Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Bakırköy'de halay, Taksim'de gözaltı

        Güngör KARAKUŞ-Umut TÜTÜNCÜ-Serkan AKKOÇ-Hayati ARIGAN-Sinan BİLGENOĞLU-Erdem ŞAHİN-Nihat ULUDAĞ-Müslim SARIYAR-Yusuf DOĞAN-Akıncan ABADAN / İSTANBUL

        İstanbul, bu yıl 1 Mayıs'ı Bakırköy'de Pazar Meydanı'nda kutladı. Halayların çekildiği, türkülerin söylendiği Bakırköy'deki 1 Mayıs kutlamasında, meslek örgütleri, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları üyelerinden on binlerce kişi bir araya geldi. Polis, ikinci kez aranmak istemeyen HDP'lilere biber gazıyla müdahale etti. Sendika yetkilileri yaptıkları konuşmalarda, Taksim'deki 1 Mayıs kutlamalarından vazgeçmeyeceklerini dile getirdi.Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre resmi 1 Mayıs kutlamalarının yapıldığı Bakırköy Pazar Meydanı'nda yaklaşık 25 bin kişinin toplandığı bildirildi.

        Çeşitli grupların çıkmak istediği Taksim'de ise polis adeta kuş uçurtmadı. Çeşitli sendikalar, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Polis, çeşitli noktalardan Taksim'e çıkmak isteyen gruplara müdahale etti. 207kişi gözaltına alındı.

        HALAYLARLA 1 MAYIS

        1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları bu yıl ilk kez Bakırköy'deki Pazar Meydanı'nda halaylarla, türkülerle kutlandı.

        Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamalarda alana katılımcılar, 3 noktada tek aranarak alındı. DİSK; KESK, TMMOB ve TTB'nin de aralarında olduğu çok sayıda sendika, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerinin bulunduğu alanda on binlerce kişi bir araya geldi. 11.00'de başlayan toplanma 13.00'de tamamlandı ve sendika temsilcileri konuşma yaptı.

        TAKSİM İÇİN MÜCADELE

        DİSK Başkanı Beko, Taksim'in 1 Mayıs için önemine vurgu yaparak, "Taksim 1 Mayıs alanı olana kadar, ayaklar baş olana kadar birlik olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz. Taksim'de 1977 yılında katledilen arkadaşlarımızın katilleri bulununcaya kadar, o kiralık katiller adalete teslim edilinceye kadar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamayı istemeye devam edeceğiz" dedi. Taşeron köleliğine son vereceklerini söyleyen Beko, "İşçilerin birliği sağlanırsa halkların kardeşliği de sağlanır. Savaşları biz bitiririz" diye konuştu.

        Başkanı Lami Özgen de, Taksim'in 1 Mayıs alanı olduğunu söyledi. Özgen, "Şehitlerimizin anıları önünde saygıyla eğiliyor, mücadele bayrağını yere düşürmeme sözünü yeniliyorum. Her yeri Taksim'e çevireceğiz, ve andolsun ki yeniden milyonlarla Taksim'e çıkacağız" diye konuştu.

        HALAYLAR TÜRKÜLER

        Konuşmaların ardından 55 kurumun ortak bildirisi Türkçe ve Kürtçe okundu. Yasemin Göksu'nun verdiği konsere işçiler ve vatandaşlar halay çekerek eşlik etti. Etkinliğin ardından işçiler ve vatandaşlar alandan ayrıldı. Bazı katılımcılar polise karanfil dağıttı.

        HDP'Lİ GRUBA MÜDAHALE

        Bakırköy'deki kutlamalarde yaşanan tek olay polisin HDP'li gruba müdahalesi oldu. Kontrol noktasında ikinci kez aranmak istemediklerini söyleyen HDP'li gruba polis müdahale etti. Polis biber gazı kullandı. Bazı vatandaşlar etkilenirken, yaşanan arbedede başından yaralanan bir kişi hastaneye kaldırıldı. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, "İnsanların adeta kendilerinin askeriymiş, robotuymuş gibi tek tip alana girmesini istiyorlar. Böyle faşist anlayış olamaz" dedi. Bu arada alanda HDP'li grup tarafından Abdullah Öcalan'a ait bayrakların sokulduğu görüldü.

        TAKSİM'E ÇIKANLARA MÜDAHALE: 207GÖZALTI

        1 Mayıs kutlamalarının sembol yeri olan Taksim, bu yıl da yasaklıydı. Polis geniş güvenlik önlemi alarak Taksim'e çıkışa izin vermedi. Mecidiyeköy, Şişli, Okmeydanı ve çevrede yapılan müdahalelerde toplam 207 kişi gözaltına alındı.

        Okmeydanı Piyalepaşa Bulvarı'nda Taksim Meydanı'na çıkmaya çalışan ve gözaltına alınan 6 kişinin üzerinde ve çantalarında yapılan aramada molotofkokteylleri, havai fişek, pankart ve soda şişesi ele geçirildi.

        Beşiktaş'ta toplanıp Taksim'e çıkmaya çalışan Halkın Kurtuluş Partisi'ne (HKP) mensup 30 kişi gözaltına alındı. Polis, direnmek isteyen şüphelilere karşı biber gazı kullandı.

        Taksim Divan kavşağında toplanan 40 kişilik bir gruba polis müdahale etti. "Halkevleri" pankartı taşıyan gruba tazyikli su sıktı. Slogan atarak Taksim'e yürümek isteyen eylemciler, polisin müdahalesiyle dağıldı.

        Mecidiyeköy'den Taksim'e yürümek isteyen gruba polis, biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Polis, yere yatırdığı iki eylemcinin üzerinden takviye kuvvet gelene kadar 15 dakika kalkmadı.

        SENDİKALARDAN ÇELENK

        Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı, çevresindeki yolları trafiğe kapattığı Taksim'deki Cumhuriyet Anıtı'na, başta Türk-iş olmak üzere çeşitli sendika, sivil toplum kuruluşları çelenk bıraktı.

        ANTİKAPİTALİST MÜSLÜMANLAR YÜRÜDÜ

        "Antikapitalist Müslümanlar" adlı grup, ölen işçiler için Fatih Camii namaz kıldıktan sonra Şehzadebaşı'na yürüdü. İhsan Eliaçık önderliğindeki grup 100 kişilik grup," Emeğin, dili, dini, ırkı yoktur" yazılı pankart taşıdı. Grup, Saraçhane Parkı'nda basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldı.

        TOMA HEDEFİ ŞAŞIRDI

        Divan Kavşağı'ndan meydana girmek isteyen gruba müdahale eden TOMA'nın su tabancası arızalandı. Eylemcileri bir türlü hedef alamayan TOMA, ağaçları, binaları, polisleri ve gazetecileri ıslattı. Bir süre sonra arızası giderilen TOMA, eylemcilere müdahale ederek dağıttı.

        TOMA‘NIN ÇARPTIĞI VATANDAŞ ÖLDÜ

        Beyoğlu'nda TOMA'nın çarptığı Nail Mavuş (57) adlı vatandaş öldü. Tarlabaşı Bulvarı'nda meydana gelen kazanın ardından hastaneye kaldırılan Mavuş kurtarılamadı. Galatasaray'da bir dönem restoran işlettiği öğrenilen Mavuş'un emekli ve bir çocuk babası olduğu öğrenildi.

        ŞÜPHELİ ARAÇ ALARMI

        Gaziantep'teki patlamadan sonra İstanbul polisi de alarma geçti. Emniyet telsiz merkezinden tüm polis birimlerine yapılan uyarılarda, güvenlik önlemlerinin arttırılarak sürdürülmesi istendi. Polislere şüpheli şahıs ve şüpheli araçlar üzerinde uygulamaların arttırılması talimatı verildi.

        NOTLAR

        ** İstanbul Emniyeti'nde görevli 36 bin polis, 1 Mayıs için görev başındaydı.

        ** Topluma taşımada kısıntıya gidilmedi. Sadece Taksim metro istasyonu ile Kabataş-Taksim füniküler sistemi hizmet vermedi.

        ** Bakırköy'de mitingin yapıldığı alana çıkan yollar ile Taksim Meydanı'na çıkan yollar sabah saatlerinden itibaren trafiğe kapatıldı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ