Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji İhraç edilirse 6-A’nın kilosu 100 bin dolar olacak - Teknoloji Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        MÜSİAD ve TÜRKSAT işbirliğiyle düzenlenecek “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri powered by TÜRKSAT” etkinliği hakkında düzenlenen toplantıya katılan Türksat Genel Müdürü Ensar Gül kendi uydusunu yapan sadece 7 ülke bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin de yerli uydusunu üreterek bu alanda ilk 10’a gireceğini söyledi. Gül, “Şu anda 4 haberleşme uydumuz 2 de Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın işlettiği gözetleme uydusu var” dedi.

        Türkiye’nin uydu operatörü 17 Ekim’de fırlatılan 4-B uydusu başarıyla yörüngeye oturarak test çalışmalarına başladığını belirten Gül, “4-B uydusunun ağırlıklı olarak internet hizmetlerinde kullanılması hedefleniyor. Üzerinde yer alan Ku, Ka ve C frekans bantlarında transponderlar bulunuyor. Ku frekans bandı Avrupa, Asya ve Türkiye kapsama alanlarında hizmet vermenin yanı sıra canlı yayın geçişleri için de kullanılacak” dedi.

        1 MİLYAR DOLAR TÜRKİYE’DE KALACAK

        5-A’nın ardından 6-A uydusunun 300 milyon doları aşan bir ekosistem oluşturacağını belirten Gül, şöyle konuştu: “Her iki operasyonun 500 milyon dolarlık yerlileştirme öngörüldüğü gibi 500 milyon dolarlık ithalatın da önüne geçilmiş olacak. Bir milyar dolara yakın bir paranın bu ekosistem sebebi ile içeride kalacağı öngörülüyor. 6-A uydusunun ihraç edilmesi durumunda kilogram başı ihracat değeri 100 bin dolar tutarında.”

        2’NCİ KALKINMA HAMLESİ GEREKLİ

        MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, “Biz bu yılı 9 bin dolarlı seviyelerde bir kişi başı gelirle kapatacağız. Halbuki 10 bin 500 doları, 11 bin doları zorlamaya başladığımız bir süreç vardı. O yüzden 2. kalkınma hamlesine ihtiyacımız var” dedi. Olpak, uydu etkinliğiyle dev şirketlerin Türkiye’de know-how paylaşımı yapacağını anlattı.

        ‘UZAYDA UYDU KAPİTALİZMİ VAR’

        MÜSİAD High Tech Port Genel Koordinatörü Hakan Kurt, "Uzayda inanılmaz bir kapitalizm var. Amerika'nın 400 tane uydusu var uzayda. TÜRKSAT uyduları yüzde 90'larda kapasitelerle çalışıyor, Amerikan uyduları yüzde 1,5-2 ile... Fırlatmak için uydu fırlatıyor. Uzay kapitalizmi dediğimiz bir savaş var” dedi.

        TÜRKSAT’IN HALKA ARZI IÇIN HAZIRIZ

        Ensar Gül, TÜRKSAT’ın halka arzı için şirket olarak hazır olduklarını, gerekli hukuki düzenlemenin ardından bu konuda bir danışmanlık firmasına yetki verebileceklerini söyledi. Gül, “Uluslararası bir denetim şirketiyle anlaştık. Ön rapor aldık” dedi.

        UYDU MALİYETİ 500 MİLYON DOLAR

        Ensar Gül, TÜRKSAT 5-A ve 5-B uydularının yaklaşık 500 milyon doları aşan bir maliyetle üretileceğine dikkat çekti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ