Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem HDP çağırdı, halk itibar etmedi

        Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın terör örgütü PKK'ya yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınmasının ardından HDP'nin "sokağa çıkın" çağrısı yine karşılık bulmadı. 6-7 Ekim olaylarının ardından hendek siyasetinin gölgesinde iki seçim atlatan bölge halkı HDP'nin 'Sokağa çıkın' çağrılarından dikkat çekici şekilde uzak duruyor.

        7 Haziran'da tarihinin en yüksek oy oranına ulaşan HDP 5 ayda 1 milyon oy kaybederek ve yüzde 10 barajını kılpayı geçerek Meclis'e girdi. HDP'nin sandıktaki bu kaybı sokağa da yansıdı. 1 Kasım seçimlerinde Diyarbakır'da 576 bin seçmeni gözüken HDP'nin sokağa çıkan gösterici sayısı 300-500'ü geçmiyor.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        KAYYUM ATAMALARININ ARDINDAN

        İçişleri Bakanlığı'nın kanun hükmünde kararname kapsamında belediyelere kayyum atamasının ardından terör örgütü elebaşı Murat Karayılan, "Kayyumları hedef alacağız. Halk bunlara izin vermesin, belediyelerde nöbet tutsun" tehdidinde bulunmuştu. HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da bu süreçte "Kayyumları tanımayacağız, çalıştırmayacağız. Gerekirse halkla birlikte belediyelerde nöbet tutacağız" açıklamalarıyla halkı sokağa dökmek istemişti. Ancak sonuç HDP açısından hayal kırıklığı oldu. Bazı küçük çaplı gösteriler dışında sokağa çıkan olmadı.

        15 TEMMUZ'A BENZETTİ!

        HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da milletvekillerine yönelik soruşturmaları öne sürerek sokağı işaret etti. Ekim ayının başında bir gazeteye röportaj veren Demirtaş, darbe karşıtı direnişi kullanarak yaptığı çağrıda "15 Temmuz gecesi tankın topun karşısına çıkmak ne kadar meşruysa bizim seçmenimizin de aynı kararlılıkla sokakta olması o derece meşrudur" demişti. Demirtaş'ın bu çağrısı sokakta karşılığını bulmadı ama Meclis'teki partilerin tepkisini çekti. HDP de tepkiler üzerine geri adım atmak durumunda kaldı. Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, şiddet içeren bir çağrıda bulunmadıklarını, demokratik protesto hakkının kullanılmasından yana olduklarını savundu.

        Gözaltı kararının ardından HDP, DBP ve çeşitli STK'lar protesto çağrısında bulunmuştu

        GÜLTAN KIŞANAK'IN GÖZALTINA ALINMASI

        Sokağa çıkma çağrılarının yanıt bulamadığı son olay Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'nın gözaltına alınması oldu. Gözaltıların ardından "beklenilen" reaksiyonun görülmediği kentte belediye binası çevresi başta olmak üzere güvenlik güçleri tedbirlerini artırdı. HDP ve DBP, gözaltı kararının ertesi günü protesto çağrısı yaptı. HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ile Figen Yüksekdağ'ın da katılacağı belirtilen gösterilere karşı Valilik, "sağduyu" uyarısı yaptı. Gösteri için işaret edilen saatlerde Diyarbakır sokaklarında hareketlilik yaşanmazken küçük çaplı girişimler de polis müdahalesiyle dağıldı.

        15 TEMMUZ'U ANLATTI, TERÖRDEN GÖZALTINA ALINDI Gültan Kışanak, TBMM'deki darbeyi araştırma komisyonunda konuşmasının ardından havalimanında gözaltına alınmıştı.

        HABERTURK.COM

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ