Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Otomobil Ekonomi Sınıfı Hakan Özenen'den otomobil tüyoları.... - Otomobil Haberleri

        HT EKONOMİ / HAKAN ÖZENEN

        Dizel mi benzinli mi? Bu sorunun cevabının doğru verilebilmesi için, yılda kaç kilometre yol yapılıyor sorusunun cevabının da doğru verilmesi gerekiyor. Sadece daha az tüketiyor diye dizel satın almak para kaybettirebilir

        Son yıllarda tanıdık tanımadık otomobil satın almak isteyen herkes, ‘dizel’ almak istediğini söylüyor. Bunun nedenini anlamak zor değil, çünkü dizel araçlar, benzinli araçlara göre daha az yakıt tüketiyor. Ancak hemen herkesin unuttuğu ya da hesaba katmayı akıl etmediği bir gerçek var. Evet dizel motorlu araçlar, aynı sınıftaki benzinli araçlara göre daha az tüketiyorlar. Buna karşın dizel motorlu bir araç satın alırken, kompakt olarak adlandırılan ve ülkemizde en çok satılan otomobillerin yer aldığı sınıfta 7 bin ile 15 bin TL arasında daha pahalı oluyor.

        SATIN ALIRKEN KÂR EDİN

        Yandaki tabloda da kolayca görülebileceği gibi, eğer yılda yapılan yol uzunluğu 50 bin kilometrenin üzerine çıkıyorsa bu farkı göze almak elbette mantıklı.

        Ama ülkemizde yılda yapılan yolun ortalama 12-15 bin kilometre olduğu düşünülürse, baz donanımlı bir dizel otomobile 57 bin 900 TL vermek yerine yine aynı donanım seviyesi ve beygir gücündeki, aynı markanın ve modelin benzinli motoru olan versiyonunu 43 bin 800 TL’ye almak çok daha mantıklı olur.

        DONANIM PAHALIDIR

        Donanımı bırakıp yakıtı bedavaya getirin!

        İstatistikler gösteriyor ki, otomobil sahipleri ekstra para verip satın aldığı halde, pek çok donanımı hiç kullanmıyor. Bu örnek için son günlerin popüler otomobili Renault Clio’yu seçtik. Baz fiyatı 30 bin 300 TL olan 1.2 litre motorlu 75 beygirlik aracın, donanımlı versiyonu 6 bin TL daha pahalı. Bu otomobili satın almanız halinde edeceğiniz 6 bin TL tasarrufla tam 21 bin 700 kilometre yol yapacak benzin alabilirsiniz!

        İKİNCİ EL ZAMAN İSTER

        Kullanılmış otomobil için daha fazla zaman ayırın

        Sıfır kilometre bir otomobil satın almak daha çok bütçeyle ilgilidir. Karar verir alırsınız. Ama konu ikinci el otomobil olduğunda buna bir de ‘zaman’ı eklemeniz gerekir. Çünkü eğer yeterince zaman ayırmaz ve araştırmazsanız, piyasada bolca bulunan dışı çok temiz ama içten çürümüş ya da kilometresi düşürülmüş araçlardan birinin sahibi olabilirsiniz. Dizimizin bir gününü ikinci el satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğine ayırdık, kaçırmayın.

        Alışverişi ay sonu yapmak pazarlık gücünüzü artırır

        Ay sonları, hatta bazı durumlarda hafta sonları ve geleneksel olarak da yıl sonları, tüketicilerin satıcılara karşı ellerinin çok güçlü olduğu alışveriş günleridir. Bu tarihlerde bazı satıcılar nakit ihtiyacı içinde olabilecekleri için liste fiyatlarının altına inebilir ve büyük indirimler sunabilirler. Tabii bu durumda elinizdeki nakdin gücünün de belirleyici olacağını hesap etmeniz gerekiyor. Unutmamanız gereken bir diğer konu ise mutlaka aynı otomobil için birden fazla bayiden fiyat istemek olmalıdır.

        FORD MONDEO 55 BİN 510 TL

        Orta sınıf bir otomobil kullanmak istiyor ve sunulan optimum donanımı da tatminkâr buluyorsanız, Ford’un Trend donanımlı 1.6 litre motorlu 120 beygirlik Mondeo modelini bir alt segmentteki Focus’la aynı fiyata alabilirsiniz.

        FORD FOCUS 55 BİN 270 TL

        Boyu daha küçük ama çok daha zengin donanım paketi Titanium’a sahip olan kompakt sınıftaki Focus’un, ağabeyi Mondeo ile aynı paraya satılan 1.6 litrelik 125 beygirlik versiyonu boy farkını donanım ve motorla kapatıyor.

        Büyük her zaman DAHA PAHALI DEĞİL

        Ford Focus ile Mondeo örneğinde gösterilen türde yakın fiyatlar, Jetta-Passat, Astra-Insignia gibi modellerde de olabiliyor. Karar vermeden önce fiyatları mutlaka karşılaştırın.

        Kalbinizi dinleyin ama daha ucuzu her zaman var!

        Otomobil gönülle alınır. 25 yıla varan otomobil yazarlığım süresince, “Şu otomobili çok beğeniyorum, alayım mı?” diye soran dostlarımın neredeyse tamamının, aslında “Almaya karar verdim, sen de bana onay ver” demek istediğini gördüm. Kişisel kullanımı için otomobil satın almak üzere yola çıkan herkes, satın alacağı otomobilin, kendisinden çok eş dostun, komşunun, iş arkadaşlarının hoşuna gitmesini istiyor çünkü. Mantık ise sadece şirketler filo alımı yaparken devreye giriyor. Beğendiğiniz bir otomobil ve satın alma gücünüz de varsa, gidip alın. Ama, nasılsa kredi geri ödemesi 500 TL diyerek aldığınız otomobilin, yakıt, bakım-servis, kasko, zorunlu sigorta, köprü ve otoyol, lastik, otopark, öngörülemeyen trafik cezaları da hesaplandığında aylık masrafının 1000 TL’nin üzerine çıkabileceğini de unutmayın. Otomobiliniz olduğu halde, işe otobüsle gitmek istemiyorsanız 4 gün sürece bu dizimizi okumanızı öneririm.

        14 bin TL fazla vermeye değer mi?

        105 beygir 1.6 litre dizel araç fiyatı - 57 bin 900 TL

        105 beygir 1.2 litre benzinli araç fiyatı - 43 bin 800 TL

        Fiyat farkı - 14 bin 100 TL

        Benzin litre fiyatı - 4.6 TL

        14 bin 100 TL’ye 3065 litre benzin alınır

        Yılda ortalama 15 bin km yol yapan ve 100 km’de 7.5 litre tüketen benzinli araç bu kadar benzini üç yıl boyunca kullanır. Yılda 75 bin km yol yapılması halinde ise dizel araç satın almak mantıklı olur.

        YARIN: Benzer özellikte ama 10 bin TL daha ucuzu da var!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ