Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa izmit Körfez Geçiş Köprüsü halatı koptu, Japon mühendis intihar etti

        Burhan KAZMALI -Gökhan ARTAN/HABERTÜRK

        İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nde cumartesi günü kedi yolu olarak bilinen halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan 51 yaşındaki Japon mühendis Kishi Ryoichi ‘Sorumlu benim’ notu bırakarak intihar etti. Cesedi mezarlık girişinde bulunan Ryoichi boğazını ve bileklerini keserek yaşamına son verdi

        İSTANBUL-İzmir karayolu arasındaki yolculuğu 3.5 saate indirecek Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol projesinin en önemli geçiş noktası İzmit Körfez Geçişi Asma Köprüsü’nde geçen cumartesi günü kedi yolu olarak bilinen halat koptu. Halatın kopmasından kendisini sorumlu tutan 51 yaşındaki Japon mühendis Kishi Ryoichi, “Sorumlu benim” notu bırakarak intihar etti. Cesedi şirketine ait Altınova’daki lojmanın yanındaki mezarlık girişinde bulunan Ryoichi’nin, boğazını ve bileklerini keserek yaşamına son verdiği belirlendi.

        MAKET BIÇAĞIYLA HAYATINA SON VERDİ

        Köprüdeki gerdirme halatlarının kopmasından kendisini sorumlu tuttuğu ve büyük üzüntü yaşadığı, bunu da arkadaşlarıyla paylaştığı öğrenilen mühendis Kishi Ryoichi’nin ölümüyle ilgili bir de not bıraktığı öğrenildi. Bir maket bıçağı kullanarak hayatına son veren Ryoich’in geride bıraktığı Japonca notta “Bu hata benim mesleki ve normal hayatıma son verir. Bu iş benim ve ülkemin gururuydu. Bu hatadan kimse sorumlu değil” yazdığı belirtildi. Mühendisin cesedini okula giden öğrencilerin gördüğünü ve ihbar ettiğini aktaran Altınova Kaymakamı Nurullah Kay, Ryoichi’nin bıraktığı notu da doğruladı. Japonca yazdığı notun ise birlikte çalıştığı arkadaşları tarafından tercüme edildiği öğrenildi. Üzücü ölüm olayıyla ilgili savcılık soruşturma başlattı. Japon mühendisin cesedi morga kaldırılırken, çalıştığı IHI şirketinin de kendi bünyesinde olayla ilgili araştırma başlattığı belirtildi.

        Asma köprü uzmanıydı

        Kishi Ryoichi’nin asma köprüler konusunda dünyanın sayılı uzmanlarından biri olduğu belirtildi. Mühendisin intiharında halatın kopması nedeniyle köprünün taahhüt edilen tarih olan aralık ayında bitirilemeyeceği, bu nedenle firmanın tazminat ödemeyle karşı karşıya kalacak olmasının etkili olduğu iddia edildi.

        ‘ONUR İNTİHARI’

        Japon mühendis Kishi Ryoichi’nin boğazını ve bileklerini keserek yaşamına son vermesi Japonların onur intiharlarını yeniden gündeme getirdi. Harakiri (seppuku, karnı yarmak) Japonların en çok bilinen intihar şekli. “Onur intiharı” olarak nitelendirilen ölüm şeklini seçerek yaşamına son veren Kishi Ryoichi gibi intihar eden pek çok Japon bulunuyor. İşte onlardan bazıları:

        2014’te kök hücre araştırmaları yapan bilim adamı 52 yaşındaki Yoşiki Sasai’nin çalışmalarında bilimsel yanıltıcılığı olan 2 bulgu belirlendi ve bu nedenle derin bir utanç duyduğunu dile getirerek intihar etti.

        2007’de hakkında mali yolsuzluk iddiaları bulunan Japonya Tarım Bakanı Toşikatsu Matsuoka (62) intihar etti.

        Japonya’nın liman kenti Kobe’de 1995’te meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremden sonra kurtarma ve yardım çalışmalarında yaşanan aksaklıklar nedeniyle, kentin su işleri müdürü Takaşi Nakanişi intihar etti. Kentin yeniden imarından sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı Tagumi Ogava açıkta kalan halka ev yetiştiremediği için kendini yaktı.

        1945’te Japon Milli Eğitim Bakanı Haşida Kunihiko, 2. Dünya Savaşı’nda işlenen suçlardan dolayı savaş suçlusu ilan edilmesi üzerine siyanür içerek intihar etti.

        Japon romancı ve oyun yazarı Yukio Mişima, 1970 yılında, Japonya’nın geleneksel değerlerini yitirmesine karşı sert muhalif tavır sergileyerek, hazırladığı manifestoyu ve taleplerini okuduktan sonra harakiri yaparak intihar etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ