Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Yerli ürün kullanıyorsa Hans, Ali’yi geçebilir" - Makro Ekonomi Haberleri

        Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, kamu ihalelerinde fiyatı yüzde 15 pahalı olsa da yerli yatırımcılara öncelik veren sistemden vazgeçerek, bu avantajın yerli üretim mala uygulanacağını belirtti.

        Bakan Ergün, HT Ekonomi’nin daha önce “İhaleye yerli girip yabancı çıkıyorlar” başlığıyla gündeme getirdiği, kamu ihalelerinde yerli ürünlere sağlanacak teşvik konusuna açıklık getirdi. Mevcut Kamu İhale Kanunu’ndaki yüzde 15 daha pahalı teklif verse dahi yerli firmaların ihaleyi kazanmasını sağlayan düzenlemenin amaca hizmet etmediğini kaydeden Ergün, kanundaki “yerli istekli-yatırımcı” ibaresini “yerli üretim” olarak değiştireceklerini ifade etti. Bakan Ergün, böylece yerli malı kullanan yabancı yatırımcının, yabancı mal kullanan yerli yatırımcının önüne geçeceğini vurguladı.

        Ergün bu konuda şöyle konuştu: “Önemli olan Türkiye’de üretilen ürün olmalı. Adamın adı Hans olsun mesela, benim işimi yaparken kullandığı ürünler, Türkiye’de üretilen ürünler olsun. Benim istediğim Türkiye’de üretilen ürünlerin daha çok olmasıdır. Yoksa işi Ali’nin, Veli’nin ya da Hans’ın alması değil. Kullandığı ürünler nerede üretiliyor, bu önemli. Türk mallarını kullanırsa, Ahmet şart değil, Hans da olsa Türk mallarını kullanırsa, aynı olanaktan yararlanabilecek.” Ergün, konuyla ilgili yasal düzenlemeyi torba kanun tasarısına koymayı uygun bulmadıklarını, bunun için ayrı bir yasal düzenleme yapılacağını bildirdi.

        EN BÜYÜK TEŞVİK 2.5 LİRALIK YAKIT

        Ergün, elektrikli otomobile verilecek teşvik miktarına ilişkin soru üzerine, en önemli teşvikin yakıtın maliyeti olacağını belirterek, “ 100 kilometredeki yakıt bedeli benzinli araçta 30, elektrikli araçta ise sadece 2.5 liralık yakıt gideri olacak. En büyük teşvik de zaten bu” dedi.

        ANATOLIA MARKA OTOMOBİL ÜRETELİM

        Türkiye’de artık otomobilde yerli marka yaratılması gerektiğine dair sözlerini tekrarlayan Ergün, “Anadol yerli otomobil için iyi bir marka olabilir. Yurtdışına da Anatolia ismiyle pazarlanır. Yeni üretilecek yerli markanın yılda 100 bin satacağına inanıyorum” diye konuştu.

        AHMET KIVANÇ- GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ