Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Teknoloji Fiber güçlü 4,5G dönemi - Teknoloji Haberleri

        Türk Telekom CEO'su Rami Aslan, "Mobilde saniyede 1 gigabit hızını, 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda müşterilerimize sunacağız. Böylece Türk Telekom, en hızlı 4,5G'den 3 kat daha hızlı olan Giga 4,5G teknolojisini Türkiye'de müşterilerine sunabilen ilk operatör olacak" dedi.

        Toplantı 4,5G ile değişecek iletişim ve eğlence anlayışını yansıtmak amacıyla "sanal gerçeklik" video gösterimi ile başladı. Böylece sanal gerçeklik teknolojisi Türkiye'de ilk kez Türk Telekom'un basın toplantısında kullanılmış oldu.

        "4.5G ile başlayan dönemde, sunduğumuz fiber güçlü 4,5G hizmetiyle müşterilerimize, en yüksek hız, kapasite ve kaliteli hizmetin güvencesini veriyoruz. Türkiye’nin neresinde olursa olsun, Türk Telekom müşterileri, en yüksek performansı, en güvenilir ve kesintisiz bağlantıyı bizimle yaşayacak" diyen Aslan, şunları kaydetti:

        "Tüketiciler, 4.5G’de farkı Türk Telekom’un fiber güçlü 4.5G'si ile daha iyi anlayacaklar. 4,5G hizmetini müşterilerimize ulaştırmak için en kritik frekanslarda en geniş bant aralığına sahibiz.

        4,5G hizmetlerinde spektrum çok önemli. Ama en az onun kadar önemli bir şey var ki o da fiber altyapısı. Türk Telekom olarak 4.5G'de abone başına hem en geniş frekans aralığına hem de kaliteyi kesintisiz bir şekilde sunabilmek için 4.5G baz istasyonlarını 81 ilde çepeçevre saran fiber ağa sahibiz.

        Bu avantajımızı müşterilerimize dünyanın en yüksek hızını ve benzersiz veri indirme ve yükleme kapasitesini sunarak yansıtacağız. Diğer bir ifade ile biz Türk Telekom olarak, 4,5G’deki farkımızı fiber gücümüzle göstereceğiz."

        Aslan, ilk günden itibaren tüketicilerin, fiber güçlü 4,5G'nin farkını yaşayacaklarına işaret ederek, "Sadece en yüksek hıza değil, en yüksek kapasiteye de bizim müşterilerimiz sahip olacak. Türkiye'nin her yerinde fiberi olan tek telekomuz. 4,5G'de konuşulan hızları verebilmek için fiber altyapısına da sahip olmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

        Fiber uyumlu baz istasyonlarının sayılarının her geçen gün arttığı bilgisini veren Aslan, "Avrupa'da fiberle bağlı baz istasyonlarının toplam baz istasyonuna oranı yüzde 20. Bizim birinci günde bu seviyemiz yüzde 70 olacak. Avrupa'nın hızı bize göre oldukça düşük. Türk Telekom müşterilerinin yaşayacağı 4,5G deneyimi, Avrupa'dan daha iyi olacak" dedi.

        "1 NİSAN İTİBARI İLE 81 İLDE AYNI ANDA"

        Rami Aslan konuşmasında yaptıkları işbirliklerine de değindi. Wi-Fi ve 4,5G altyapılarını birleştiren "Giga 4,5G" teknolojisini Türkiye'de müşterilerine sunan ilk operatör olmak üzere dünyanın en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Kore Telecom ile işbirliği yaptıklarını aktaran Aslan, "Mobilde saniyede 1 gigabit hızını, 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin 81 ilinde aynı anda müşterilerimize sunacağız. Böylece Türk Telekom, en hızlı 4.,5G'den 3 kat daha hızlı olan Giga 4,5G teknolojisini Türkiye'de müşterilerine sunabilen ilk operatör olacak" ifadelerini kullandı.

        Giga 4,5G teknolojisinin, ancak ülkenin her yanını saran fiber altyapıyla mümkün olabileceğine dikkati çeken Aslan konuşmasına şöyle devam etti:

        "1 Nisan’dan itibaren Türkiye’nin 81 ilinde aynı anda gigabit hızında mobil iletişim devrini başlatmaktan, 5G'nin vaat ettiği hızları bugünden Türkiye ile tanıştırmaktan gurur duyuyoruz. Bu başarı, on yıllardır önceliklendirdiğimiz altyapı yatırımlarımızla entegrasyon stratejimizin gücünü birleştirerek, neler başarabileceğimizin en güzel ve somut örneklerinden biri.

        Türk Telekom yalnızca 4,5G'nin temelini oluşturan fiber altyapıya odaklanmakla kalmayıp, bu hizmeti en iyi şekilde tüketicilerle buluşturacak üst yapıya da yatırım yaptı. Bu yatırımların en güzel sonucu olarak da Türkiye'nin lider dijital müzik platformu Türk Telekom Müzik'i, dijital oyun platformu Playstore'u ve münhasır TV içerikleri ile Tivibu hizmetlerini müşterilerimize sunduk.

        Türk Telekom müşterileri, altyapının gücü ve Giga 4.5G teknolojisiyle, iletişim ve eğlence ihtiyaçlarına, istedikleri yerden istedikleri zaman dünyanın en yüksek hız ve kapasite deneyimi ile ulaşabilecekler. Fiber güçlü 4,5G, sadece yüksek hızlı internet erişimi değil aynı zamanda HD kalitesinde mobil televizyon deneyimi, büyük şehirlerin yanı sıra kırsal bölgelerde dahi yüksek performanslı ve kesintisiz iletişim olanağı ve sabit internette olduğu gibi mobilde de yüksek veri indirme ve yükleme hızı ve kalitesi sunuyor."

        Müşterinin ihtiyaçlarını proaktif bir şekilde okuyarak iş modeline yansıttıklarını belirten Aslan, "Entegrasyon sayesinde mobil, internet, telefon ve TV hizmetlerini tek noktadan sunabilen sektörün en büyük 'Çoklu Oyuncusuyuz'. 4.5G döneminde de Türk Telekom olarak müşterilerimizin farklı ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik zengin ürün portföyünü avantajlı paketlerle sunacağız" ifadelerini kullandı.

        YÜZDE 70'İ FİBER BAĞLI OLACAK

        Toplantı sonunda soruları yanıtlayan Rami Aslan, altyapılarının 4,5G ihtiyaçlarını karşılayacak yeterlilikte olup olmadığı yönündeki soruya, "Altyapımız 4,5G gereksinimlerini değil, daha fazlasını karşılayacak durumda. 4,5G ihtiyacı için kapasitemizin çok küçük bir kısmı da yeterli. 5G, 6G, hatta daha sonrasını bile karşılayabiliriz. Bu yüzden hep sadece hız değil, kapasite de önemli diyoruz" yanıtını verdi.

        Hızın yanı sıra içeriğin önemine de değinen Aslan, bu çerçevede, Türk Telekom olarak konuya verdikleri önemin bir göstergesi olarak çok yatırım yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini anlattı.

        Aslan, 1 Nisan sonrası 4,5G baz istasyonlarını fiberle besleyeceklerine işaret ederek, 1 Nisan itibariyle 4,5G baz istasyonlarının yüzde 70'inin fiber bağlı olacağını söyledi.

        4,5G ihalesinde 900 MHZ'deki en büyük spektrumu aldıklarını anımsatan Aslan, şunları kaydetti:

        "Türk Telekom olarak bizler 34 bin çalışanımızla kesintisiz bağlantı sağlama taahhüdü veriyoruz. Bu elbette bir gecede olacak şey değil ama günlerdir bunun için çalışıyoruz. Aldığımız en büyük spektrum sayesinde daha büyük kapsama sağlıyor olacağız. Müşterilerimiz çok büyük fark yaşayacaklar. Müşterilerimizin kesintisiz bağlantı hizmetini, gittiği her yerden alacağının taahhüdünü veriyoruz. Bizler müşterilerimizin taleplerini karşılamak için çalışıyoruz.

        En geniş, en kritik spektrumu Türk Telekom olarak biz aldık. Aslında tam olarak istediğimiz şeyi aldık. Bu nedenle bu kadar rahatız."

        Rami Aslan, vaatler yerine getirememekle ilgili bir endişelerinin olup olmadığı yönündeki soruyu, "Herhangi bir endişe taşımıyorum. Sunduğumuz şeyler veriliyor olacak. Altyapı elbette bir günde verilebilecek bir şey değil, devam eden bir süreç ama çok iyi tecrübeler müşterilerimizi bekliyor olacak" şeklinde yanıtladı.

        "2-2,5 MİLYON ABONE 4,5G'YE ERİŞECEK DURUMDA"

        Türk Telekom networku içinde yer alan telefonların ne kadarının 4,5G'ye hazır olacağı sorusuna Rami Aslan, "Sektör ortalamasının yüzde 10 önündeyiz" dedi.

        Her geçen dakika yeni müşterilerin 4,5G uyumlu SIM karta geçiş, ya da telefon alımlarına devam ettiklerini anımsatan Aslan, tam hesaplamaların ay sonuna doğru netleşmesinin beklendiğine işaret ederek, şu an için 2-2,5 milyon civarında abonenin bu hıza erişecek durumda olduğunu kaydetti.

        Rami Aslan, son dönemde çok konuşulan ve kamuoyunun da yakından takip ettiği fiber altyapı yatırımları ve Türkiye'deki fiber hattın yaklaşık yüzde 80'inine sahip olan Türk Telekom'un diğer operatörlerle fiber paylaşımı konusuna da değindi.

        Gelen soru üzerine rekabet bazlı bir sektörde olduklarına dikkati çeken Aslan, "Ne kadar yatırım yaparsanız, rekabette o kadar iyi olursunuz" ifadelerini kullandı.

        Aslan bundan sonraki yatırımlar için operatörlerle böyle bir işbirliğinden mutluluk duyacaklarının altını çizerek, "Fakat biz yatırımlarımızı durdurmayacağız. Ülkenin her yerine senelerdir yatırım yapıyoruz, ve bu yatırımlara da devam edeceğiz" dedi.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ