Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Haftada 4 gün çalışmak İngiltere'de nasıl sonuç verdi? Haftada 4 gün çalışan ülkeler!
        1

        Cambridge Üniversitesi'ndeki bilim insanları ile ABD'deki Boston College'dan akademisyenlerin yürüttüğü çalışma, geçen yılın Haziran ayından Kasım ayına kadar devam etti. Bu süre içerisinde restoranlardan bankalara kadar her türlü şirketin üretkenlik ve performans değeri ölçüldü.

        Denemenin yarısına gelindiğinde ise şirketlerin yüzde 46'sı üretkenliğin aynı kaldığını, yüzde 34'ü ise hafif bir iyileşme gördüklerini ve yüzde 15'i önemli bir gelişme kaydettiklerini bildirdi.

        2

        Bir günlük çalışma süresinin kısaltılması genel refahı artırdı ve çalışma temposunda da artış olduğu görüldü. Çalışanların yüzde 62'si çalışma temposunun yükseldiğini, yüzde 36'sı aynı kaldığını ve yüzde 2'si azaldığını belirtti.

        Birçok çalışan daha hızlı çalışmak zorunda olduğunu bildirse bile araştırmaya göre çalışanların çoğunluğu iş yükünde önemli bir artış olduğuna inanmıyor.

        3

        ÇALIŞANLARIN RUHSAL SAĞLIĞI ÖNEMLİ DERECEDE DEĞİŞTİ

        Araştırmacılar bu süreçte işten ayrılan çalışan sayısında büyük bir düşüş tespit etti. Bunun yanında deney sürecinde gözlemlenen 2 bin 900 çalışanın büyük bir kısmı üretkenlik, zihinsel sağlık ve iş-yaşam dengesinde artış yaşadı. Kaygı düzeyinde azalma görüldüğü tespit edildi.

        4

        Boston College'da ekonomist ve sosyolog olan baş araştırmacılardan Juilet Schor "Şirketler için haftanın dört günü çalışmanın çok daha zor olup olmayacağını merak ediyordum ve artık biliyorum ki cevap hayır" ifadelerini kullandı.

        5

        61 ŞİRKETTEN 56'SI DÖRT GÜN ÇALIŞMAYI SÜRDÜRÜYOR

        Çalışanların kültür ve yaşam tarzının değiştiğini ve buna paralel olarak da haftada beş gün çalışılan sistemin de evrildiğini kanıtlamış olan Juilet Schor "Kurumlar harika bir iş çıkardı ve bundan gerçekten memnunlar" dedi.

        Raporda, deneye katılan 61 şirketten 56'sı haftada dört gün çalışma sürecini devam ettiriyor.

        Dünyada haftada dört gün çalışma uygulamasını kalıcılaştıran ülkeler ise Belçika, İzlanda, İsveç, kısmen Almanya ve İngiltere.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ