Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Şirketler Yapılan araştırma CEO'ların dış görünüşleri, şirketin hisselerini yükselttiği ortaya koydu - İş-Yaşam Haberleri
        1

        EKONOMİ SERVİSİ

        Başarılı şirketlerin, güzel ve yakışıklı CEO'larının adlarını sıkça duyuyoruz. Kimi göreve getirildikleri şirketlerde harikalar yaratıyorlar, kimileri de sıfırdan kurduğu işletmelerini dünya devi haline getiriyor. (Resimdeki kişi: Tory Burch, tekstil devi Tory Burch şirketinin CEO'su)

        2

        Eskiden CEO denince akla yaşı ilerlemiş, sert ve ciddi görünüşlü insanlar gelirdi. Şimdi ise dünyanın önde gelene şirketlerinin CEO'larının genç ve çekici insanlar olduklarını görüyoruz. Peki dış görünüş, şirketin başarısını ne kadar etkiliyor? (Resimdeki kişi: Tue Mantoni, Bang & Olufsen CEO's)

        3

        Winsconsin Üniversitesi'nden Electronic Joseph T. Halford ve Hung-Chia Hsu, yakışıklı ve güzel CEO'ların, dış görünüşleriyle şirket hisseleri artışında ne kadar etkili olduğu ve şirketi başarıya ulaştırıp ulaştırmadığı ile ilgili bir araştırma yaptı. Çekicilik ölçütleri olarak saf güzellik, yüz ve vücut oranlarındaki kusursuz simetri, yetenek, beğeninirlik, güveninirlik ve sosyal ortamlardaki faktörleri etkileyen bir çok unsuru baz aldılar. (Facebook kurucusu Mark Zuckerberg)

        4

        Halford ve Hsu, araştırmasını ABD'nin S&P 500 borsasında işlem gören şirketlerin 677 CEO'su üzerinde yaptı. Bu CEO'ların fotolarını kullanarak, bir program ile yüz ölçülerinin ne kadar simetrik olduklarını ortaya çıkardı. Ve yüz ölçüleri daha iyi puan alan CEO'ların çalıştığı şirketlerin borsadaki hisse artışlarını ve CEO'ların yaptığı aktiviteleri inceledi. (Resimdeki kişi: Clarie Chalmers, Journelle CEO'su)

        5

        İkili ilginç bir sonuca vardı. Buna göre yakışıklı ve güzel CEO'lar, işe başladıkları ilk günlerde şirket hisseleri kayda değer bir şekile yükselişe geçiyor. Bunu çekici CEO'ların medyada belirdiklerinde, diğer CEO'lara göre daha çok dikkat çektiklerini ve yatırımcının bu şirketlere daha çok ilgi göstermesine bağlıyor. (Resimdeki kişi: Jack Dorsey, Square CEO'su)

        6

        Ayrıca yakışıklı ve güzel CEO'ların görev yaptığı şirketler pazarlık ve müzakerelerde daha başarılı olurken, çekici CEO'lar şirketin pazarda görünümünü arttırıyor. Böylece şirkete uzun vadede daha çok getirisi oluyor. Şirket hisseleri daha çok değerleniken, çekici bulunan CEO'lar diğer meslektaşlarına göre daha çok kazanıyor. (Resimdeki kişi: David Karp, Tumbrl CEO'su)

        7

        Halford ve Hsu'nun yaptığı araştırmaya bir çok örnek vermek mümkün. ABD giyim markası Nasty Gal'ın seksi CEO'su Sophie Amoruso, bu araştırmaya erilebilecek en uygun örneklerden. Tasarladığı kıyafetleri 2006 yılında sosyal açık arttırma siteleri üzerinden satmaya başlayan Amoruso, bugün 60 ülkede mağzası bulunan ve 2011'de net geliri 24 milyon dolar olan Nasty Gal mağazalar zincirinin sahibi. (Resimdeki kişi: Sophie Amoruso, Nasty Gal CEO'su)

        8

        Şüphesiz Sophie Amoruso'nun sosyal medyayı çok aktif kullanması, sıra dışı imajı ve güzelliği de şirketinin büyümesine etken. Business Insider sitesi tarafından 2013 yılında yaşayan en seksi CEO seçilen Amoruso, mağazasının çoğu ürününün tanıtımında bizzat mankenlik yapabilecek kadar güzel.

        9

        Bir diğer örnek ise Yahoo'nun güzel CEO'su Marissa Mayer. Güzel CEO, Google'da üst düzey yönetici iken ani bir kararla bu şirketi bırakıp Yahoo'nun başına getirildi. Güzelliği ile oldukça adından söz ettiren Mayer, medya da sık sık yer alan isimlerden. Blog sitesi Tumbrl'ı -ki kurucusu David Karp de bu araştırmaya en iyi örneklerden- Yahoo bünyesine katarak şirketi ayağa kaldıran Mayer, göreve geldiğinden beri Yahoo hisselerini 158% arttırdı. (Resimdeki kişi: Marissa Mayer, Yahoo CEO'su)

        10

        Halford ve Hsu'nun bu araştırması elbette çekicilik ile başarı arasındaki bağı incelemek ile sınırlı. Başarının sadece çekicilikle sınırlı kalmadığı, disiplin, çalışma, kararlılık, sabır... gibi bir çok unsuru da içerdiğini hepimiz biliyoruz. Zira Marissa Mayer, güzelliğinin yanında günde 15 saate yakın aralıksız çalışmasıyla ve çalıştığı yerlede gece geç satlere kadar kalmasıyla da bilinir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ