Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Ankara, İzmir ve diğer şehirlerde 1 Mayıs kutlamaları yapıldı

        Ankara Kolej Meydanı'ndaki 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlaması öncesi polis ekipleri yoğun güvenlik önlemleri aldı. Alana gelen göstericiler, kurulan 2 ayrı polis arama noktasından geçtikten sonra tertip komitesi tarafından görevlendirilen kişiler tarafından da arandı.

        Kolej Meydanı'na çıkan bütün yollar trafiğe kapatılırken, polis ekipleri 2 ayrı arama noktası oluşturdu. Miting alanına gelen göstericiler, buralarda didik didik arandı. Polisin arama noktasından geçen kişilerin daha sonra miting tertip komitesi tarafından da aranması dikkat çekti. Miting nedeniyle 5 bin polisin görevli olduğu öğrenildi.

        KAPALI YOLLAR

        Kolej Meydanı'ndaki miting için Ankara Emniyet Müdürlüğü tarafından 1 Mayıs Pazar günü saat 08.00'den itibaren; Kurtuluş Kavşağı, Celal Bayar Bulvarı, Cemal Gürsel Caddesi, Kıbrıs Caddesi, Ziya Gökalp Caddesi, A. Adnan Saygun Caddesi, Aksu Caddesi, Libya Caddesi, Prof. Dr. Nusret Fişek Caddesi, Sıhhiye Köprü üzeri Celal Bayar Bulvarı Kurtuluş istikameti, Süleyman Sırrı Sokak girişi Yenişehir Pazar Yeri Karşısında bulunan kavşakla Kolej Meydanı'nın miting süresince araç trafiğine kapatılacağı duyurulmuştu.

        CHP VE SENDİKALAR KIZILAY'DA TOPLANDI

        Türkiye'nin birçok ilinden 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları için gelen CHP'liler ve çeşitli sendikaların üyeleri de Kızılay Güvenpark önünde toplandı. CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, milletvekilleri ve partililer davul zurna eşliğinde kol kola girdi. 'İş kazalarına ve işçi ölümlerine son', 'Çocuklar vakıfta değil okulda güzel', 'Barış, emek, özgürlük; yaşasın 1 Mayıs', 'Ucuz emek sömürüsüne son' yazılı pankart ve dövizleri taşıyan partililer sloganlar atarak, Kurtuluş'taki Kolej Meydanı'nda düzenlenecek 1 Mayıs etkinliklerine katılmak için yürüyüşe geçti.

        İZMİR'DE YİNE ADRES GÜNDOĞDU

        İzmir'de, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarına katılan grupların Gündoğdu Meydanı'na gelişleri sürüyor. Slogan atıp marşlar ve şarkılar söyleyen grupların kortej halinde yürülüşleri devam ederken, kutlamalarda bu yıl güvenlik önlemlerine de daha çok özen gösteriliyor. Önceki yılların aksine katılımcılar, tertip komitesinin talebi doğrultusunda iki ayrı arama noktasından geçip sonra kortej oluşturuyor, alana girmeden bir kez daha aranıyor. Kutlamalara sırt çantalarıyla katılmama çağrısı yapıldı, kortej içerisinde grup tarafından tanınmayan kişilerin, görevlilere bildirilmesi istendi.

        Gündoğdu Meydanı'ndaki 1 Mayıs kutlamaları öncesinde, hem polis hem de tertip komitesi güvenliğe büyük önem verdi, ilk plana aldı. Etrafı tamamen bariyerlerle kapatılmış olan kutlamanın yapılacağı meydanda, polis ve bomba uzmanı köpekler arama yaptı. Sahneye ve kullanılacak malzemelere kadar her noktasında inceleme yapılan meydan, gerekli güvenlik onayını aldıktan sonra tertip komitesine kutlama için teslim edildi.

        KORTEJLERİN TOPLANMA ALANLARI DA DEĞİŞTİRİLDİ

        Geçen yılın aksine kortejlerin toplanma alanlarında da değişikliğe gidildi. Türk-iş'e bağlı sendikalar Alsancak Limanı önünde toplanıp alana geçti. Türk İş'e bağlı sendikaların toplanmasında bir arama noktasından geçirilip kortej oluşturuldu. Önceki yıllarda Basmane Meydanı'nda kortej oluşturan DİSK ise bu yıl, Konak'taki eski Sümerbank binası ve Konak Pier önünde toplanma kararı aldı. Tertip komitesinin talepleri doğrultusunda, güvenlik önlemlerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, eskiden arama yapılmadan oluşturulan kortejler için, Ankara Garı'ndaki geçen yılki patlama nedeniyle özel özen gösterildi. Bu kez, Sümerbank binası önünde ve Konak Pier önünde iki kez aramadan geçirildikten sonra kortej oluşturulup yürüyüşe geçildi. Konak Pier önünde toplanan kortejler, Birinci Kordon'dan önce Cumhuriyet Meydanı'na, ardından Subay Ordu Evi önündeki üçüncü ve son arama noktasından geçirilip kutlama alanına alınıyor. Arama sırasında, polisle katılımcılar arasında sorun yaşanmaması için tertip komitesinin görevlendirdiği kişiler buralarda hazır bulundu ve kesinlikle üst araması yapılmayan kişilerin alana alınmasına izin verilmedi. 1 Mayıs kutlamalarına katılacak kişilerden ayrıca, sırt çantalarıyla gelmemeleri, kortejlerinde tanımadıkları kişilerin olması halinde görevlilere haber vermeleri de istendi.

        'LAİKLİK' VURGUSU

        Kortej yürüyüşleri de saat 11.30 sıralarında başladı. DİSK ve KESK'e bağlı sendika üyeleri, Konak Meydanı eski Sümerbank binası önünden yürüyüşe geçti. Başta HDP olmak üzere çeşitli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin toplanma alanı da Cumhuriyet Meydanı oldu. Türk İş'e bağlı sendikaların üyeleri ise, Alsancak Limanı'ndan alana yürüdü. İşçiler, 1 Mayıs İşçi Marşı ve şarkıları söyleyip, sloganlar attı. Taşınan dövizlerle mesajlar verildi. İzmir'deki 1 Mayıs kutlamalarında laiklik, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarına özelikle vurgu yapıldı.

        DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı'nın, karşılama anonslarını ve sunumunu yaptığı kutlamalarda, Doğu ve Güneydoğu illerindeki sokağa çıkma yasaklarını eleştiren açıklamalar yaptıkları için görevlerinden alınan Türk Tabipler Birliği üyesi Dr. Fatih Sürenkök ile KESK sözcüsü Bahri Akkan'ın, ortak açıklamayı okuyacakları öğrenildi. Açıklamalardan sonra da, sanatçı İlkay Akkaya konser verecek.

        POLİS DE 5 BİN KİŞİYLE ÖNLEM ALDI

        Bomba uzmanı polisler ile bomba eğitimi alan köpeklerin arama yaptığı Gündoğdu Meydanı'nın çevresi, kutlamalar için bariyerlerle kapatıldı. Birçok ilden, takviye bariyer getirildi. Yine meydanın çevresinde ve kortejlerin yürüyüş güzergahında başta olmak üzere kentte 5 bin polis görev aldı. Ancak kutlamaya katılanlar ile polis arasında gerginlik yaşanmaması için, tarafların dikkatli oldukları gözlendi. Olası olaylara müdahale için de çevik kuvvet polisleriyle TOMA'lar ise kutlamalar yakın ancak görülmeyen yerlere konuşlandırıldı. Bunun yanı sıra alanda, polisin yerden 3G ile havadan ise helikopterin çektiği görüntüler canlı yayınla, vali yardımcısı başkanlığında oluşturulan kriz masasına anında iletiliyor. 1 Mayıs kutlamaları da, güvenlik yönünden buradan yönetiliyor. Tören yapılacak alanda ve güzergahları denetleyen, gerekli uyarılarda bulunan İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da makamına geçtiği, merkeze ulaşan görüntüleri yardımcılarıyla izleyip, talimatlarını bunlara göre verdiği belirtildi.

        4 İLDE KUTLAMALAR YAPILDI

        1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Kocaeli, Bolu, Bartın ve Düzce'de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

        Kocaeli'de Gebze Kent Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara sendikalar, siyasi partilerin ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı, polisler de çevrede geniş güvenlik önlemleri aldı.

        Gebze Sendikalar Birliği adına konuşan Petrol-İş Şube Başkanı Süleyman Akyüz, 1 Mayıs'ın sömürünün, açlığın, yoksulluğun ve baskının olmadığı, insanca bir dünya özlemiyle çalışan emekçilerin günü olduğunu söyledi.

        Akyüz, kendilerine miras olarak bırakılan 1 Mayıs'ı, dünyada ve Türkiye'de canları pahasına koruyan işçilerin önünde saygıyla eğildiklerini belirterek, şunları kaydetti:

        "Bugün bu meydanda hepimiz biriz, aynı amaçla buradayız. Tüm sektörden emekçiler olarak birlik ve beraberlik içerisinde sesimizi yükseltiyoruz. Bizi bölmeye, tezgahtaki arkadaşını diğerine düşman etmeye çalışanlar ve terör saldırılarıyla korku toplumu oluşturmaya çalışanların aynı amaca hizmet ettiğini biliyoruz. Bu tehdit işçi sınıfına sökmez. Emeğin birleştiriciliği, milyonlarca emekçinin ortak değerleri ve mücadelesi, terörün amacına ulaşmasını engelleyecektir. Toplumsal barış, emeğin öncülüğünde sağlanacaktır."

        Konuşmaların ardından çocukları ve eşleriyle alanda bulunan işçiler, davul zurna eşliğinde halaylar çekip, şarkılar söyledi.

        Öte yandan, İzmit ilçesinde Sabri Yalım Parkı'nda toplanan grup, Perşembe Pazarı Alanı'na kadar yürüdü.

        Burada grup adına DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük konuşma yaptı.

        Grup daha sonra müzik eşliğinde halay çekti, şarkılar söyledi.

        Bolu

        Bolu'da İzzet Baysal Caddesi'nde toplanan sendika, siyasi parti ve sivil toplum örgütleri üyeleri, ellerindeki pankart ve dövizlerle sloganlar atarak, Hükümet Meydanı'na kadar yürüdü.

        Daha sonra saygı duruşunda bulunan grup adına Eğitim-Sen Bolu Şube Başkanı Erkan Korkmaz bir konuşma yaptı.

        Çalan müzik eşliğinde halay çeken grup, daha sonra dağıldı.

        Bartın

        Bartın'da Kemerköprü Meydanı'nda toplanan vatandaşlar, pankart ve dövizlerle Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

        Yürüyüşe, Eğitim-Sen, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Yol İş, Eğitim İş, Nakliyat İş, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası üyeleri katıldı.

        Düzce

        Düzce'de Belediye Meydanı'nda toplanan grup, ellerindeki dövizlerle Anıtpark Meydanı'na kadar yürüdü.

        Burada grup adına açıklama yapan Eğitim-Sen Düzce Temsilcisi Erdal Seycan, 1 Mayıs'ın 130 yıldır ayakta durmayı başaran sembol bir gün olduğunu belirtti.

        Etkinlik, işçi marşı okunmasıyla sona erdi.

        TUNCELİ'DE COŞKU

        Tunceli'de, 1 Mayıs dolayısıyla yüzlerce kişi kent merkezinde davul zurna ve sloganlar eşliğinde yürüyüş düzenledi.

        Dersim Tertip Komitesi öncülüğünde 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlaması için Sanat Sokağı'nda bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve kuruluşlar ile vatandaşların oluşturduğu yürüyüş, kortej halinde yaklaşık 1 saat sürdü. Yürüyüş sonunda Seyit Rıza Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı.

        DİSK Dersim Şube yöneticileri, 4 Eylül 2015 tarihinde Şehit Naif Karabulut Karakolu'na PKK mensupları tarafından düzenlenen eylemin ardından tutuklanan DİSK Dersim Şube Eşbaşkanı Nihat Yılmaz'ın Elazığ Cezaevi'nden gönderdiği mektup okudu. Konuşmaların ardından 1 Mayıs etkinliği, alkış ve sloganlarla sona erdi.

        BİN 200 KİŞİ HALAY ÇEKTİ

        Edirne'de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, sendikalar tarafından düzenlenen organizasyonlarla kutlandı. Saraçlar Caddesi'nde toplanan yaklaşık 1200 kişilik kalabalık konuşmaların ardından müzik eşliğinde halay çekip eğlendi.

        1 Mayıs kutlamalarına DİSK öncülüğünde yaklaşık 1200 kadar sendika işçisi ve siyasi parti temsilcileri katıldı. Atatürk Bulvarı üzerinde toplanan kalabalık ellerinde flama, döviz ve afişlerle yaklaşık 5 kilometre yürüdü. Atatürk Bulvarı, yürüyüş korteji nedeniyle trafiğe kapatılırken, bulvarın ana caddeye çıkan birçok ara sokağı polis ekiplerince barikatlar konuldu. İşçiler daha sonra sloganlar eşliğinde kentin trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'ne geldi. Caddede kutlama yapılacak alan polis barikatlarıyla çevrilirken, alana girenler sıkı aramalardan geçirilerek içeri alındı. Polis ekipleri kutlamalar sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Kurulan platformda sendika başkanları konuşma yaparken, işçiler ellerindeki döviz ve sendika flamalarıyla halay çekip eğlendi. Kalabalık adına konuşan Arif Kuday, iktidarın politikalarını eleştirerek, şöyle dedi:

        "İş cinayetlerinde Avrupa şampiyonu olan Türkiye, basın özgürlüğünde ise sonuncu durumda. Bu bir tesadüf değil. Tüm toplumu köle olarak gören bir iktidar, köleler itaat etsin diye herkesi susturmak istiyorlar. İşçileri, kadınları, gençleri, emeklileri, hekimleri, mühendisleri, gazetecileri, akademisyenleri. Herkesi susturmak istiyorlar. Ama bu ülkede emek, barış, demokrasinin sesini bastıramıyorlar. Biz susmadıkça çileden çıkıyorlar. Bizi mezhebimize, inancımıza göre ayıranlar, bölen, ötekileştirenler şimdi de laikliğe gözünü dikmiş. Laiklik; inancı ne olursa olsun tüm yurttaşların eşit olması demektir, kardeş olması demektir, bir olması demektir. Ama onlar bunu istemiyor. İstiyorlar ki, biz inançlarımız farklı diye birbirimize düşman olalım. İstiyorlar ki, iş cinayetlerine ‘kader/fıtrat' diyelim ve susalım. Onlar istiyorlar ki ‘grev yapmak günah' diyen patrona biat edelim. İşçileri daha kolay köle haline getirmek için laikliğe düşmanlar. Bizi birbirimize düşürmek için laikliği adım adım ortadan kaldırıyorlar."

        1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarına katılan öğrenci dernekleri ve Haziran Hareketi üyesi gruplar, Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıdı. Konuşmaların ardından müzik eşliğinde eğlenen işçiler 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü halaylar çekerek kutladı. Caddedeki kutlamalara sendikaların yanı sıra CHP, HDP ve öğrenci temsilcileri de destek verdi.

        BİTLİS'TE DE KUTLANDI

        Bitlis'te '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü' dolaysıyla bir kutlama programı düzenlendi.

        Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Bitlis Şubesi, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Bitlis Şubesi ve Türkiye Tabipler Odası Birliği (TTOB) Bitlis Şubesi tarafından organize edilen program, Cumhuriyet Meydanı'nda başladı. Yoğun güvenlik önlemleri altında alana giren vatandaşlar 1 Mayıs'ı kutladı.

        Programın açılış konuşmasını yapan KESK Dönem Sözcüsü Hüseyin Güzeldere, 1 Mayıs emekçilerinin işçilerin ezilen bütün sınıfların birleşik mücadelesinin ortak günü olduğunu söyledi.

        Güzeldere, "Emeğin ve alın terinin kutsal sayıldığı bir dünya özlemiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum. Savaşa karşı toplumsal barışı savunma günüdür. Emek ve demokrasi mücadelesinin adıdır. 1 Mayıs, insanlığın ortak değeridir. Hepinizin gününü kutluyorum." diye konuştu. Program, Halit Bilgiç konseriyle devam etti.

        BİN 500 KİŞİ KATILDI

        Trabzon'da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü sendika ve siyasi partilerin öncülüğünde Atatürk Alanı'nda coşkuyla kutlandı.

        Kutlamalar için öğle saatlerinde Cumhuriyet Caddesi'nde toplanan yaklaşık bin 500 kişi, Atatürk Alanı'na kadar yürüdü. Kutlamaların yapılacağı alanda ve çevresinde polis geniş güvenlik önlemi aldı. Kutlamalara yöresel kıyafetleriyle katılan kadınlar renkli görüntüler oluşturdu, kalabalık kortej davul zurna eşliğinde horon oynayarak yürüdü. Yoldan geçen çarşaflı bir kadın turistin horona bir süre eşlik etmesi dikkat çekti.

        Bir grup Vira Trabzon üyesi Trabzonsporlu taraftar da, 'Şike var kumpas yok, 2010-2011 şampiyonu Trabzonspor' yazılı pankartı taşıyarak futbolda şike iddialarına gönderme yaptı. Kutlamalar, horon ve halayla sona erdi.

        RİZE’DE 1 MAYIS HORONLA KUTLANDI

        Rize’de, 1 MAYIS Emek ve Dayanışma günü, sendika ve siyasi partilerin katılımıyla horonlarla kutlandı.

        Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’nın (GIDA-İŞ) çağrısı ile aralarında TEZKOP-İŞ, Sağlık ve Sosyal Hizmet İşçileri Sendikası (SES), Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) ile Halkevleri ve Birleşik Haziran Hareketi üyesi yaklaşık 300 kişi İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde toplandı. ‘Mevsimlik işçiye kadro hakkı’ , ‘Çayda kota ve kontenjan kaldırılsın’ ve ‘Bilimsel ve laik eğitim için ayaktayız’ yazılı pankartlar açan kalabalık ‘Yaşasın 1 Mayıs’ sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Kalabalık polis tarafından üzerleri aranarak alana alındı.

        Burada konuşan DİSK’e bağlı Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, işçi sınıfının çeşitli sorunlar yaşadığını belirtti, Çaykur'da çalışan mevsimlik işçilere kadro istedi. Aslan, "Çaykur'daki 10 bin işçinin 8 bini mevsimlik çalışıyor. 4 ay çalışan işçinin emekli olma şansı var mı? Bir işçi 120 ay çalışacak ki emekli olabilsin. Çaykur işçisinin artık tahammülü kalmadı. Bu işçi arkadaşlar kadroya alınmalı. Eğer kadro vermiyorlarsa çalıştıkları bölgelerdeki kamu kurumlarında istihdam edilsinlerö dedi.

        Yöresel çalgılardan tulum eşliğinde oynanan horon etkinliğe renk kattı. Kalabalık horonun ardından dağıldı.

        AĞRI'DA YAĞMUR ALTINDA KUTLAMA

        Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yoğun yağmur altında halaylarla kutlandı.

        Doğubayazıt Belediyesi önünde düzenlenen 1 Mayıs kutlamasına HDP Ağrı Milletvekili Dirayet Taşdemir, çevre il ve ilçelerden gelen belediye başkanları, işçiler ve gençler katıldı. DBP, HDP, KESK, EĞİTİM-SEN ve SES tarafından organize edilen kutlama, yoğun yağmura rağmen iptal edilmedi.

        Belediye binası önünde kutlanan etkinliğe katılanlar ellerinde şemsiyelerle yoğun yağışa aldırış etmeden 1 Mayıs'ı halaylarla kutladı. Etkinlikte birer konuşma yapan HDP'li Taşdemir ve belediye başkanları, işçi haklarına vurgu yaparak, sonuna kadar işçi ve emekçilerin yanlarında olacaklarını belirtti. Kutlamalar olaysız sona erdi.

        HAKKARİ'DE YÜZLERCE KİŞİ KATILDI

        Hakkari'de, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yapılan basın açıklamasıyla kutlandı.

        Hakkari'de Kamu Emekçileri Konfederasyonuna bağlı KESK Hakkari şubesi organizasyonuyla belediye binası önünde bir araya gelen sendika temsilcileri ve 100 civarında Kesk üyesi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle yapılan basın açıklamasına katıldı. Basın açıklamasına HDP'li yöneticiler de destek verdi. Kürtçe 'Biji 1 Gulan (Yaşasın 1 Mayıs)', 'Taşeron cinayettir. Taşerona son' pankartlarının açıldığı basın açıklamasına katılan işçi ve emekçiler sık sık 1 Mayıs ile ilgili sloganlar attı. Grup adına basın açıklamasının metni Kesk Şubesi Hakkari Dönem sözcüsü Musa Bor okudu. Bor şöyle dedi:

        "Çalışma ve yaşam şartlarının giderek ağırlaştığı, her alanda AKP faşizminin zirve yaptığı, iş güvencemize göz dikildiği, kıdem tazminatının ortadan kaldırılmak istendiği, istihdam bürolarıyla modern kölelik koşullarının dayatıldığı, kadına yönelik şiddetin normalleştirilmeye çalışıldığı, çocuklara yönelik tacizin iktidar eliyle korunduğu, Kürt sorununda çözümsüzlüğü derinleştirecek çatışmaların tehlikeli şekilde tırmandırıldığı, AKP’nin Sokağa çıkma yasakları ve Ortadoğu’daki savaşı mezhepçi, milliyetçi, etnik politikalarla süreklileştirdiği koşullarda emekçiler ve ezilen halklar 2016 1 Mayıs’ına giriyor. AKP iktidarı, emek düşmanlığını yeni saldırı yasalarıyla, baskı, sürgün, soruşturma ve cezalarla hayata geçirirken; dil, din, etnik kimlik, kültür, mezhep farklılıklarını kutuplaştırıcı ve ayrıştırıcı siyasetini içte ve dışta savaş politikasıyla hayata geçiriyor. Biz işsizliğin, yoksulluğun pençesinde kıvranırken onlar ülkeyi baskı ve zordan beslenen yolsuzluk ve rüşvet düzenini 'Türkiye’ye özgü başkanlık sistemi' ile tamamlamak için ülkeyi kan gölüne çeviriyor."

        Basın açıklamasının ardından kalabalık sessizce dağıldı.

        KAHRAMANMARAŞ'TA DA KUTLANDI

        Memur Sendikaları Konfederasyonu'nun (Memur-Sen) Kahramanmaraş Müftülük Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlediği kutlama programı Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Memur çalışanların giydikleri üniforma, ellerinde bayraklarla katıldığı programda açılış konuşmasını yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Günay Kaya, birlik beraberlik vurgusu ile programa katılan memur çalışanları selamladı, şehitlere rahmet diledi.

        Ardından konuşan Memur-Sen Kahramanmaraş İl Temsilcisi Abdülaziz Aydın da memur çalışanları selamladı, "Hoşgeldiniz" dedi. Programa katılan 'Mehteran' ekibi de mehter marşlarından örnekler sergiledi. Programa katılan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Memur-Sen'in erdemli sendikacılık yaptığını, emperyalist oyunlara karşı örnek bir 1 Mayıs kutlama programı gerçekleştirdiğini ifade ederek, teşekkür etti.

        Memur-Sen Genel Başkanı AIi Yalçın ise yaptığı konuşmada, şunları ifade etti: "Emeğin kahramanları olarak alın terimizin hakkı haykırma gününde, kurtuluşumuzun sembol şehrinde Kahramanmaraş'tayız. Birliğin kahramanları olarak helal ekmek mücadelemizin dayanışma şöleninde, bağımsızlığımızın sembolü Kahramanmaraş'tayız. Sütçü İmam'ın torunları olarak sömürüye, emperyalizme, kapitalizme başkaldırı bayramında Maraş'tayız, biriz, beraberiz.

        Toplu sözleşmenin kahramanları olarak Türkiye'deki, dünyadaki bütün çalışanlar için hakkı haykırma gününde özgürlükleri korumanın, emeği yüceltmenin derdindeyiz. Memur-Sen'li dava arkadaşlarım, hepinizi Memur-Sen ailesi adına sevgiyle,saygıyla, muhabbetle selamlıyorum." Kürtçe, İngilizce, Arapça, Türkçe 1 Mayıs Bildirgesi okunması ardından program sona erdi.

        KOCAELİ'DE 5 BİN KİŞİ KATILDI

        Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, yaklaşık 5 bin kişinin katılımıyla coşkuyla kutlandı.

        1 Mayıs İşçi ve Dayanışma Günü nedeniyle Gebze Sendikalar Birliği'ne üye sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri Gebze Şehit Numan Dede Caddesi'nde toplandı. Yaklaşık bin 500'e yakın polis geniş güvenlik önlemleri aldı. 1 Mayıs'ın yapılacağı alana girenler üst aramasından geçirilerek içeri alındılar. Yaklaşık 5 bin kişi sloganlar atarak Gebze Kent Meydanı'na yürüdü. Gebze Kent Meydanı'na gelen işçiler ilk olarak yaşamını yitiren işçiler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı'nı okudu.

        Gebze Sendikalar Birliği Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Gebze Şubesi Başkanı Süleyman Akyüz yaptığı konuşmada, "1 Mayıs dayanışma demektir, mücadele ve birlik demektir. Ülkede emeğin sesini daha da yükseltmek için bir araya geldik. Birlik ve dayanışma içerisinde 1 Mayıs'ta bu ülkede emekçiler var demek için bir araya geldik. Fabrikalarda, tezgahlarda ve işyerimizdeki örgütlülüğümüzü ve birliğimizi bu meydana taşıyarak haklarımızı ve kazanımlarımızı koruyacağımızı ilan etmek için 1 Mayıs'ta buradayız. 1 Mayıs işçi sınıfının mücadele günüdür. Dünyada ve Türkiye'de bu mücadele gününde nice bedeller ödendi. Bu bedeller sayesinde bugün bazı kazanımlarımızın olduğunun farkındayız" dedi.

        Süleyman Akyüz insana yakışır koşullarda çalışmak istediklerini söyleyerek, şöyle konuştu:

        "Kiralık işçi düzenlemesine, kıdem tazminatımızın gasp edilmesine, taşeronlaştırma saldırısına, her geçen gün artan iş cinayetlerine, güvensizleşmeye, sefalet ücretlerine, sendikal hak ihlallerine karşı alandayız. Köle değiliz. İnsana yakışır koşullarda çalışma istiyoruz. Daha iyi ve güzel bir dünyanın işçi sınıfının mücadelesiyle kurulacağına inanıyoruz" dedi.

        Alanda toplananlar daha sonra söylenen türküler eşliğinde halay çekerek, eğlendi.

        Ajanslar

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ