Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Güvenlik Vali Mutlu açıklama yapıyor

        HABERTURK.COM

        İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Meydanı'daki Gezi Parkı olayları ile ilgili düzenlediği basın toplantısında, polisin marjinal grupların saldırısı üzerine müdahale ettiğini söyledi. Ailelere de çağrıda bulunan Mutlu, "Çocukların can güvenliği konusunda ciddi kaygılarım var" dedi.

        İşte Mutlu'nun açıklamaları:

        MÜDAHALEMİZ GEZİ PARKI'NA DEĞİLDİR

        Dövizlerin, flamaların, resimlerin kaldırılması maksadıyla emniyet tarafından bir çalışma maksadıyla bir çalışma başlatılmış ve bu çalışma yürütülürken kamuoyuyla paylaşılmıştır. Sabah yapmış olduğumuz açıklamalarda Atatürk anıtımız ve Atatürk Kültür Merkezimizdeki kötü tablonun ortadan kaldırılmasına yönelik olduğu ifade edilmiş, Gezi Parkı başta olmak üere herhangi bir müdahalede bulunmayacağımız toplumumuza deklare edilmiştir. Bu hususlar deklare edilmeye devam edilmiştir ve buna hassasiyetle özen gösterilmiştir.

        POLİSİMİZE ÇOK YOĞUN SALDIRI VAR

        Gezi Parkı'na hiçbir şekilde müdahalemiz olmayacağını paylaştık. Keza Taksim alanımızla ilgili olarak da aynı değerlendirmeleri yaptık. Değerli İstanbullular'ın bu alanda bizim yapmış olduğumuz çalışmaları destekleyici yaklaşımları ve bizi marjinal gruplarla başbaşa bırakarak orada bir mücadelenin yaşanmış olduğunu hep birlikte mücadele ettik. Atatürk Anıtı ve Atatürk Kültür Merkezi'ndeki marjinal pankartlar indirildi. Gezi Parkı'na hiçbir şekilde müdahale edilmedi. Saat 19.00'da Taksim'de gösteri yapılması için saygıdeğer İstanbullular'a alan bırakıldı. AKM önünde konuşlandık. Alanda sayıları 30-35 bin civarında olan katılımcılarla birlikte marjinal grupların, halkımız alanda dururken AKM'deki polisimize yönelik çok yoğun farklı materyallerle saldırısına şahit olduk.

        MARJİNAL GRUPLARLA ÇATIŞIYORUZ

        Bu saldırı akabinde Emniyet mensuplarının yaptıkları müdahale sonucu marjinal gruplar alandan uzaklaştırıldı. Bu konuyla ilgili yapmış olduğum açıklamada değerli halkımızdan ricalarım olacak. Bizleri meydanda polisle çatışmak üzere ısrarlı bir şekilde saldırılarını sürdüren marjinal gruplarla mücadelede desteklenmesi noktasında yardımlarını talep ettim. Şu anda Taksim alanında bulunan farklı fraksiyonlara ait marjinal gruplarla emniyet güçlerimiz arasında bir çatışma ortamı mevcuttur ve bunun kontrol altına alınması için kararlı ve dirayetli mücadelemizi sürdürmektedir. Kendilerine bütün gün boyunca devam eden yoğun mesailerinden dolayı teşekkür ediyorum.

        MÜCADELEMİZ KARARLILIKLA SÜRECEK

        Gezi Parkı'nın kışkırtılarak bir çatışma alanı haline getirilmesi için yapılan ajitasyonlara girmeyen gençlerimize teşekkür ediyorum. Arkadaşlarıma da teşekkür ediyorum. Bu akşam Taksim alanından ayrılan sevgili İstanbullulara ve halkımıza teşekkür ediyorum. Bu akşam Taksim Meydanı'nda Mustafa Kemal Atatürk'ün heykelinin ve manevi şahsiyetinin bulunduğu alanda devletimizin ve milletimizin sarsılmaz gücü emniyet güçlerimiz tarafından kararlılıkla marjinal grupları üzerinde gösterilecektir.

        İSTANBULLULAR ALANI LÜTFEN TERK ETSİN

        15 gündür Taksim alanını halkımıza açmış olan devlet irademizin bugünkü tecellisi anlamında güvenliğin tam olarak sağlanacağı sürece kadar marjinal gruplar dışında sevgili İstanbullu halkımızın bulunmamasını bir kez daha rica ediyorum. Taksim alanının marjinal gruplardan enterne edilinceye kadar halkımızdan rica ediyorum. Gece ve gündüz alınacak tedbirlerle emniyet güçlerimize herkesin yardımını rica ediyorum. Bundan sonra uygulayacağımız tedbirleri halkımızın gözü önünde, sosyal medyanın gözü önünde ve hukuki çerçevede sürdürmeye devam edeceğiz.

        MARJİNAL GRUPLAR ALANDAN AYRILSIN

        Taksim'de sarsılmaz ve kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz. Marjinal grupların geri çekilmeleri ve hukuk düzeni içerisinde girmelerini kendilerine şiddetle tavsiye ediyorum. Bu çağrının kendi üzerlerinde tesirli olmasını temenni ediyorum. Ülkemizin bütün farklılıklarını zenginlik olarak görüyoruz. Bu zenginliklerin toplumumuzun bölünmesine, parçalanmasına, devletimizin parçalanmasına yönelik hiçbir gayretine müsaade etmeyeceğimizi bir kez daha net bir şekilde söylüyorum.

        GEZİ PARKI'NDAKİ YAVRULARIMIZ BİZİM

        Gezi Parkı'ndaki çocuklarımız masum dileklerle başlattıkları eylemin maalesef gelmiş olduğu yeri kendileri de görüyorlar. Mustafa Kemal Atatürk'ün emanet ettiği ve bu ülkeyi yürekten seven gençler olarak bu tablodan üzüntü duyduklarını hissediyorum. Onlar bize emanet gençler. Hepimizin omuz omuza, gönül gönüle bu ülkeye hizmet etme noktasında en ufak bir tereddütümüz yoktur.

        ZARAR GÖRMELERİNE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

        Gençlerimizin göreceği en ufak zarara tahammülümüz yoktur. Kendilerinin de bu çalışma ortamının hemen dibinde bulunmaları nedeniyle ciddi güvenlik sorunları altında bulunduklarını özellikle hatırlatmak istiyorum. Adeta bir yangın yerine çevrilmeye çalışılan Taksim Meydanı'nın yanında Gezi Parkı'nda yavrularımızın bekliyor olmaları bizim için sıkıntıdır. Bu bakımdan yavrularımızın, ailelerinden hemen o bölgeden ayrılmalarını özellikle istirham ediyorum.

        YAVRULARIMIZIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEDE

        Bu kesinlikle bir müdahale değildir. Gezi Parkı taleplerine devletin bir yöneticisi olarak saygı duyuyorum. Sevgili yavrularımızın ve kıymetli ailelerinin şu anda can güvenliği noktasında ciddi kaygılarım ve endişelerim vardır. Bazı çadırların yanması veya yakılması suretiyle yaşadıkları tehlikeyi biliyoruz. Bu kritik ortamda sevgili yavrularımızın kaldıkları mekanın güvenliği net bir şekilde sıkıntıdadır. Onları kendi evlatlarım kadar sevdiğimi bir kez daha özellikle ve özellikle paylaşmak istiyorum.

        LÜTFEN YAVRULARIMIZA SAHİP ÇIKALIM

        Günlerdir kendilerine duyduğum sevgiyi ifade ediyorum. Kendilerini daha fazla anlamak konusunda ifadelerimi bir kez daha söylemek istiyorum. Valilerine, vali amcalarına ne kabul ederlerse rica etmek suretiyle değerli ailelerine sesleniyorum. En kıymetli varlığınız olan yavrularınıza sahip çıkalım. Bunu Gezi Parkı'na müdahale olarak görmeyelim. Taksim Meydanı'nda maalesef çok ciddi kalkışmayla karşı karşıya olduğunu belirtmek istiyorum.

        HER YURTTAŞIMIZ KATKI SUNMALIDIR

        Dikkatli davranmak hepimizin görevdir. Değerli halkımızın desteği bizler için çok önemlidir. Gezi Parkı'ndaki evlatlaımızdan ve ailelerimizden yardım istiyorum. Çocukların yanında bulunan her yurttaşımızdan bu konuyla ilgili katkı sunmasını, onlara telkinlerde bulunmasını şahsımla birlikte onlardan da rica ediyorum.

        BİZLER GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ

        Devletimizin güçlü duruşunu sınayanların Taksim Meydanı'nda bulunmaları ciddi sıkıntı yaratacağından artık bu eylemlerine son vermelerini kendilerinden rica ediyorum. Görevimizin başına döneceğimizi ve bu konuda en büyük destekçimizin her zaman milletimizin huzuru ve geleceği için kenetlenmeyi bilen aziz milletimizin ve halkımızın sağduyusu olduğunu bir kez daha ifade ediyorum.

        İSTANBULUMUZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

        Karşımızda duran marjinal gruplara hukuk devletinin ölçüsünde cevap verilecektir. Bütün milletimi, aziz İstanbullular'ın bizlere güvenmeleri ve dua etmeleri noktasında hürmetle, saygıyla selamlıyorum. Bir kez daha şiddeti seçenlerin bu yoldan vazgeçmelerini, devlete, millete ve onun hukukuna saygı göstermelerini bir kez daha son kez olarak ihtar ediyorum. Herkese hayırlı akşamlar diliyorum. Biz görevimizin başındayız, milletimize, İstanbulumuza sahip çıkacağız, bundan kimsenin tereddütü olmasın. Herkese hayırlı akşamlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ