Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Bankacılık kredi kartı, senet ve çekini ödemeyenlerin sayısı artıyor - Para Haberleri

        Kamu-Sen'in Merkez Bankası verilerine dayandırarak yaptığı araştırmaya göre; her ay kredi, ödeyemeyenlerin sayısı artıyor. Borçlular ordusuna her iki dakikada bir 14 kişi katılıyor ve haklarında yasal takip başlatılıyor.

        DAR GELİRLİ ZORDA

        Dar gelirli zorda sürdüren dar ve sabit gelirli vatandaşların sayısı her geçen dakika artıyor. Posta'nın haberine göre, yeme, içme, barınma gibi temel ihtiyaç maddelerini borç yapmadan karşılayamaz durumda kalan vatandaş, son günlerde tüketim ürünlerine gelen fahiş zamların etkisiyle iyice zor duruma düştü. Kamu-Sen'in Merkez Bankası verilerinden yola çıkarak yaptığı araştırma, vatandaşın içinde bulunduğu açmazı gözler önüne serdi.

        HACİZLE KARŞI KARŞIYA

        Araştırmaya göre, her iki dakikada 14 kişi çeşitli şekillerde borcunu ödeyemeyerek borç batağına saplananlar kervanına katılıyor. Vatandaş, ödenmeyen borçlar için cezai yaptırımlarla ve haciz işlemleriyle karşı karşıya kalıyor. Kredi borcunu ödeyemeyenler grubuna ayda yaklaşık 63 bin 437, kart borcunu ödeyemeyenlere 99 bin 478, senetleri ödeyemeyenlere 91 bin 658 ve çeklerini ödeyemeyenlere de 56 bin 640 kişi katılıyor.

        BİR AN ÖNCE ÖNLEM ALINMALI

        Her iki dakika içinde 5 kişi kredi kartı, 4 kişi senet, 3 kişi ferdi kredi, 2 kişi ise çeklerinden dolayı yasal yaptırımla karşı karşıya kalıyor. Bir başka ifadeyle borçlular ordusuna dakikada 7 kişi daha ekleniyor. Konuya ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, dar ve sabit gelirli (maaşlı) vatandaşın zor günler geçirdiğini, bir an önce önlem alınması gerektiğini belirtti.

        "ÜÇ KURUŞA MAHKUM ETTİLER"

        Vatandaşın aldığı maaşlar yetmeyince kredi kartına, banka kredilerine ve yakınlarından aldıkları borçlara sarıldığını ifade eden İsmail Koncuk, bu durumda olanların sayısının her geçen gün artığını söyledi. Bu durumun tesadüf olmadığını belirten Koncuk, “Aksine bu, ekonomik istikrarsızlığı göremeyen iradenin basiretsizliğidir. Bunun önlemin almak, memuru işçiyi üç kuruş maaş zanımına mahkum eden hükümetin sorumluluğundadır" diye konuştu.

        "FİYAT ARTIŞLARINA HAZIR OLUN"

        Önümüzdeki dönem olumsuz hava koşulları nedeniyle sebze ve meyve fiyatlarında yaşanacak artışa dikkat çeken İsmail Koncuk şöyle dedi: “Dar ve sabit gelirliler en temel ihtiyaç maddelerini bile borçsuz karşılayamaz hale geldi. Vatandaşları önümüzdeki dönem de zam yağmuru bekliyor. Bu da sofralara olumsuz yansıyacak. Bir kilo elmanın bile , 6 lira olduğu bir ülkede vatandaş hangi sebze ve meyveyi tüketecek?"

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ