Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Taksim, Mecidiyeköy ve Beşiktaş'ta 1 Mayıs müdahalesi ve gözaltı

        "Halkevleri" pankartı taşıyan grubu dağıtmak için polis tazyikli su kulandı. Taksim'e yürümek isteyen eylemciler polisin müdahalesi üzerine dağıldı.Beşiktaş'ta, izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.Taksim'e 1 Mayıs için gitmeye çalışan gruba Mecidiyeköy'de polis engel oldu.

        3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamalarına kapatılan Taksim Meydanı çevresinde önlem alan polis ekipleri, ellerindeki pankartla meydana çıkmak isteyen 3 kişiyi engelledi.

        İnşaat işçisi oldukları bildirilen 3 kişi, polisin uyarısına rağmen meydana çıkmak istedi.

        Polis ekiplerince gözaltına alınan 3 kişi, emniyete götürüldü.

        TOMA ARIZALANDI

        Taksim Divan Kavşağı'ndan meydan girmek isteyen gruba müdahale eden TOMA'nın su tabancası arızalandı. Eylemcileri bir türlü hedef alamayan TOMA, ağaçları, binaları, polisleri ve gazetecileri ıslattı. Bir süre sonra arızası giderilen TOMA, eylemcilere müdahale ederek dağıttı.

        14 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

        Piyalepaşa'dan Taksim'e çıkmak isteyen 6 kişi gözaltına alındı. Şahısların sırt çantalarından çok sayıda molotof, havai fişek çıktı.

        Gözaltına alınanlar polis merkezine götürüldü. Ayrıca, başka bir bölgeden Taksim'e çıkmak isteyen 8 kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

        BEŞİKTAŞ'TA 3 KİŞİ GÖZALTINDA

        Beşiktaş'ta, izinsiz yürüyüş yapmak isteyen gruba polis müdahale etti.

        Barbaros Bulvarı'nda toplanan Halkı Kurtuluş Partisi (HKP) üyeleri, pankart açarak gösteri yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı'na yürümek istedi.

        Bölgede önlem alan polis ekipleri, dağılmaları için yaklaşık 30 kişinin bulunduğu grubu uyardı.Polisler, dağılmayan gruba gaz sıkarak müdahale etti.

        Göstericilerden bazıları gözaltına alındı.Bu arada, polis ekipleri, Şişli Camisi yakınında kimlik kontrolü yaptığı şüpheli 3 kişinin çantalarını aradı. Çantalarında havai fişek bulunan 3 kişi gözaltına alındı.

        TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYEN HKP'Lİ 3. GRUBA DA MÜDAHALE

        Beşiktaş'tan Taksim'e farklı zamanlarda gruplar halinde yürüyüşe geçen HKP'li 3'üncü bir gruba daha polis müdahale etti. Barbaros Bulvarı'ndan yürüyüşe geçen ellerinde HKP bayrakları olan 11 kişilik grubun önü yine polis tarafından kesildi. Eylemciler, sadece basın açıklaması yapacaklarını söylemesi üzerine polis, bu talebe Küçük Kartal Meydanı'nda yapılması şartıyla izin verdi. Bunun üzerine grup burada bir açıklama yaptı. Basın açıklamasının ardından gruptakiler kısa bir süre 'Yaşasın Halkın Kurtuluş Partisi' şeklinde sloganlar attı.

        YENİDEN TAKSİM'E YÜRÜMEK İSTEYİNCE GÖZALTINA ALINDILAR

        Daha sonra tekrar Taksim yönüne doğru yürüyüşe geçen gruptakilerin etrafı polis tarafından çevrildi. Bu sırada eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. 11 kişi yaka paça gözaltına alındı. Gözaltı aracına getirilen eylemciler burada üst aramasının ardından araca bindirildi. Gözaltıları alan minibüs daha sonra emnniyet merkezine hareket etti.

        MECİDİYEKÖY'DE MÜDAHALE

        Taksim'e 1 Mayıs için gitmeye çalışan gruba Mecidiyeköy'de polis engel oldu. Grubun dağılmaması üzerine polis müdahale etti. Ara sokaklara kaçak eylemcilerle polis arasında kovalamaca yaşandı. Bölgedeki gerginlik devam ediyor.

        BAKIRKÖY'DE HDP'Lİ GRUBA POLİS MÜDAHALESİ

        1 Mayıs kutlamalarının yapılacağı Bakırköy'deki halk pazarı alanına yürüyen HDP'liler ile polis arasında arama noktasında tartışma çıktı.

        İkinci arama noktasında yaşanan tartışma büyüyünce polis müdahalede bulundu. Polis, grubu biber gazı ile müdahale etti.

        "İZDİHAM YAŞANABİLİRDİ"

        Bakırköy Halk Pazarı Meydanı'nda kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü etkinliğine katılan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Bakırköy'de HDP gruba polis müdahalesi ile ilgili açıklama yaptı.

        Yüksekdağ, Ametspor pankartı nedeniyle 15 kişinin miting alanına girişine izin verilmediğini öne sürdü. Yüksekdağ, “İkinci arama noktasında sudan bahanelerle insanların elindeki parti bayrakları ve 1 Mayıs'ın mücadele sembollerinin indirilmesi… İnsanların adeta kendilerinin askeriymiş, robotuymuş gibi tek tip alana girmesini istiyorlar. Böyle bir faşist anlayış olamaz. Alana giriş noktası daracık bir koridor ve her taraf polis bariyerleriyle kapatılmış durumda, adeta 1977'nin provası anlamına gelecek bir müdahale gerçekleştiriliyor. Eğer o alanda, kitle soğuk kanlılığını korumasaydı, bir izdiham yaşanmasına izin verseydi, belki şu an burada ölüm haberlerini veriyor olacaktınız" dedi.

        "VERDİKLERİ MESAJ BU. 'YAN YANA GELEMEZSİNİZ' DİYOR"

        Yüksekdağ, “Sendikaların gösterdiği iyi niyete rağmen, insanların 1 Mayıs'ta bir araya gelme çağrısı yapıp, bunun arkasında durmasına rağmen, bizler ve sendikalar alanından bu kadar yapıcı bir davranış gösterilmesine rağmen, izinli bir 1 Mayıs alanını daha kana bulamak için ellerindeki her fırsatı sonuna kadar kullanıyorlar. Çok acı bir durum. Bugün buraya gelen insanlar, böyle bir saldırıyı asla hak etmiyor. Buraya bir bayram kutlamak için geldiler ama alandaki emniyet güçleri, 'Burası Türkiye, burada bayram kutlayamazsınız' diyor. Verdikleri mesaj bu. 'Yan yana gelemezsiniz' diyor. 'Kendi sembollerinizi, 1 Mayıs'ın sembollerini taşıyamazsınız' diyor. Polisin müdahalesi özellikle HDP kortejine dönük bir müdahale, önemli oranda bir dağılma var. Bu saldırıyı gerçekleştirenleri ve bu saldırıya yol açan zihniyeti kınıyorum. Ona rağmen bizler işçilerle, emekçilerle, halklarımızla beraber, emek, barış ve demokrasi için bugün ve yarın bir araya geleceğiz. Hiç bir müdahale, hiç bir karanlık engel ve barikat halklarımızın yan yana gelmesine engel olamayacak" şeklide konuştu.

        OKMEYDANI'NDA POLİS MÜDAHALESİ

        Yüzü maskeli bazı eylemciler, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle Okmeydanı'nda yoğun güvenlik önlemi alan polise molotofkokteyli ve taş attı.

        Gruptakiler, polisin biber gazlı müdahalesi üzerine ara sokaklara kaçtı. Polisini biber gazı attığı Mithatpaşa Caddesi'ni duman bulutu kapladı.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ