Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Yeni Bakanlar Kurulu'nda kimler var? 65'inci Hükümet'in şifreleri

        AK Parti Genel Başkanlığı ve Başbakanlık'tan Ahmet Davutoğlu'nun ayrılmasından sonra yapılan AK Parti'nin 2. Olağanüstü Kongresi'nde genel başkanlığa Binali Yıldırım'ın seçilmesinden sonra, 65. Hükümet de kuruldu. AK Parti'nin iktidarı döneminde 4'üncü farklı başbakan olan Binali Yıldırım'ın hükümetinde bütün bakanların farklı illerden seçilmesi "denge kabinesi" yorumlarını ortaya attı. Yeni kabinede 9 isim koltuğunu kaybederken, 5 yeni isim de ilk defa bakan oldu.

        İşte 8 soruda 65. Hükümet'in şifreleri:

        1- Kabinede en çok bakan hangi şehirden?

        Yeni hükümetin dikkat çeken özelliklerinden biri de bakanların hemen hemen farklı şehirlerin milletvekillerinden oluşması oldu. 65. Hükümet'te sadece İstanbul'dan Berat Albayrak ve Fatma Betül Sayan Kaya yer alırken, diğer bakanların hepsi farklı şehirlerden oldu. Buna göre; İzmir, Erzincan, Giresun, Batman, Ordu, Ankara, Kahramanmaraş, Yozgat, Adana, Düzce, Kayseri, Antalya, Denizli, Samsun, Şanlıurfa, Malatya, Bursa, Mersin, Eskişehir, Bayburt, Sivas, Kocaeli, Afyon, Erzurum ve Kars birer bakan çıkarmış oldu.

        2- En yaşlı ve en genç bakanlar kimler?

        Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan yeni kabinede, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı olarak yer bulan Kaya, 35 yaş ile Bakanlar Kurulu'nun en genç üyesi oldu. Kaya'yı, 38 yaş ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve 39 yaş ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, takip etti. Kabinenin en yaşlı bakanı ise uzun süredir bu görevi yürüten 67 yaşındaki Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu oldu. 65. Hükümet'in yaş ortalaması da 64. Hükümet'teki gibi 52 olarak belirlendi.

        3- İlk kez bakanlık koltuğuna oturan isimler kimler?

        Hükümet'te ilk kez bakanlık koltuğuna oturan isimler de dikkat çekti. Veysi Kaynak, Fatma Betül Sayan, Faruk Özlü, Mehmet Özhaseki, Ahmet Arslan ilk kez bakan olan isimler oldu.

        4- 64. Hükümet'te olup, yeni kabinede de yer alan bakanlar kimler?

        Binali Yıldırım, Tuğrul Türkeş, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, Bekir Bozdağ, Ömer Çelik, Süleyman Soylu, Mevlüt Çavuşoğlu, Nihat Zeybekci, Berat Albayrak, Akif Çağatay Kılıç, Faruk Çelik, Bülent Tüfenkci, Efkan Ala, Lütfi Elvan, Nabi Avcı, Naci Ağbal, İsmet Yılmaz, Fikri Işık, Veysel Eroğlu 64. Hükümet'te yer alıp 65. Hükümet'te de yer alan isimler oldu.

        5- 64. Hükümet'te olup koltuklarını kaybeden bakanlar kimler?

        Hükümet'te yer alıp da 65. Hükümet'te yer alamayan isimler Ahmet Davutoğlu, Yalçın Akdoğan, Sema Ramazanoğlu, Volkan Bozkır, Fatma Güldemet Sarı, Mustafa Elitaş, Cevdet Yılmaz, Mahir Ünal, Mehmet Müezzinoğlu oldu.

        6- Kadın bakan kim ve hangi bakanlıkta görev alacak?

        İlk defa 64. Hükümet'te iki kadın bakan yer almıştı. Ancak 65. Hükümet'te tek kadın bakan yer aldı. İstanbul Milletvekili Fatma Betül Sayan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na getirildi.

        7 - Yeni bakanlık kuruldu mu?

        Hayır. Bakanlıklarda herhangi bir değişiklik olmadı.

        8- MGK'da hangi isimler yer alacak?

        Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı ve kuvvet komutanlarından oluşuyor. Buna göre; Binali Yıldırım, Numan Kurtulmuş, Mehmet Şimşek, Nurettin Canikli, Yıldırım Tuğrul Türkeş, Veysi Kaynak, Bekir Bozdağ, Fikri Işık, Efkan Ala ve Mevlüt Çavuşoğlu oluşacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ