ait 11 milyondan fazla döküman dünyaca ünlü isimlerin başını ağrıtacak. 2.6 terabayt dosya büyüklüğüne sahip belgeleri açıklayanUluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), dosyayı'Panamaleaks' olarakadlandırdı.

        Belgeler, kurulduğu ilk günden beri müşterilerine offshore şirketi danışmanlığı yapan Mossack Fonseca adlı hukuk bürosunun nasıl hizmet verdiğini ve kimlerle çalıştığını gözler önüne seriyor. Belegelere görebu şirketler genellikle mal varlığı saklama, kara para aklama, vergi kaçırma gibi konularda işlem yapıyor.

        Basına servis edilen 11 milyonu aşan belgelere göre, Mossack Fonseca hukuk bürosu40 yılda milyarlarcadolar parayı offshore şirketleri aracılığıyla aklamış.

        YÜZLERCE GAZETECİ ORTAK ÇALIŞTI

        Alman Suddeutsche Zeitung isimli gazetenin de dahil olduğu 100'ün üzerinde haber kuruluşu ile beraber çalışan Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ), 'Panama Belgeleri' ismiyle yayınladığı raporda, Putin ile ilişkili kişilerin dahil olduğu pek çok işlemin olduğunu belirlediğini söyledi.

        Offshore şirketleri nedir, ne iş yapar?

        Offshore kelimesi Türkçe kıyıdan uzak anlamına geliyor. Offshore şirketlerin kuruluş amacı ise tamamen vergisel düzenlemeler ile ilgili. Kişilerin ve yatırımcıları bulunduğu ülkelerdeki yüksek vergilerden kurtulabilmek için ticari faaliyetlerini vergilerin daha düşük ülkelerde sürdürmesi işlemine deniyor. Aslında offshore tamamen yasal bir işlem ve dünya üzerinde bu offshore işlemleri yapan birçok şirketler bulunuyor. Panamaleaks belgelerinde adı geçen Mossack Fonseca da dünyanın en büyük 4. offshore hizmeti verene şirketi olarak biliniyor.

        Offshore işlemleri yasal olmasına karşın işlem yapılan paraların kaynağı genellikle açıklanamıyor. Ayrıca offshore işleminin yapılma nedeninin vergi kaçakçılığı, karapara aklama gibi suç unsuru oluşturduğu durumlar da söz konusu.

        OFFSHORE YASAL BİR İŞLEM İSE SORUN NEREDE?

        * Mesala bir devlet başkanı ya da siyasinin yakın çevresi aracılığıyla milyarlarca dolarlık kaynağı belli olmayan ya da kaynağı suç teşkil eden parayı kendi ülkesinde vergiden kaçırmaya çalışması.

        * Yasa dışı faaliyetler yürüten bir şirketin fonlarını offshore şirketinde barındırıyor olması gibi suçlar doğruabiliyor.

        PUTİN, MESSİ VE PLATİNİ DE LİSTEDE

        Dünya gündemini sarsan konu ise şirketin çalıştığı isimler... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, SuudiArabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi, UEFA eski başkanı Michel Platini ve isimleri henüz açıklanmayan dünyaca ünlü yıldızların da dosyalarda isminin geçtiği ortaya çıktı. Ayrıcaİzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson, İngiltere Başbakanı David Cameroon gibi birçok dünyaca ünlü siyasi de Panamalı şirket ile bir dönem işbirliği yapmış.

        BELGELER AÇIKLANDI İSTİFA GELDİ

        Kayıtlarının ilk sızdırıldığı dakikalarda ifşa edilen isimlerden olan İzlanda Başbakanı Sigmundur David Gunnlaugsson istifa ettiğini açıkladı.

        LİSTELERDE KİMLER VAR? HANGİ İDDİLAR ORTAYA ATILIYOR?

        Listelerde geçen iddialardam bazıları ise şöyle:

        * Suriye hükümetin kendi halkını bombaladığı uçaklarının finansmanını sağlayan şirketlerin adı da bu dosyalarda geçiyor.

        * ABD tarafından İran, Kuzey Kore gibi ülkelerle, Hizbullah terör örgütü ve Meksikalı uyuşturucu kartelleri ile iş yapmakla suçlanan kara listede yer alan 33 ismin ve şirketlerin neredeyse tamamı bu dosyada yer alıyor.

        * 11 milyon dosyada onlarca ülke ve binlerce ismin adı geçiyor. İrish Times'da yer alan habere göre, Türkiye'den 101 şirket, 10 müşteri 152 fayda sağlayan ve 517 hissedar yer alıyor.

        *Mossack Fonseca hukuk bürosunda offshore hesabı en çok olan ülkelerden birisi de İsviçre. İsviçre'den 38 bin 433 şirket, 323 müşteri ve 3 bin 467 hissedar...

        BİRÇOK ÜLKENİN ADI GEÇİYOR

        İşte Panama Belgeleri'nde en çok şirketi bulunan ülkeler ve şirket sayıları şöyle:

        İsviçre: 38 bin 435

        HongKong: 37 bin 919

        Panama: 15 bin 895

        Lüksemburg: 10 bin 848

        İngiltere: 9 bin 670

        Birleşik Arap Emirlikleri: 7 bin 271

        Bahamalar: 4 bin 987

        Uruguay: 4 bin 909

        Rusya: 4 bin 198

        Çin: 3 bin 213

        ABD: 3 bin 72

        ÇİN BELGELERİN YAYINLANMASINI ENGELLEDİ

        Çin, dünyanın en büyük dördüncü offshore hukuk firması Panama Mossack Fonseca'dan sızdırılan belgelerle ilgili sosyal medya paylaşımı yapmayı sansürledi.

        BBC'nin haberine göre, Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) tarafından ele geçirilen ve 80 ülkedeki basın kuruluşlarıyla paylaşılan, aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, offshore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu iddia edilen belgelerle ilgili Çin'in sosyal ağlarında paylaşım yapılması yasaklandı.

        Resmi yayın organlarının olayla ilgili haber yapmadığı ülkede yaygın olarak kullanılan yerli mikroblogsitesi Weibo ve sesli, yazılı mesajlaşma uygulaması Wechat'de kullanıcılar sabah saatlerinde konuyla ilgili paylaşım yapsa da daha sonra bu paylaşımların kaldırıldığı belirtildi.

        Panama belgelerinde, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in kayınbiraderi Dıng Ciagui de Britanya Virjin Adaları'nda iki offshore şirkete sahip olduğu ifade edilmişti.

        POROŞENKO YALANLADI

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Panama belgelerinde geçen, hakkındaki iddiaları yalanladı.

        Poroşenko, sosyal medya hesabı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, devlet başkanı olduktan sonra varlık yönetimleri ile ilgili işleri hukuk ve danışmanlık firmalarına devrettiğini bildirdi.

        Ukrayna’nın birinci yöneticisi olarak gelir beyanına ve vergi ödemelerine ciddi bir şekilde riayet ettiğini kaydeden Poroşenko, bu yöndeki sorunları da Ukrayna yasaları ve uluslararası yasalar çerçevesinde çözdüğünü belirtti.

        ALMAN BANKALARININ SAYISI ARTIYOR

        Alman Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesi tarafından dünyaya duyurulan Panama belgeleri skandalına karışan Alman bankalarının sayısı artıyor. SZ'un bildirdiğine göre, Panama'da Offshore hesapları bulunan Alman bankalarının sayısı en az 28…

        Aralarında Deutsche Bank'ın da bulunduğu Almanya'nın en büyük 7 bankasından altısının Panama belgelerinde adı geçiyor.

        SZ'nin haberine göre Deutsche Bank'ın yanı sıra, Dresdner Bank, Commerzbank, BayernLB (Bavyera Eyalet Bankası) ve diğer eyalet bankaları da doğrudan ya da farklı kuruluşlar aracılığıyla kurdukları bin 200 sahte firma ile Mossack Fonseca‘nın müşterisi oldu. Sadece Deutsche Bank'ın 2007 yılına kadar 400 firma kurduğu, bunların en az 50'sinin hala aktif olduğu belirtiliyor.

        Dünya çapında ise 500 bankanın kurdukları sahte 15 bin 600 firma aracılığıyla kendileri ya da müşterilerine haksız kazanç elde ettikleri Alman Süddeutsche Zeitung gazetesinin aktardığı bilgiler arasında.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ