Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Geleceğin meslekleri bunlar olacak! 2030’da bu meslekler sona erecek! Geleceğin meslekleri nelerdir?
        1

        Önümüzdeki 10 sene içerisinde teknolojinin bu kadar ilerlemesiyle birlikte yeni meslekler yükselişe geçmeye başladı. Bazı meslekler ise yine teknolojinin gelişmesiyle yerini yapay zekaya bırakıyor.

        Bu baş döndüren hız yaşamlarımızla beraber mesleklerimizi de etkilerken ilerde farklı alanlara yönelmemiz gerektiği konusunda da bizleri uyarıyor. Gelecekte yer alacak bu meslekler için kendimizi geliştirerek yeniliğe ayak uydurmamız gerekebilir. İşte geleceğin meslekleri…

        2

        YAPAY ZEKA UZMANLARI

        Yapay zeka sadece robot demek değil elbette bunun içerisinde bilgisayar yazılımlarından, telefon uygulamalarına kadar pek çok alan yer alıyor. Temelde yatan şey ise yapay zeka modelinin nasıl ve ne yönde kullanılacağı kimi geliştiriciler insanların hayatlarını kolaylaştırmak için bu teknolojiyi meslek haline getirirken kimi uzmanlar robot tasarımlarında kullanıyor. Önü açık ve geliştirilebilir olan bu meslek ileride sonu gelmeyecek işlerden. Ayrıca iş verenlerin de sıklıkla aradığı kişiler arasında yapay zeka uzmanları yer alıyor.

        3

        AKTÜERYA UZMANI

        İnsanların başlarına gelebilecek ani ölüm, hırsızlık, sakatlık veya emeklilik durumlarında oluşabilecek risklerin analizini yapar. Ayrıca buna maddi varlığı etkileyen yangın, kaza, sel doğal afet olayları da dâhildir. Yaşanan veya yaşanabilecek olayları önceden tahmin ederek finans etkilerini gidermek için güvenlik önlemlerini alan kişilerdir. Talep eden kişinin isteğine göre program hazırlarlar. Gelecek yıllarda oluşabilecek hastalık veya doğal afet durumlarında finans sektörünün önü oldukça açık.

        4

        VERİ BİLİMCİLER

        Veri bilimi dijital platformlarda sıklıkla kullanılan bir uygulama. Özellikle Youtube, Amazon, Netflix gibi platformların rapor sonucu analiz edilerek aksiyon alınması durumu olarak özetlenebilir. Bu meslek sahibi kişiler verileri analiz ederken sınıflandırma yaparak, çıkarım sağlar ve davranışları gözlemler ve çıkan veri sonuçları üzerine geliştirme veya düzeltme uygularlar.

        5

        ENERJİ DANIŞMANI VE TEKNİSYENİ

        Enerji kaynaklarının tüketimi aşamasında her türlü donanım elektrik ve elektronik tesisleri kurulması, denetlenmesi, düzenli çalıştırılması, bakım ve onarım, üretim işlerinde teknisyen ile mühendis alanlarında görev yapıyorlar.

        6

        BLOCKCHAİN YAZILIMCISI (GELİŞTİRİCİSİ)

        Son dönemlerde kripto paraların gelişimi oldukça popüler ve giderek artıyor. Kripto paraların alt yapısını oluşturan teknoloji ise blockchain. Uçtan uca şifrelenmiş işlem takibi ile merkeziyetsiz dağıtım sistemidir. Anlaşılması zor olan bu sistem aslında internet dünyasını değiştiren web 3.0 sürümünün kendisidir. İleride blockchain dünyasının sadece kripto paralarda değil günlük alışveriş hayatımızdan, rutinlerimize kadar içeriye gireceği düşünülüyor.

        7

        ÇÖP MÜHENDİSLİĞİ

        Dünya nüfusunun ve tüketimin bu kadar artmasıyla beraber atıklar da çoğalıyor. Atıkların dünyamızı daha kötü bir hale getirmemesi için ve daha elverişli bir hale gelmeleri için geri dönüştürülmeleri gerekiyor. Dünya genelinde her yıl yaklaşık olarak 2 milyar tondan fazla yani ortalama 800.000 olimpik yüzme havuzunu dolduracak kadar çöp atıkları oluşuyor.

        Atıkların doğru bir şekilde dönüştürülerek tüketilmesi gerekiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi pek çok üniversite bu konuda çalışmaların yapılması için uzmanlar yetiştirmek üzere programlar açmaya başladılar.

        8

        MOBİL UYGULAMA VE OYUN GELİŞTİRİCİLER

        Teknoloji ilerledikçe uygulamaların kapasitesi ve oyunların gerçekçiliği de giderek artıyor. Oyunların kalitesi arttıkça talepler de yükseliyor. Mobil uygulamalar ise günlük hayatımızı kolaylaştıracak her alanda kullanabilecek kapasiteye sahip. Uygulamalar ve oyunların gerçekçiliği doğrultusunda ihtiyaçlarla beraber şekillenerek insanların isteklerini yerine getiren alternatif bir hayat sunuyorlar.

        9

        METAVERSE UZMANI

        Metaverse dünyası birçok mesleği etkileme yönünde ilerliyor. Uzmanlara göre metaverse adı altında birçok iş kolu ve meslek ortaya çıkacak. Bunlardan birisi ise metaverse uzmanları sanal gerçeklik dünyasının özelliklerini geliştirerek verimliliğini artırmayı planlıyor. Özellikle metaverse evrenine girmeyi hedefleyen büyük yatırım şirketleri tarafından metaverse uzmanları aranıyor.

        10

        SİBER GÜVENLİK UZMANI

        Siber tabanlı olaylara müdahale etmek için siber güvenlik uzmanlarına ihtiyaç duyuluyor. Özellikle şirketlerin gizli kalması gereken verileri veya çalışanları dışında yabancıların erişmemesi gereken bilgilerin bulunduğu durumlarda siber güvenlik uzmanları sistem korumasından sorumlu hale geliyor.

        11

        ROBOTİK MÜHENDİSLİĞİ

        Kodlama ve yazılım konularını içerisine alan bölüm, çeşitli araç gereçlerin geliştirilmesinde ve insan gücünün azaltılmasına yönelik çalışmalar sürdürüyor. Bu çalışmalar içerisine her türlü teknolojik araç gereç dahil edilebiliyor, evde kullanılabilen robot süpürgeden, tarım teknoloji araçlarına kadar pek çok alanda mühendisler bu alanda iş gücü kazanabiliyor.

        12

        HEMŞİRE VE DOKTOR

        Covid -19 salgınıyla beraber sağlık sektörünün ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Özellikle bazı ülkelerde hemşire ve doktor sıkıntısı yaşandı. Bu nedenle sağlık sektörünün teşvik edilmesi ve sürdürülmesi oldukça önemli.

        13

        YAZILIM GELİŞTİRİCİLER

        Bilgisayar programlarının geliştirilmesi, yapay zekânın öne çıkarılması ve yeni yazılımların oluşturulması uzmanlık alanlarında oldukça iş kazandıran bir bölüm.

        14

        SOSYAL MEDYA UZMANI

        Kullanıcıların deneyimlerini ve verilerini analiz eden sosyal medya uzmanları aynı zamanda bünyesinde bulunduğu platformun reklamını yaparak ön plana çıkmasını sağlamakta yardımcı olur, sosyal medya yönetimini sağlar.

        15

        EPİDEMİYOLOG

        Epidemiyologların asıl işleri virüslerin ve hastalıkların ortaya çıkışını araştırarak insanlara gelecek etkilerini bulmaktır. Özellikle Covid-19 döneminde epiydemiyologların önemi oldukça arttı.