Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Turizm Sonunda tescilliyoruz! - Turizm Haberleri

        Tarihi konaklarıyla ünlü Karabük'ün Safranbolu ilçesinde üretilen lokum, Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yapılan başvuruya 6 ay içinde itiraz olmaması durumunda coğrafi işaret olarak tescillenecek.

        Safranbolu Lati Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin ''Safranbolu lokumunun'' coğrafi işaret olarak tescillenmesi için TPE'ye yaptığı başvurunun, Resmi Gazete'nin 14 Ağustostaki sayısında ilan edilmesi Safranbolulu üreticileri sevindirdi.

        Görüntüsü ve kıvamıyla boğazı yakmayan, dişe ve damağa yapışmayan, kendisine has lezzet ve aromasıyla diğer lokumlardan farklılığı belirtilen ürünün yapılışıyla ilgili bilgiler verilen yayında, coğrafi işaretin kullanım şekli de anlatılıyor.

        Kaymakam Gökhan Azcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendine has özelliği olan Safranbolu lokumunun tescilini alarak tüketiciye kalitesiz lokum ulaşımını engelleyeceklerini söyledi.

        Lokumlarının tescilinin çok önce yapılması gerektiğine inandığını anlatan Azcan, şöyle dedi:

        ''18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilmiş tarihi konakların tasvir edildiği değişik ambalajlarla satışa sunulan lokumlarımız günlük üretilmektedir. Tazeliği çok önem taşıyan lokumumuz bu nedenle sadece ilçemizde üretilmektedir. Lokumumuzun tescil edilecek olması çok önemli. Karakteristik özellikler taşıyan lokumumuzun sahtesi üretilemeyecek. Bize ait lokumların paketinde ad ve işaret anlamına gelen coğrafi işaret tescilleri olacak. Bu sayede hem ürünün özelliklerini, hem de bu özelliklere uygun üretim yapan üreticileri korumuş olacağız.''

        -RAMAZAN BAYRAMI'NA ÖZEL ÜRETİM-

        Safranbolu'da bulunan özel bir lokum firmasının gıda mühendisi Eda Yetimoğlu, lokumun tescillenmesinin üreticiler kadar tüketiciler açısından da önem taşıdığını belirterek, Ramazan Bayramı için yaklaşık 30 ile 40 ton arasında lokum üreteceklerini söyledi.

        Safranbolu lokumuna her geçen gün talebin arttığını anlatan Yetimoğlu, şunları kaydetti:

        ''Elastiki yapısı, parlak görünmesi ve ağızda çiğ nişasta tadı bırakmamasından dolayı talep gören Safranbolu lokumu, lezzetinin bozulmaması için stoklanmadan kısa sürede satılıyor. Ramazan Bayramı için özel üretim gerçekleştireceğiz. Bayramlarda geleneksel olduğu için değişik çeşitlerde üretilen lokumlar çikolatadan daha fazla satılıyor. Firma olarak bayram için 30 ile 40 ton civarında üretim yapacağız. İlçedeki üretim ise 100 tonu geçecektir. Çeşitlerine ve kilosuna göre lokum fiyatları değişmekte. Safranbolu'ya gelen her turist mutlaka bir paket lokum alıyor. Çünkü bu lokumu ilçemizden başka bir yerde bulamayacaklarını biliyorlar.''

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ