Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Yargı Beraat umudu 'eksik bilirkişi raporu'na takıldı

        Neşet DİŞKAYA-HABERTÜRK

        Kamuoyunda 'askeri casusluk' olarak bilinen gizli bilgi ve belgelerin edinilmesi davasını çökerteceği ileri sürülen ve sanıklarda beraat beklentisi oluşturan bilirkişi raporunu mahkeme eksik bularak ek rapor istedi. Mahkemenin, sorduğu bazı sorulara bilirkişi heyetinin tam olarak cevap vermemesinden dolayı ek rapor istediği öğrenildi. Mahkemenin, bilirkişi heyetinin 2, 6, 8, 9, 13, 14, 15, 16 ve 18 numaralı sorulara eksik cevap verdiğini belirttiği bildirildi.

        Davanın 8 Şubat'taki karar duruşması için beklenen teknik bilirkişi raporu geçen hafta İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşmıştı. Rapora göre, sanıkların suçlandığı delillerin sahte olduğu vurgulanmıştı. Rapor, sanıklarda beraat beklentisi oluştururken mahkeme heyetinin raporu eksik bularak önceki gün bilirkişiden ek rapor istediği öğrenildi.

        Sanık avukatlarından Murat Ergün, "8 Şubat'taki duruşmada artık bu rapora göre beraat bekliyorduk. Raporda sanıkların suçlandığı dijitallerin, verilerin delil niteliği olmadığı vurgulanıyordu. Ancak mahkeme heyeti raporda eksikler bularak geri gönderdi. 8 Şubat'taki duruşmaya ek raporun ulaşması çok zor" dedi.

        DAVANIN GEÇMİŞİ

        İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nca 2010'da başlatılan ve yaklaşık 3 yıl süren soruşturma kapsamında 49'u muvazzaf asker toplam 93 kişinin tutuklanmasına karar verildi. Soruşturma kapsamında, dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Koramiral Veysel Kösele de 15 Eylül 2012'de tutuklandı. Kösele, 10 gün sonra avukatının itirazı sonucu tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten savcılık yaklaşık bin 937 sayfa ve 315 ek klasörden oluşan iddianameyi 22 Ocak 2013'te tamamlayarak, "Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma" suçlamasıyla 49'u muvazzaf asker, 79'u tutuklu 357 sanık hakkında dava açtı.

        Sanıklar, iddianamenin temel aldığı "Pandora" veri tabanının ve diğer ele geçirildiği iddia edilen dijital imajların, usule ve hukuka uygun şekilde ele geçirilmediğini, komploya maruz kaldıklarını iddia etti. 2014 ocak ve şubat aylarında tutuklu kalan son 44 sanık da tahliye edildi. Geçtiğimiz 12 Ekim'de başlayıp 23 Ekim gününe kadarki son duruşmalarda da, sanıkların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalara katılan polis memuru ve amirleri, tanık sıfatıyla dinlenildi. Mahkeme heyeti, bazı sanıklar hakkında çıkarılan yurt dışı çıkış yasağına ilişkin adli kontrol kararlarının kaldırılması taleplerini reddedip, dijital materyallerle ilgili düzenlenecek teknik bilirkişi raporunun beklenmesine karar verdi, duruşmayı 8 Şubat 2016'ya erteledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ