Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Tüketici hakları Samsung birinciliği kaptı, Samsung Apple'ı geçti, Samsung karını katladı, iPhone, Galaxy, akıllı telefon pazar payı - İş-Yaşam Haberleri

        HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

        Samsung 31 Mart'ta sona eren il çeyrek verilerini açıkladı ve sonuçlar sektöre bomba gibi düştü. Paylaşılan verilerde ilk bomba firmanın kârını 2 katından fazla arttırarak 4.46 milyar dolar elde ettiğiydi. Bu rakam Samsung'un 2008'den bu yana elde ettiği en yüksek çeyrek dönem kârı. Kâr bu kadar artınca elbette aynı başarıyı satışlarda da görmek mümkün. Geçen senenin aynı dönemindeki satışlarıyla karşılaştırıldığında görülen bu seneki yüzde 22'lik artış verilere 33.9 milyar dolar olarak yansımış.

        Bu başarı hikâyesindeki en büyük pay cep telefonlarına ait çünkü kârın %77'si bu ürünlerden elde edilmiş.

        Bu yılki hedeflerini 200 milyonu akıllı telefon olmak üzere toplam 380 milyon cep telefonu satmak olarak açıklayan şirket, geçen yıl 97 milyon akıllı telefon dâhil 330 milyon cep telefonu satmıştı.

        Samsung ayrıca yılın ilk çeyreğinde "dünyanın en büyük akıllı telefon satıcısı" unvanına kavuşarak Apple'ın önüne geçti.

        Bu çeyrekte akıllı telefon satışları yüzde 41 artarak 44,5 milyona ulaşan Samsung, böylece akıllı telefon piyasasında yüzde 31 paya sahip oldu.

        Samsung’un akıllı telefon nakliyatı son bir yıl içinde yüzde 253 büyüdü.

        HEM APPLE HEM NOKIA'YI MAT ETTİ

        Samsung'un piyasaya sunduğu modeller arasında hem ucuz hem de pahalı cep telefonları mevcut. Bu demek oluyor ki Samsung mümkün olduğunca geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ediyor. Şirketin, hedef kitleleri arasında olan ucuz telefon alıcıları içinde güçlü bir pazar payı elde etmek istiyorsa kar beklentisini buna göre düşük tutması gerekiyor.

        Samsung Mobile'ın en güçlü olduğu yerlerden biri olan Hindistan'daki ülke yöneticilerinden Ranjit Yadav yaptığı bir açıklamada "Biz Samsung olarak müşterilerimize farklı akıllı telefon seçenekleri sunmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle farklı işletim sistemleri kullanan, farklı fiyat aralığında akıllı telefonlar üretiyoruz. Bu sayede de özellikle akıllı telefon pazarında en yüksek payı alarak birinci olduk" dedi.

        Özellikle low-end olarak nitelenen pazarda yıllardır açık ara liderliği kimseye kaptırmayan Nokia böylece ilk defa dişli bir rakiple karşı karşıya kalmış oldu.

        BAŞARININ EN ÖNEMLİ MİMARLARI ANDROID VE GALAXY SII

        Sektörel raporlara bakıldığında Android işletim sistemi Samsung'un en önemli itici gücü. Android'li telefonların satışları o kadar iyi ki Samsung’un liderlik pozisyonunu uzun bir süre garantileyeceğe benziyor. Elbette bu başarıda büyük pay sahibi olan Galaxy SII'yi de unutmamak lazım. Geçen sene yılın telefonu seçilen bu akıllı telefon piyasadaki mevcut rekabet dengelerini adeta baştan yazdı.

        İşin ilginç tarafı tüm bu gelişmeler Samsung tarafından sürpriz olmadı. Uzakdoğulu elektronik devinin üst düzey yöneticileri daha geçen sene verdikleri röportajlarda, yaptıkları açıklamalarda hedeflerinin bu olduğunu ve mutlaka pazar lideri olacaklarını vurguluyorlardı.

        BAĞIMSIZ ARAŞTIRMA FİRMALARI BİRİNCİLİĞİ DOĞRULADI

        İki piyasaya araştırma şirketinin verilerine göre de Samsung küresel akıllı telefon piyasasındaki en güçlü marka haline geldi.

        Strategy Analytics şirketinin verilerine göre, Güney Koreli elektronik devinin 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 12.2 olan akıllı telefon piyasasındaki payı, 2012’in ilk çeyreğinde yüzde 30.6’ya yükseldi.

        Apple’ın büyüme rakamları da yüksek olsa da Samsung’un gerisinde kaldı. 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 18.1 olan Pazar payı, bir yıl içinde yüzde 24.1’e ulaştı.

        Cnet sitesinin haberine göre, küresel alanda akıllı telefon nakliyatı son bir yılda yüzde 41 arttı ve 2012’in ilk çeyreğinde 145 milyona ulaştı. Bu rakamın yarısından fazlası Apple ve Samsung tarafından paylaşıldı.

        Strategy Analytics şirketinin yöneticisi Neil Mawston, araştırma raporunda, “Samsung ve Apple’ın rakiplerini dışarı itmesiyle, akıllı telefon piyasasındaki yarış sadece iki şirketin arasında geçecek gibi görünüyor” yorumunu yaptı.

        NOKIA'NIN 2002'DEN BU YANA EN DÜŞÜK PAZAR PAYI

        Strategy Analytics, Samsung’un büyümesinde Galaxy akıllı telefon ve tabletlerinin önemli rol oynadığını ifade etti.

        Piyasanın en büyük kaybedeni ise gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere eski günlerine geri dönmeyi amaçlayan Nokia oldu. Geçtiğimiz yılın ilk mali döneminde küresel akıllı telefon piyasasındaki payı yüzde 23.5 olan Nokia, bu yıl aynı dönemde yüzde 8.2’ye gerileyerek dibe vurdu.

        Strategy Analytics yöneticilerinden Tom Kang, “Bu rakam, 2002’en bu yana Nokia’nın en düşük Pazar payını gösteriyor... Nokia, Microsoft’un işletim sistemini kullanan Lumia ile kritik durumda olduğu ABD pazarında durumunu güçlendirmeye çalışıyor ancak hala dünya genelinde Symbian işletim sistemi kullanan eski telefonlarının hacmini geride bırakamadı” dedi.

        NOKIA'YA BİR KÖTÜ HABER DAHA

        IHS iSuppli araştırma şirketi pazar payları raporunda “cep telefonu” sıralamasında Samsung’u birinci ilan etti.

        Cep telefonu piyasasında (akıllı telefonlar ve akıllı telefonların fonksiyonlarını içermeyen geleneksel telefonlar) Samsung, 2012’in ilk çeyreğinde 92 milyon nakliyatla birinci oldu. Nokia, 83 milyonlar Samsung’u takip etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ